مخالفت با ترامپ؛ دانمارک و گرینلند می‌گویند آماده همکاری هستیم اما الحاق، نه

کپنهاگ و گرینلند از خودمختاری این جزیره وسیع متعلق به دانمارک در برابر خواسته دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، دفاع و هم‌زمان اعلام کردند که آماده همکاری عمیق‌تر با واشینگتن هستند.

یک روز پس از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، موت اگده نخست‌وزیر گرینلند گفت: «ما گرینلندی هستیم، ما نمی‌خواهیم آمریکایی باشیم.»

او در یک کنفرانس مطبوعاتی تاکید کرد: «آینده گرینلند باید در گرینلند تعیین شود.»

ترامپ خواستار پیوستن گریلند به خاک آمریکاست و پیش از بازگشت به کاخ سفید در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «برای اهداف امنیت ملی و آزادی در سراسر جهان، ایالات متحده آمریکا احساس می‌کند که مالکیت و کنترل گرینلند یک ضرورت مطلق است.»

ترامپ در سخنرانی خود در مراسم تحلیف به این قلمرو متعلق به دانمارک اشاره نکرد اما پس از آن به خبرنگاران گفت که دانمارک در نهایت در این موضوع تسلیم خواهد شد.

رییس‌جمهوری آمریکا گفت: «گرینلند مکانی فوق‌العاده است، ما برای امنیت بین‌المللی به آن نیاز داریم. من مطمئن هستم که دانمارک با ایده فروختن آن به ایالات متحده کنار می‌آید.

او در اوایل ژانویه تهدید کرده بود که اگر دانمارک تسلیم تقاضای او نشود، بر محصولات دانمارکی مالیات سنگین وضع خواهد کرد.

گرینلند، که به دنبال استقلال از دانمارک است، علاوه بر موقعیت استراتژیک خود، دارای ذخایر معدنی و نفتی گسترده است.

ایالات متحده در حال حاضر یک پایگاه نظامی در شمال غربی گرینلند دارد.

لارس لوکه راسموسن، وزیر امور خارجه دانمارک، نیز سه‌شنبه در واکنش به این موضوع بدون ذکر نام آمریکا گفت: «ما نمی‌توانیم نظمی جهانی داشته باشیم که در آن کشورها، اگر به اندازه کافی بزرگ هستند، بتوانند صرفا به خود فکر کنند تا آنچه را که می‌خواهند به دست آورند.»

وزیر امور خارجه دانمارک گفت از اینکه ترامپ در سخنرانی خود از گرینلند به‌عنوان اولویت یاد نکرده، «راضی است»، اما تاکید کرد که در مورد «لفاظی» کلی رییس‌جمهوری جدید آمریکا در مورد گسترش قلمرو این کشور نگران است.

او گفت: «این باعث نمی‌شود که بگویم دیگر بحرانی وجود ندارد، زیرا او چیزهای دیگری درباره گسترش قلمرو آمریکا گفت.»

نخست‌وزیر گرینلند نیز بار دیگر تاکید کرد که مخالف تقویت روابط با واشینگتن نیست اما این قلمرو برای فروش نیست.

موت اگده گفت: «۸۰ سال است که ما در زمینه امنیت با ایالات متحده همکاری می‌کنیم. آنها در حال حاضر یک پایگاه نظامی در این کشور دارند.»

رییس دولت این منطقه خودمختار در پاسخ به سوالی درباره احتمال دیدار با ترامپ تاکید کرد که می‌خواهد موضع گرینلند را به‌طور مستقیم با آمریکایی‌ها مطرح کند.

او گفت: «ما موضع خود را در جایی که مورد نیاز است و از طریق نمایندگی خود روشن خواهیم کرد. ما در حال کار برای سازماندهی جلسه‌ای هستیم که بتوانیم موضع گرینلند را توضیح دهیم.»

خبرگزاری فرانسه گزارش داد که در کپنهاگ، حذف گرینلند از سخنرانی مراسم تحلیف ترامپ باعث ایجاد آرامش نسبی در بین دانمارکی‌ها شده است.

دونالد اندرسن، بازیگر ۶۸ ساله به خبرگزاری فرانسه گفت: «او [ترامپ] در سخنرانی دیشب خود به گرینلند یا دانمارک اشاره نکرد، بنابراین فکر می‌کنم جایی برای دیپلماسی وجود دارد.»

مته فردریکسن، نخست وزیر دانمارک دوشنبه در شبکه‌های اجتماعی گفت که اروپا باید «واقعیت جدیدی را دنبال کند.»

او ضمن یادآوری حق تعیین سرنوشت مردم گرینلند، بر لزوم حفظ اتحاد دانمارک با ایالات متحده تاکید کرد که به گفته او، مهم‌ترین اتحاد دانمارک از زمان جنگ جهانی دوم است.

پیا اولسن دیهر، رهبر حزب سبزهای دانمارک نیز گفت: «ما باید بدانیم که چهار سال آینده دشوار خواهد بود.»

پیشتر راسموس جارلوف، عضو پارلمان دانمارک از حزب مخالف محافظه‌کار، در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود که دولت دانمارک باید به‌صراحت بیان کند که کنترل گرینلند قابل بحث یا مذاکره نیست.

جارلوف که ریاست کمیته دفاعی پارلمان نیز را بر عهده دارد، گفت: «اگر هدف فعالیت‌های ایالات متحده کنترل قلمرو دانمارک است، باید آن را ممنوع و با آن مقابله کرد. آنان اصلا نمی‌توانند آنجا باشند.»

گرینلند با داشتن پایگاه هوایی پیتوفیک، که از نظر استراتژیک برای ارتش ایالات متحده و سیستم هشدار زودهنگام موشک‌های بالستیک آمریکا مهم است و کوتاه‌ترین مسیر از اروپا به آمریکای شمالی از این جزیره می‌گذرد.

ترامپ در سال ۲۰۱۹ و در دوره قبلی ریاست جمهوری خود، علاقه‌اش را برای خرید گرینلند ابراز کرد، اما این پیشنهاد بلافاصله از سوی دانمارک و همچنین مقامات جزیره قبل از هر گونه گفت‌وگوی رسمی رد شد.

مته فردریکسن، نخست‌وزیر دانمارک در آن زمان پیشنهاد ترامپ را «پوچ» توصیف کرد. ترامپ رد پیشنهادش را «زننده» خواند و سفر خود به کپنهاگ را لغو کرد.

گرینلند از سال ۲۰۰۹ حق اعلام استقلال از دانمارک را دارد، اما این جزیره با ۵۶ هزار نفر جمعیت تاکنون از انجام این کار خودداری کرده است.