سخنگوی قوه قضاییه: هیات سفارت سوئیس، خودکشی شهروند این کشور را تایید کردند

اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی، گفت که تبعه سوئیسی فوت شده در زندان سمنان، متولد نامیبیا بوده و هیاتی از سفارت سوئیس به همراه پزشک معتمد، در محل حاضر شدند و «خودکشی او» را تایید کردند.

جهانگیر چهارشنبه سوم بهمن اعلام کرد این فرد در مهر ماه با «خودروی شخصی مجهز به تجهیزات فنی» از مرز دوغارون با افغانستان، به عنوان گردشگر وارد ایران شد.

به گفته سخنگوی قوه قضاییه، «در روز حادثه که فیلم آن موجود است»، او در غیاب هم‌سلولی خود، «برق سلول را خاموش کرده و در نقطه‌ای که امکان رصد دوربین نبوده، با استفاده از پرده سرویس بهداشتی، خودش را حلق آویز کرده است».

خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضاییه، ۲۰ دی‌ گزارش داد یک شهروند سوئیسی که به اتهام «جاسوسی» در زندان سمنان به سر می‌برد، خودکشی کرده است.

یک روز بعد دولت سوئیس در پاسخ به پرسش ایران‌اینترنشنال اعلام کرد این مرد سوئیسی، ۶۴ سال سن داشت و برای گردشگری به ایران سفر کرده بود.

بر اساس اعلام جهانگیر، جسد این فرد که متولد نامیبیا بوده، تحویل سفارت سوئیس در تهران شده است.

سفارت سوئیس در تهران
سفارت سوئیس در تهران

مشرق نیوز، رسانه نزدیک به سازمان اطلاعات سپاه پاسداران، به نقل از یک «مقام مطلع امنیتی» نوشت این شهروند سوئیسی هم‌زمان با حمله اسرائیل به برخی اهداف نظامی در ایران، از جمله در شاهرود و در حین «جمع‌آوری اطلاعات و نمونه‌برداری از خاک در کویر» در یکی از شهرهای استان سمنان، به دست ماموران سازمان اطلاعات سپاه بازداشت شد.

سخنگوی قوه قضاییه نیز امروز گفت که این فرد «در منطقه دلتای نظامی در حین عکس‌برداری از منطقه ممنوعه دستگیر شده» و به «همکاری با دولت متخاصم» متهم شده بود.

جهانگیر افزود که این فرد گیاه‌خوار بود و «همه گونه همکاری با او از سوی سازمان زندان‌ها انجام شده» است.

وزارت امور خارجه سوئیس در پاسخ به ایران‌اینترنشنال اعلام کرد که به‌دلیل اتهامات مرتبط با امنیت ملی علیه این فرد، دسترسی کنسولی به او در مراحل اولیه تحقیقات امکان‌پذیر نبوده است.

جمهوری اسلامی در سال‌های اخیر ده‌ها شهروند خارجی یا دوتابعیتی را عمدتا به اتهام جاسوسی یا ارتکاب جرایم امنیتی دستگیر کرده است.

فعالان حقوق بشر و ناظران مسائل سیاسی در ایران، بازداشت شهروندان کشورهای غربی از سوی جمهوری اسلامی را «گروگان‌گیری حکومتی» می‌دانند و می‌گویند تهران از این حربه برای تحت فشار گذاشتن غرب و گرفتن امتیاز استفاده می‌کند.

در یکی از آخرین این دستگیری‌ها، به دنبال بازداشت محمد عابدینی نجف‌آبادی، شهروند ایرانی، در فرودگاه میلان ایتالیا، جمهوری اسلامی، چچیلیا سالا، روزنامه‌نگار ایتالیایی حاضر در ایران را دستگیر کرد.

سالا ۱۹ دی و پس از گذراندن ۲۰ روز در زندان‌ جمهوری اسلامی آزاد شد و چهار روز پس از آن، کارلو نوردیو، وزیر دادگستری ایتالیا، دستور آزادی فوری عابدینی نجف‌آبادی را صادر کرد.

عابدینی نجف‌آبادی به دست داشتن در انتقال یک فن‌آوری پهپادی به جمهوری اسلامی متهم است که در جریان حمله مرگبار نیروهای نیابتی حکومت ایران به نظامیان آمریکایی مستقر در مرز اردن و سوریه در بهمن ۱۴۰۲ مورد استفاده گرفت.