انتخابات بلاروس؛ لوکاشنکو برای هفتمین پیروزی در انتخابات نمایشی آماده میشود
شهروندان بلاروس یکشنبه به حضور در پای صندوقهای رای در انتخاباتی فراخوانده شدند که پیشبینی میشود بار دیگر الکساندر لوکاشنکو رییسجمهور کنونی بلاروس و متحد کرملین بار دیگر در آن اعلام پیروزی کند.
در انتخابات روز یکشنبه ۷ بهمن، لوکاشنکو با چهار نامزد دیگر رقابت میکند، اما به نوشته خبرگزاری رویترز هیچ کدام از نامزدها انتقاد جدی از او نکردهاند و چالشی برای رییسجمهور کنونی بلاروس به شمار نمیروند.
در مجموع ۶.۹ میلیون نفر از مردم بلاروس برای شرکت در انتخابات، نامنویسی کردهاند و در صورت اعلام پیروزی برای لوکاشنکو، او هفتمین دوره ریاستجمهوری خود را آغاز خواهد کرد.
لوکاشنکو که تلاش کرده بود چندان درگیر مبارزات انتخاباتی نشود، در آستانه انتخابات از افزایش ۱۰ درصدی حقوق بازنشستگی از ماه آینده خبر داد.
تهاجم روسیه به اوکراین، لوکاشنکو را بیش از گذشته به ولادیمیر پوتین رییسجمهور روسیه نزدیک کرده است؛ لوکاشنکو به عنوان حامی مسکو برای تهاجم به اوکراین، با استقرار تسلیحات هستهای تاکتیکی روسیه در خاک بلاروس موافقت کرده است.
بیشتر بخوانید: چرا بلاروس شریک روسیه در جنگ علیه اوکراین است؟
در خرداد ۱۴۰۲، لوکاشنکو اعلام کرد که بلاروس تسلیحات هستهای تاکتیکی روسی را که «سه برابر قویتر» از بمبهای هستهای پرتاب شده روی هیروشیما و ناکازاکی هستند، دریافت کرده است.
این سیاستهای لوکاشنکوی ۷۰ ساله، بلاروس را که پیش از شروع جنگ اوکراین، تحت تحریمهای غرب قرار داشت، با انزوای بینالمللی بیشتری مواجه کرده است.
ایالات متحده و اتحادیه اروپا هر دو در آستانه رایگیری یکشنبه گفتند که این انتخابات نمیتواند آزاد و منصفانه باشد زیرا رسانههای مستقل در بلاروس ممنوع هستند و همه چهرههای برجسته مخالف زندانی یا مجبور به فرار به خارج از کشور شدهاند.
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در شبکههای اجتماعی این انتخابات را «ساختگی» خواند و آن را «یک توهین آشکار به دموکراسی» دانست.
سویاتلانا سیخانوسکایا، رهبر مخالفان بلاروس که در تبعید است نیز گفت که لوکاشنکو انتخاب مجدد خود را به عنوان بخشی از «آیین دیکتاتورها» مهندسی میکند.
اما لوکاشنکو میگوید این مردم هستند که از سال ۱۹۹۴ او را در قدرت نگه داشتهاند.
بیشتر بخوانید: رییسجمهور بلاروس: بمبهای هستهای روسی را دریافت کردیم
او در تظاهرات جمعه متعهد شد که عدالت، امنیت و «دریایی از فرصتها» را در بلاروس برقرار کند.
لوکاشنکو وعده داد که مسائل سال ۲۰۲۰ تکرار نخواهد شد. در انتخابات پیشین، مخالفان، لوکاشنکو را به تقلب متهم کردند و اعتراضات گستردهای در سراسر کشور به راه افتاد.
لوکاشنکو گفت: «مخالفان و دشمنان ما باید بدانند: امیدوار نباشید ما هرگز آنچه را در سال ۲۰۲۰ اتفاق افتاد تکرار نخواهیم کرد.»
لوکاشنکو در دوره پیشین، از نیروهای امنیتی خود برای سرکوب تظاهرات استفاده کرد و دهها هزار نفر دستگیر شدند.
گروههای حقوق بشری گزارش دادهاند که با وجود عفو بیش از ۲۵۰ نفر در سال گذشته، هنوز حدود ۱۲۵۰ زندانی سیاسی در بلاروس وجود دارد.
لوکاشنکو وجود زندانیان سیاسی را رد میکند و مقامات بلاروس میگویند کسانی که مورد عفو قرار گرفتند، افراطیهایی بودند که به دلایل بشردوستانه آزاد شدند.
رویترز به نقل از تحلیلگران سیاسی نوشت که لوکاشنکو امیدوار است از آزادی زندانیان برای ترمیم روابط با غرب استفاده کند.
بر اساس اظهارات تحلیلگران، تلاشهای لوکاشنکو برای ترمیم روابط با غرب در شرایطی است که احتمال مذاکرات صلح در مورد اوکراین در سال جاری قوت گرفته است.