نتانیاهو: در دوره دوم ترامپ، پایان «محور تروریستی جمهوری اسلامی» را رقم می‌زنیم

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در پیامی آغاز به کار رسمی دونالد ترامپ به‌عنوان رییس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا را تبریک گفت و ابراز اطمینان کرد دوره دوم حضور او در کاخ سفید به نابودی کامل «محور تروریستی جمهوری اسلامی» در خاورمیانه خواهد انجامید.

نتانیاهو در این پیام که دوشنبه اول بهمن منتشر شد، به سیاست‌های‌ ترامپ در حمایت از اسرائیل در دوران پیشین ریاست‌جمهوری او اشاره کرد و گفت: «شما از توافق هسته‌ای خطرناک ایران خارج شدید، اورشلیم را به‌عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناختید، سفارت آمریکا را به اورشلیم منتقل کردید و بر حاکمیت اسرائیل بر بلندی‌های جولان مهر تایید زدید.»

ترامپ در دوران پیشین حضور خود در کاخ سفید بین سال‌های ۲۰۱۷ و ۲۰۲۱، سیاست فشار حداکثری را در برابر جمهوری اسلامی در پیش گرفت و از توافق بر سر برنامه هسته‌ای حکومت ایران، موسوم به برجام، خارج شد.

این سیاست با کاهش قابل توجه صادرات نفتی جمهوری اسلامی همراه بود و اقتصاد ایران را به‌شدت تحت تاثیر قرار داد.

برخی ناظران با در نظر گرفتن چینش اعضای کابینه دوم ترامپ معتقدند واشینگتن مجددا سیاست فشار حداکثری را در برابر تهران در دستور کار قرار خواهد داد.

نتانیاهو: عصری جدید در خاورمیانه آغاز می‌شود

نتانیاهو در ادامه پیام خود به مناسبت برگزاری مراسم تحلیف ترامپ، ابراز امیدواری کرد که با روی کار آمدن دولت جدید ایالات متحده، روابط اسرائیل و آمریکا بیش از پیش گسترش یابد.

نخست‌وزیر اسرائیل افزود: «اطمینان دارم که ما شکست کامل محور تروریستی ایران را محقق خواهیم کرد و عصری جدید از صلح و شکوفایی را برای منطقه‌مان رقم خواهیم زد.»

اسرائیل در ماه‌های اخیر به دنبال نابودی گروه‌های نیابتی حکومت ایران بوده و کوشیده است از این طریق، تهدیدات منطقه‌ای جمهوری اسلامی را خنثی کند.

ترامپ ۳۰ دی با اشاره به سیاست‌های دولت نخست خود در قبال جمهوری اسلامی گفت در دوره پیشین ریاست‌جمهوری او، حکومت ایران «کاملا ورشکسته» شده بود و هیچ پولی برای تامین مالی حماس و حزب‌الله لبنان نداشت.

نتانیاهو همچنین در پیام خود، از میانجی‌گری ترامپ در دوره نخست حضورش در کاخ سفید برای نهایی شدن پیمان ابراهیم میان اسرائیل و برخی کشورهای عربی تقدیر کرد و خطاب به او گفت: «آقای رییس‌جمهور، من مطمئن هستم که تحت رهبری شما، بهترین روزها برای اتحاد ما در پیش خواهد بود.»

اسرائیل ابتدا در سپتامبر ۲۰۲۰ در چارچوب پیمان ابراهیم با دو کشور امارات متحده عربی و بحرین روابط سیاسی و دیپلماتیک برقرار کرد و سپس در اکتبر همان سال با مراکش و در دسامبر ۲۰۲۲ با سودان پیمان عادی‌سازی روابط به امضا رساند.

تهران همواره از مخالفان سرسخت عادی‌سازی روابط اسرائیل با کشورهای منطقه بوده است.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، مهرماه ۱۴۰۲ عادی‌سازی روابط اسرائیل و کشورهای منطقه را به «شرط‌بندی روی اسب بازنده» تشبیه کرد و آن را قماری «محکوم به باخت» خواند.

تاکید نتانیاهو بر پایان حکومت حماس در نوار غزه

نخست‌وزیر اسرائیل در ادامه پیام خود، به نمایندگی از مردم این کشور از تلاش‌های ترامپ برای آزادی گروگان‌های در بند حماس قدردانی کرد.

نتانیاهو افزود: «من با اشتیاق فراوان در انتظار همکاری با شما هستم تا آزادی سایر گروگان‌ها را محقق کنیم، توان نظامی حماس را نابود سازیم، به کنترل سیاسی آن بر غزه خاتمه دهیم و تضمین کنیم که غزه هیچ‌گاه مجددا تهدیدی برای اسرائیل نخواهد بود.»

پس از ماه‌ها رایزنی‌های بین‌المللی و با میانجی‌گری قطر، مصر و آمریکا، اسرائیل و حماس ۲۶ دی برای برقراری یک آتش‌بس سه‌مرحله‌ای در غزه به توافق دست یافتند.

مرحله نخست این توافق یک‌شنبه ۳۰ دی به اجرا درآمد و سه گروگان زن در بند حماس آزاد شدند.

باسم نعیم، رییس شورای روابط بین‌الملل حماس، ۲۸ دی اعلام کرد دستیابی به توافق آتش‌بس در غزه بدون نقش‌آفرینی دونالد ترامپ و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه او در امور خاورمیانه، امکان‌پذیر نبود.