ترامپ از اردن و مصر خواست فلسطینیان بیشتری را بپذیرند

دونالد ترامپ گفت اردن و مصر باید تعداد بیشتری از فلسطینیان غزه را بپذیرند. رییس‌جمهوری آمریکا به شرایط وخیم انسانی در غزه اشاره کرد که به‌دلیل حملات نظامی اسرائیل ایجاد و باعث کشته شدن ده‌ها هزار نفر شده است.

هنگامی که خبرنگاران از ترامپ پرسیدند آیا این پیشنهاد موقتی است یا بلندمدت، او پاسخ داد: «می‌تواند هر دو باشد.»

واشینگتن سال گذشته اعلام کرده بود که با جابه‌جایی اجباری فلسطینیان مخالف است.

مقام‌های کشورهای مصر و اردن نیز بارها مخالفت خود را با کوچ اجباری فلسطینیان از غزه ابراز کرده بودند.

گروه‌های حقوق بشری و سازمان‌های امدادی طی ماه‌های اخیر نسبت به وضعیت غزه ابراز نگرانی کرده‌اند؛ جایی که جنگ تقریبا کل جمعیت ساکن را آواره کرده و به بحران گرسنگی منجر شده است.

ترامپ درباره تماس خود با ملک عبدالله، پادشاه اردن، در روز شنبه گفت: «به او گفتم که دوست دارم افراد بیشتری را بپذیرید، چون وقتی به کل نوار غزه نگاه می‌کنم، می‌بینم اوضاع واقعا به‌هم‌ریخته است. خیلی به‌هم‌ریخته. دلم می‌خواهد او مردم را بپذیرد.»

ترامپ به خبرنگاران گفت «دوست دارم مصر هم افرادی را بپذیرد» و افزود که روز یک‌شنبه با عبدالفتاح السیسی، رییس‌جمهوری این کشور، صحبت خواهد کرد.

او گفت: «شما درباره یک و نیم میلیون نفر صحبت می‌کنید و ما به‌طور کامل آنجا را تخلیه می‌کنیم.»

جمعیت نوار غزه پیش از آغاز جنگ اسرائیل و غزه حدود ۲/۳ میلیون نفر بود.

واشینگتن به دلیل حمایت از اسرائیل با انتقاداتی مواجه شده است اما همچنان از متحد خود حمایت می‌کند و می‌گوید که به اسرائیل برای دفاع در برابر گروه‌های شبه‌نظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی مانند حماس در غزه، حزب‌الله در لبنان و حوثی‌ها در یمن کمک می‌کند.

دولت ترامپ در همین راستا، از پنتاگون خواست محدودیتی را که دولت جو بایدن برای ارسال بمب‌های ۹۰۰ کیلویی به اسرائیل اعمال کرده بود، لغو کند.

غزه یک «ویرانه کامل» است

ترامپ گفت: «این مکان واقعا به یک ویرانه کامل تبدیل شده است؛ تقریبا همه چیز تخریب شده و مردم در حال جان دادن هستند. بنابراین ترجیح می‌دهم با برخی کشورهای عربی همکاری کنم و در مکانی دیگر مسکن بسازیم که شاید آن‌ها بتوانند برای یک‌بار هم که شده در صلح زندگی کنند.»

آخرین دور از جنگ‌های طولانی‌مدت اسرائیل و فلسطین از هفت اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد، زمانی که نیروهای حماس به اسرائیل حمله کردند، دست‌کم هزار و ۲۰۰ نفر را کشتند و حدود ۲۵۰ نفر را گروگان گرفتند.

بنا بر اعلام وزارت بهداشت غزه تحت نظر حماس، حمله نظامی تلافی‌جویانه اسرائیل، تاکنون بیش از ۴۷ هزار نفر را به کام مرگ کشانده و به اتهاماتی درباره نسل‌کشی و جنایات جنگی منجر شده است که اسرائیل آن‌ها را رد می‌کند.

پس از ماه‌ها رایزنی‌های بین‌المللی و با میانجی‌گری قطر، مصر و آمریکا، اسرائیل و حماس ۲۶ دی برای برقراری یک آتش‌بس سه‌مرحله‌ای در غزه به توافق دست یافتند و مرحله نخست آن روز ۳۰ دی به اجرا درآمد.

تاکنون هفت گروگان زن در بند حماس در چارچوب این توافق و در ازای آزادی زندانیان فلسطینی از سوی اسرائیل، آزاد شده‌اند.

باسم نعیم، رییس شورای روابط بین‌الملل حماس، ۲۸ دی گفته بود دستیابی به توافق آتش‌بس غزه بدون نقش‌آفرینی دونالد ترامپ و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه او در امور خاورمیانه، امکان‌پذیر نبود.