هشدار معاون سازمان بهزیستی درباره افزایش تشکیل گروه‌های گنگستری

حسن موسوی چلک، معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی، در مورد کشف اسلحه جنگی و شبه جنگی توسط پلیس در گروه‌های خلاف‌کار تهرانی گفت در جامعه‌ای که فقر و خشونت در آن گسترش یافته، تشکیل گرو‌ه‌های خلافکاری غیرطبیعی نیست.

موسوی چلک، در گفت‌وگو با ایلنا در خصوص دلایل تشکیل گروه‌های گنگستری در تهران، ضمن اشاره به زمینه‌های اقتصادی و اجتماعی آن، گفت: گروه‌های خلافکار در زندگی‌شان برای خود اهدافی را دنبال می‌کنند. بخشی از این افراد تحقق اهداف‌شان را در تشکیل چنین گروه‌ها یا حضور در این گروه‌ها می‌دانند.»

او با تاکید بر اینکه افزایش خشونت در جامعه واقعیتی است که باید پذیرفته شود گفت: «این نشان دهنده آن است که در فضای عمومی جامعه باید روی نشاط، شادابی، رفاه، تامین اجتماعی و سرمایه اجتماعی کار کنیم.»

روزنامه شرق ۲۶ آبان‌ماه ۱۴۰۳، با بررسی آمار سازمان پزشکی قانونی که نشان می‌داد در شش ماه نخست سال ۱۴۰۳ آمار مراجعه به این سازمان در کل کشور بابت نزاع ۳۲۳ هزار و ۴۳۲ مورد، بوده است، برآورد کرد اگر این روند به همین شکل ادامه پیدا کند، سال ۱۴۰۳ رکورد دار تعداد نزاع از سال ۱۳۹۲ به این سو خواهد بود.

موسوی چلک اعتقاد دارد در جامعه‌ای که سرمایه اجتماعی پایین باشد، مصادیقی نظیر استفاده از سلاح در درگیری‌ها و تشکیل باندهای خلافکار، ظهور و بروز بیشتری پیدا می‌کند و طبیعتا هزینه‌ای که دولت‌و مردم باید بپردازند افزایش پیدا می‌کند.

مقصود فراستخواه، جامعه‌شناس، در خردادماه ۱۴۰۳، هشدار داد مردم ایران از نظر داشتن تجربه عاطفی منفی در طول شبانه‌روز، در میان ۱۰ رتبه اول جهان قرار دارند.

در نیمه نخست سال جاری، طبق آمار پزشکی قانونی، استان تهران با ۵۶ هزار و ۶۹۵ مراجعه به پزشکی قانونی، بیشترین آمار نزاع در کشور را به خود اختصاص داده است.

شاخص فلاکت، که به عنوان خط‌ کشی برای اندازه‌گیری وضعیت اقتصادی و رفاه کشورها استفاده می‌شود، در ایران هم اکنون در حدود ۴۰ است. در سال‌هایی چون ۱۳۹۸، ۱۴۰۰ و ۱۴۰۲، این شاخص به ۵۳ تا حدود ۵۷ هم رسیده بود. این شاخص در کشوری مثل ایالات متحده حدود ۷ است.