آمریکا، حوثی‌های یمن را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار می‌دهد

کاخ سفید اعلام کرد آمریکا انصارالله یمن را که به عنوان حوثی‌های یمن نیز شناخته می‌شوند در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار می‌دهد. بنا بر بیانیه‌ای که به امضا دونالد ترامپ رسیده است سیاست ایالات متحده همکاری با شرکای منطقه‌ای خود برای از بین بردن توانایی‌ها و عملیات حوثی‌ها است.

در این بیانیه گفته شده حوثی‌ها با کمک نیروی قدس سپاه پاسداران که وظیفه‌اش «آموزش و تسلیح سازمان تروریستی در سراسر جهان» است، از سال ۲۰۲۳ ده‌ها بار به کشتی‌های جنگی نیروی دریایی ایالات متحده شلیک کرده‌اند و جان نیروهای نظامی آمریکایی را به خطر انداخته‌اند.

بر اساس گزارش‌ها، در بیش از ۱۰۰ حمله‌ حوثی‌ها در طی تقریبا یک سال، در مجموع چهار ملوان کشته شده‌اند و دو کشتی غرق شده‌اند و کشتی گالاکسی لیدر و خدمه آن را ربودند.

اوایل روز چهارشنبه، حوثی‌ها خدمه این کشتی تجاری را که از یک سال پیش در بازداشت آن‌ها بودند، آزاد کردند. این افراد در جریان ربودن و تصاحب این کشتی که تحت پرچم باهاما حرکت می‌کرد، در ساحل یمنبازداشت شده بودند.

ایالات متحده پیشتر اعلام کرده بود حملات حوثی‌ها به طور جدی مسیر دریای سرخ که ۱۲ درصد از تجارت جهانی را جابه‌جا می‌کند مختل کرده‌اند.

در بیانیه کاخ سفید با اشاره به این‌که حوثی‌ها حملات متعددی هم به زیرساخت‌های غیرنظامی، از جمله حمله به چندین فرودگاه‌های غیرنظامی در عربستان سعودی داشته‌اند گفته شده این گروه از اکتبر ۲۰۲۳ بیش از ۳۰۰ پرتابه هم به اسرائیل شلیک کرده‌اند.

در ادامه این بیانیه گفته شده فعالیت‌های حوثی‌ها علاوه بر امنیت غیرنظامیان و پرسنل آمریکایی در خاورمیانه، «ایمنی نزدیک‌ترین شرکای منطقه‌ای ما و ثبات تجارت دریایی جهانی» را تهدید می‌کند.

کاخ سفید گفته سیاست ایالات متحده همکاری با شرکای منطقه‌ای خود برای «از بین بردن قابلیت‌ها و عملیات انصارالله، محروم کردن آن از منابع، و به این ترتیب پایان دادن به حملات آن به پرسنل و غیرنظامیان ایالات متحده، شرکای ایالات متحده و حمل و نقل دریایی در دریای سرخ است.»

بنا بر بیانیه کاخ سفید، پس از تعیین انصارالله به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی که حداکثر ۴۵ روز طول خواهد کشید، وزیر خارجه و مدیر آژانس توسعه جهانی آمریکا، موظف هستند عملکرد شرکای سازمان ملل، سازمان‌های غیر دولتی، و پیمانکارانی که آژانس توسعه جهانی آمریکا در یمن با آن‌ها همکاری می‌کند، را بررسی کنند تا رابطه آمریکا با آن‌ها مورد تجدیدنظر قرار گیرد.

سازمان خیریه بریتانیایی اوکسفام اعلام کرد که این اقدام رنج‌های غیرنظامیان یمن را تشدید کرده و واردات حیاتی مواد غذایی، دارو و سوخت را مختل می‌کند: «دولت ترامپ از این پیامدها آگاه است اما با این حال تصمیم به پیشبرد آن گرفته و مسئولیت گرسنگی و بیماری‌های ناشی از آن را بر عهده خواهد گرفت.»

دیوید شنکر، که معاون وزیر خارجه در امور خاور نزدیک در نخستین دولت ترامپ بود، به رویترز گفت اقدام ترامپ یک گام اولیه و واضح برای پاسخ به آن‌چه او به عنوان یکی از نیروهای نیابتی ایران در خاورمیانه توصیف کرده بود.

پیامدها و هزینه‌های تحمیل‌شده به حوثی‌ها

این اقدام، مجازات‌های اقتصادی سخت‌تری نسبت به آنچه دولت بایدن علیه این گروه همسو با ایران به دلیل حملات آن‌ها به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ و علیه ناوگان‌های جنگی ایالات متحده، اعمال کرده بود تحمیل خواهد کرد.

حامیان این اقدام معتقدند که هنوز برای این تصمیم دیر نشده بود، اگرچه برخی کارشناسان می‌گویند این تصمیم می‌تواند پیامدهایی برای هر کسی که به حوثی‌ها کمک کرده است، از جمله برخی سازمان‌های امدادی، داشته باشد.

حملات حوثی‌ها باعث اختلال در حمل‌ونقل جهانی شده و بیش از یک سال است شرکت‌ها را مجبور به تغییر مسیر به سفرهای طولانی‌تر و گران‌تر در اطراف جنوب آفریقا کرده است.

دولت بایدن، در زمان ریاست‌جمهوری خود، نیروی نظامی ایالات متحده را برای رهگیری حملات حوثی‌ها جهت حفاظت از ترافیک تجاری و انجام حملات دوره‌ای به منظور تضعیف توانمندی‌های نظامی حوثی‌ها به کار گرفت.

بایدن در ابتدای دوره ریاست‌جمهوری خود در سال ۲۰۲۱، حوثی‌ها را از لیست سازمان‌های ترویستی خارجی بیرون آورد تا به مسائل انسانی درون یمن بپردازد.

حوثی‌ها در روزهای اخیر گفته‌اند پس از توافق آتش‌بس چند مرحله‌ای بین اسرائیل و حماس، حملات خود را در دریای سرخ کاهش می‌دهند.