مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواستار توافق تهران با ترامپ شد

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، خواستار توافق جمهوری اسلامی با دونالد ترامپ شد و بار دیگر اعلام کرد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی امکان بازرسی از مکان‌های درخواستی خود در ایران را ندارد.

گروسی چهارشنبه سوم بهمن در مصاحبه با شبکه هندی ان‌دی‌تی‌وی در حاشیه مجمع جهانی اقتصاد در داووس، بار دیگر تاکید کرد که جمهوری اسلامی به طور کامل در ارائه شفاف فعالیت‌های گذشته و حال خود، همکاری نمی‌کند.

او افزود: «ما امکان بازرسی در سطوح یا مکان‌هایی که مورد نظرمان است را نداریم.»

گروسی در نشست داووس نیز گفت که جمهوری اسلامی باید درباره برنامه هسته‌ای خود با دولت ترامپ به توافق برسد و افزود: «باید برای برخورد با این موضوع به راه‌حلی غیر از جنگ برسیم. ما جنگ بیشتر نمی‌خواهیم.»

پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، گزارش‌هایی درباره امکان فعال شدن دوباره سیاست فشار حداکثری و همچنین حمله به تاسیسات اتمی جمهوری اسلامی مطرح شده است.

مارکو روبیو، وزیر خارجه ترامپ، اعلام کرده که واشینگتن با همکاری متحدان خود برای فعال‌سازی سازوکار ماشه و بازگرداندن تحریم‌های جمهوری اسلامی اقدام خواهد کرد.

به گفته گروسی، با توجه به نقش کلیدی آمریکا درباره پرونده اتمی جمهوری اسلامی، «باید به درک مشترکی رسید» و آژانس در هفته‌های آینده در این زمینه تلاش خواهد کرد.

گروسی در چهار سال گذشته و پس از توقف اجرای تعهدات جمهوری اسلامی در برجام، بارها اعلام کرده که آژانس، اطلاعات کافی درباره تولید سانتریفیوژها و موجودی آن‌ها و آب سنگین و کنسانتره سنگ اورانیوم در ایران ندارد.

همچنین پاسخ‌های جمهوری اسلامی درباره موضوع وجود ذرات اورانیوم غنی‌ شده با منشا انسانی در سه محل اعلام‌ نشده نیز برای آژانس قانع کننده نبوده و این موضوع هنوز حل نشده است.

گروسی از تورقوزآباد، ورامین و مریوان به عنوان این سه مکان اعلام نشده نام برده بود.

اورانیوم انباشه شده در ایران، «بسیار بسیار نزدیک» به سطح تسلیحاتی

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مصاحبه با شبکه ان‌دی‌تی‌وی گفت که جمهوری اسلامی حجم زیادی از اورانیوم غنی‌شده انباشته کرده که «بسیار، بسیار نزدیک» به سطح تسلیحاتی است.

گروسی پیش از این نیز در گزارش‌ها و مصاحبه‌های خود اعلام کرده بود غنی‌سازی اورانیوم در ایران تا سطح ۶۰ درصد که به حدود ۹۰ درصد لازم برای استفاده تسلیحاتی نزدیک است، به‌طور چشمگیری افزایش یافته است.

۲۸ آذر و در جریان نشست شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی نحوه اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق برجام، سه قدرت اروپایی و آمریکا هشدار دادند که ایران به طور مداوم از تعهدات برجامی خود فاصله می‌گیرد و زمان آن رسیده که تهران با اتخاذ گام‌های عملی، روند گسترش برنامه هسته‌ای خود را متوقف و معکوس کند.

پیش از این مجید تخت روانچی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، تهدید کرده بود در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه از سوی سه کشور اروپایی، جمهوری اسلامی از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان‌پی‌تی) خارج خواهد شد.