اختصاصی

کرملین، پزشکیان و هیات همراه او را برای دیدار پوتین، یک ساعت معطل نگه داشت

یک منبع آگاه در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال خبر داد مسعود پزشکیان و هیات همراه او که برای دیدار با ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، به کاخ کرملین رفته بودند، یک ساعت معطل نگاه داشته شدند و سپس به آن‌ها گفته شد چون پوتین آماده نیست یا در اتاق انتظار صبر کنند یا به هتل برگردند.

به گفنه این منبع، این رفتار موجب شده پزشکیان ناچار شود به بهانه اقامه نماز راهی هتل شود و سپس برای ملاقات با پوتین، مجددا به کاخ کرملین بازگردد.

این منبع به ایران اینترنشنال گفت رفتار طرف روسی با خبرنگاران ایرانی هم «نامناسب» بود.

گزارش خبرگزاری تاس از جزییات تفاهم‌نامه راهبردی تهران و مسکو

خبرگزاری تاس ۲۸ دی جزییاتی از مفاد تفاهم‌نامه جامع میان روسیه و جمهوری اسلامی را منتشر کرد که بر اساس آن، دو کشور برای تقویت همکاری‌ها در زمینه‌های دفاعی و امنیتی به توافق رسیدند.

تاس نوشت روسیه و جمهوری اسلامی در چارچوب این معاهده توافق کردند در صورت حمله به یکی از طرفین، طرف دیگر «به هیچ عنوان» از مهاجم حمایت نکند.

بنا بر این گزارش، تهران و مسکو به گسترش همکاری‌ها میان سرویس‌های اطلاعاتی دو طرف و همچنین کمک به یکدیگر در صورت «وقوع بلایای طبیعی یا حوادث صنعتی» متعهد شدند.

تاس افزود توافق راهبردی ایران و روسیه «فاقد تعهد به دفاع متقابل در صورت حمله» به یکی از طرفین است و در آن به هیچ کشور یا اتحاد نظامی خاصی اشاره نشده است.

توافقنامه جامع روسیه و حکومت ایران به مدت ۲۰ سال معتبر خواهد بود و پس از آن، به‌طور خودکار برای دوره‌های پنج ساله تمدید خواهد شد.

در همین حال، وزیر انرژی روسیه خبر داد تهران و مسکو بر سر مسیر خط لوله انتقال گاز از طریق آذربایجان به توافق رسیدند.

جمهوری اسلامی و روسیه در سال ۱۳۸۰، در زمان ریاست‌جمهوری محمد خاتمی، یک قرارداد راهبردی ۲۰ ساله منعقد کردند.

با پایان اعتبار آن در سال ۱۴۰۰، این توافقنامه به‌طور خودکار برای پنج سال دیگر تمدید شد.

کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی در مسکو، ۲۴ دی به دلایل تنظیم معاهده جدید میان تهران و مسکو پرداخت و گفت: «رهبران دو کشور به این نظر رسیدند که موافقت‌نامه کنونی به‌روز نیست و مسائل امروز روابط را نمی‌تواند پوشش دهد. روابط امروز ما نسبت به ۲۴ سال پیش خیلی گسترش پیدا کرده است.»

به گفته جلالی، موافقت‌نامه جدید علاوه بر روابط سیاسی دوجانبه، حوزه‌های دیگری از جمله «فن‌آوری‌های نوین، امنیت اطلاعات و سایبری»، «انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای»، «مسائل دفاعی و نظامی»، «مبارزه با تروریسم» و «مقابله با پول‌شویی و جرایم سازمان‌یافته» را نیز شامل می‌شود.

نشست خبری مشترک پزشکیان و پوتین

پزشکیان و پوتین پس از دیدار در روز جمعه، در یک نشست خبری به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ دادند. پوتین در این نشست تاکید کرد همکاری‌های منطقه‌ای تهران و مسکو، «ما را از دیگران بی‌نیاز می‌کند.»

او با اشاره به ظرفیت صادرات سالانه ۵۵ میلیارد متر مکعب گاز روسیه به ایران گفت مسائل فنی برای صادرات گاز طبیعی به ایران در دست بررسی قرار دارد.

پوتین همچنین در واکنش به درخواست مسعود پزشکیان برای گسترش همکاری‌های هسته‌ای تهران و مسکو اضافه کرد: «در ساخت بلوک‌های نیروگاه‌های هسته‌ای در ایران تاخیر وجود دارد، اما ما ساخت بلوک‌های جدید را در نظر داریم.»

پزشکیان ساعاتی پیش از این نشست خبری در جریان دیدار با پوتین گفته بود تهران و مسکو می‌توانند توافقات برای ساخت نیروگاه هسته‌ای جدید در ایران را نهایی کنند.

پیشنهاد پزشکیان برای صلح در جنگ اوکراین
رییس دولت جمهوری اسلامی هم در گفت‌وگو با خبرنگاران در مسکو اعلام کرد تهران از حل و فصل اختلافات و برقراری صلح میان روسیه و اوکراین از طریق مذاکره استقبال می‌کند.

او در عین حال افزود «اعتقاد راسخ» حکومت ایران این است که غرب باید به «نگرانی‌های امنیتی» سایر کشورها احترام بگذارد.

روسیه پنجم اسفند ۱۴۰۰ حمله نظامی وسیع خود به اوکراین را آغاز کرد و از آن زمان تاکنون، جنگ خونین میان دو کشور ادامه داشته است.

در سال‌های اخیر، اوکراین بارها درخواست خود را برای عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، موسوم به ناتو، مطرح کرده است.

مقام‌های اوکراینی تاکید کرده‌اند برای جلوگیری از تهاجم مجدد روسیه به این کشور پس از پایان مناقشه کنونی، تضمین‌های امنیتی، از جمله عضویت در ناتو، ضروری است.

در سمت مقابل، روسیه عضویت اوکراین در ناتو را تهدیدی امنیتی برای خود می‌داند و به‌شدت با آن مخالف کرده است.