خامنهای ضعیف شدن جمهوری اسلامی را «توهم و خیال» دانست
رهبر جمهوری اسلامی بدون نام بردن مستقیم از نتانیاهو و ترامپ، با ذکر نام رونالد ریگان، از روسای جمهوری پیشین آمریکا، به اظهارات درباره ضعیف شدن جمهوری اسلامی واکنش نشان داد و این افراد را «متوهم و خیالباف» خواند.
علی خامنهای چهارشنبه سوم بهمن در یک سخنرانی در جمع فعالان اقتصادی گفت: «آن متوهم خیالباف اعلام کرد که ایران ضعیف شده است. آینده نشان خواهد داد چه کسی ضعیف شده است.»
او با اشاره به حمله عراق به ایران در زمان حکومت صدام حسین و کمکهای رونالد ریگان به صدام افزود: «سرانجام آن دو و دهها متوهم دیگر به درک واصل شدند و جمهوری اسلامی روز به روز رشد پیدا کرد که این تجربه به فضل الهی قابل تکرار است.»
دونالد ترامپ که از اول بهمن رسما رییسجمهوری آمریکا شد، ۱۸ آذر گفته بود که روسیه به دلیل جنگ در اوکراین و اقتصاد بد و جمهوری اسلامی به دلیل موفقیتهای نظامی اسرائیل، در موقعیت ضعیفی قرار دارند و به همین دلیل نتوانستند از بشار اسد حمایت کنند.
پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، افراد و مقامهای نزدیک او از احتمال بازگشت سیاست فشار حداکثری واشینگتن علیه تهران سخن گفتهاند و احتمال حمله نظامی به سایتهای اتمی جمهوری اسلامی مطرح شده است.
همزمان برخی منابع خبر دادهاند جمهوری اسلامی در تلاش است واسطهای برای گفتوگوی مستقیم با ایالات متحده پیدا کند.
از سوی دیگر حسین شریعتمداری، نماینده خامنهای در روزنامه کیهان، چند بار به مقامات دولت مسعود پزشکیان و شخص او، به دلیل ابراز آمادگی برای مذاکره با آمریکا حمله کرده است.
موضع خامنهای در قبال آتشبس غزه
رهبر جمهوری اسلامی مذاکره اسرائیل با حماس و آتشبس در غزه را «نشانهای آشکار از تحقق پیشبینی زنده بودن و زنده ماندن مقاومت» خواند.
او پیش از این نیز با وجود ضربات سنگین اسرائیل به حماس و حزبالله لبنان و کشته شدن بسیاری از سران و فرماندهان این گروهها از جمله حسن نصرالله، دبیرکل پیشین حزبالله، از «قدرتمندی و زنده بوده مقاومت» سخن گفته است.
خبرگزاری رویترز جمعه ۳۰ آذر در گزارشی نوشت که پس از غلبه اسرائیل بر حماس و حزبالله و سقوط رژیم اسد در سوریه، «ایران، هدف بعدی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل» است و در صورت عقبنشینی نکردن جمهوری اسلامی از برنامه اتمی خود، احتمال حمله آمریکا و اسرائیل به ایران وجود دارد.
نتانیاهو چندین بار تاکید کرده است جمهوری اسلامی به دلیل وارد آمدن ضربات شدید به گروههای نیابتیاش در منطقه و نابودی سامانههای پدافند هواییاش در حمله دوم اسرائیل به ایران، به شدت تضعیف و شوکه شده است.
او سقوط اسد را نتیجه مستقیم ضربات اسرائیل به جمهوری اسلامی و حزبالله خوانده است.
خامنهای: یکی از مشکلات ما آویزان شدن به دلار است
رهبر جمهوری اسلامی در سخنرانی خود بار دیگر از بانک مرکزی خواست تا با وجود عکسالعملهای احتمالی، راه را برای تخصیص ارزهای دیگر باز کند و افزود: «امروز یکی از مشکلات ما آویزان شدن به دلار است.»
او تاکید کرد سامانه مالی بریکس و تبادلات مالی با ارزهای کشورهای عضو آن که قرار است انجام شود، «کمک بزرگی به حل این مشکل خواهد کرد.»
بریکس سازمانی است که از سوی روسیه، چین، هند و برزیل در سال ۲۰۰۶ تاسیس شد.
درخواست جمهوری اسلامی برای عضویت در این سازمان، در زمان ریاستجمهوری ابراهیم رئیسی پذیرفته شد.
خامنهای در ۲۰ سال گذشته بارها موضوع حذف دلار از مبادلات تجاری ایران را مطرح کرده است.
اوایل آبان، تصویری از یک اسکناس با نشان بریکس در دستان ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، در اجلاس این سازمان در تاتارستان مورد توجه رسانهها قرار گرفت.
ترامپ ۱۰ آذر به کشورهای عضو سازمان بریکس هشدار داد در صورت استفاده از ارزی بهجز «دلار قدرتمند آمریکا»، با تعرفه ۱۰۰ درصدی مواجه خواهند شد.
چین، هند و امارات متحده عربی که از اعضای بریکس به شمار میروند، روابط تجاری گستردهای با ایالات متحده و غرب دارند.
بریکس سازمانی است که از سوی روسیه، چین، هند و برزیل در سال ۲۰۰۶ تاسیس شد. درخواست جمهوری اسلامی برای عضویت در این سازمان، در زمان ریاستجمهوری ابراهیم رئیسی پذیرفته شد.
اوایل آبانماه تصویری از یک اسکناس با نشان بریکس در دستان ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، در اجلاس این سازمان در تاتارستان مورد توجه رسانهها قرار گرفت.
این نخستین بار نبود که تصویر این اسکناس منتشر میشد و سال ۱۴۰۲ هم تصویری از آن به رسانهها راه یافته بود.
پیشنهاد راهاندازی ارز واحد برای اعضای بریکس از سال ۲۰۱۸ مطرح شد و در سال ۲۰۲۳، در پی تشدید جنگ اوکراین و تحریمهای بینالمللی علیه روسیه، این موضوع با جدیت بیشتری دنبال شد.
دونالد ترامپ به کشورهای عضو سازمان بریکس هشدار داده که در صورت استفاده از ارزی بهجز «دلار قدرتمند آمریکا»، با تعرفه ۱۰۰ درصدی مواجه خواهند شد.