دادگاه تجدیدنظر احکام زندان ۱۰ فعال مدنی ترک را تایید کرد

دادگاه تجدیدنظر احکام زندان صادر شده برای ۱۰ فعال مدنی تُرک را عینا تایید کرد. این شهروندان پیش‌تر در مرحله بدوی با حکم ابوالقاسم صلواتی، رییس شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به احکامی بین سه تا ۱۴ سال حبس محکوم شده بودند.

انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجانی در ایران (آداپ) جمعه ۲۸ دی گزارش داد شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران درخواست تجدیدنظر این فعالان را رد کرده است.

طبق این گزارش، محکومیت آیاز سیف‌خواه به ۱۴ سال حبس، آراز امان زرین‌آباد به ۱۳ سال حبس، باقر حاجی‌زاده مزرعه به ۱۳ سال حبس و کرم مردانه‌مستعلی‌بیگلو به ۱۱ سال حبس، با رد درخواست تجدیدنظرخواهی، قطعی شده است.

همچنین طاهر نقوی، وکیل دادگستری و مرتضی پروین‌جدا، هر کدام به شش سال حبس، سالار طاهرافشار، سعید مینایی‌ قشلاق و فاطمه آتش‌خیاوی‌نسب هر یک به پنج سال حبس و حسن ابراهیمی به سه سال حبس قطعی محکوم شدند.

طبق این گزارش، اتهامات این افراد «جاسوسی، اقدام علیه امنیت ملی، اجتماع و تبانی جهت بر هم زدن امنیت کشور و تبلیغ علیه نظام» عنوان شده است.

آداپ در گزارش خود نوشت شماری از متهمان پرونده آشنایی‌ای با هم ندارند و صرفا بر اساس «حدس و گمان‌های وزارت اطلاعات و سلام و احوال‌پرسی با یک پناهنده ایرانی مقیم جمهوری آذربایجان»، با این اتهامات مواجه شده‌اند.

هم‌زمان با این گزارش، سایت حقوق بشری هرانا در گزارشی نوشت محکومیت مرتضی پروین‌جدا به پنج سال حبس تغییر کرد.

طبق این گزارش، این هنرمند از اتهام «تبلیغ علیه نظام» تبرئه و محکومیت او به پنج سال حبس بابت اتهام «اجتماع و تبانی» قطعی شد.

انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجانی در ایران در گزارش خود نوشت در این پرونده پیش از این، عبدالعزیز عظیمی‌قدیم (روحانی خلع لباس شده) به شش سال حبس، حسین پیری به پنج سال حبس، ودود اسدی به چهار سال حبس و کمال نوری و سلیمان محمدی، هر یک به سه سال حبس محکوم شدند و احکامشان قطعی شده است.

در بخشی از این گزارش آمده است دادگاه انقلاب رشت با طرح مجدد اتهامات پرونده مطرح شده در تهران، ودود اسدی را به پنج سال و شش ماه زندان -علاوه بر حکم چهار سال زندان صادر شده در تهران- محکوم کرده است.

این فعالان مدنی ترک در بهمن ۱۴۰۲ همراه با شماری دیگر در شهرهای بناب، رشت، اسلامشهر، آستارا، کرج، مراغه، اردبیل، مغان، ارومیه و تبریز به دست نیروهای امنیتی بازداشت شدند.

از میان آن‌ها برخی با تودیع قرار وثیقه آزاد شدند و شماری دیگر همچنان در زندان به‌سر می‌برند.

جمهوری اسلامی از آغاز روی کار آمدن خود همواره فعالان مدنی و سیاسی منتقد حکومت را بازداشت، شکنجه و زندانی کرده است.

از زمان آغاز خیزش سراسری ایرانیان علیه جمهوری اسلامی از شهریور ۱۴۰۱ تاکنون، سرکوب فعالان مدنی، سیاسی و معترضان از سوی حکومت شدت گرفته و همچنان ادامه دارد.