افزایش بیش از ۱۵ درصدی قیمت روغن خوراکی با مجوز ستاد تنظیم بازار

دو روز پس از آن‌که روغن خوراکی در بازار ایران کمیاب شد، ستاد و کارگروه تنظیم بازار با انتشار فهرستی شامل ۱۱۴ نوع انواع روغن خوراکی، مجوز افزایش قیمت ۱۵ تا ۲۱ درصدی آن را صادر کرد.

ستاد و کارگروه تنظیم بازار، که اعضای آن را معاون اول رئیس جمهور و برخی وزرا و مقامات ارشد حکومتی تشکیل می‌دهند با انتشار فهرستی از ۱۱۴ قلم انواع روغن نباتی مایع و جامد، قیمت آن را تا ۲۱ درصد افزایش دادند.

طبق این فهرست، قیمت روغن مورد استفاده خانگی ۱۵ درصد و روغن مورد استفاده قنادی‌ها ۲۱ درصد افزایش پیدا کرده است؛ این افزایش قیمت از تاریخ ۱۲ دی‌ماه قابلیت اجرا دارد.

دو روز پیش در ۲۲ دی‌ماه ۱۴۰۳، روزنامه همشهری، وابسته به شهرداری تهران از کمیاب شدن روغن خوراکی در فروشگاه‌ها خبر داده بود.

نزدیک به ۱۰ روز قبل، هلدینگ سعودی صافولا، به طور ناگهانی با صدور اطلاعیه‌ای خبر داد بازار ایران را ترک کرده است. این شرکت در ایران روغن‌های خوراکی را با نام‌های تجاری «لادن»، «لادن طلایی»، «بهار» و «نسترن» را عرضه می‌کرد. سهم این گروه که بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاری سعودی‌ها در ایران بود، از بازار روغن ایران ۳۵ تا ۶۰ درصد تخمین زده می‌شد.

پس از خروج صافولا، خانواده «مدلل» سهام آن را در اختیار گرفتند. این خانواده که فرزندان عبدالعلی مدلل هستند، بارها در مقاطع مختلف به فساد اقتصادی و احتکار کالا متهم شده‌اند.

خانواده مدلل از گذشته در حوزه صنایع غذایی، به‌ویژه واردات دانه‌های روغنی، فعال بوده و هم‌اکنون نیز چندین مجتمع کشت و صنعت و روغن‌کشی در اختیار دارد.

نفوذ این خاندان در صنایع غذایی به حدی است که خرداد ۱۳۹۸، زمانی که از آن‌ها خواسته شده بود درباره بدهی و ارز دریافتی خود توضیح دهند، حمید اسماعیلی، نماینده گروه مدلل در استان خوزستان، به تسنیم، خبرگزاری وابسته به سپاه پاسداران، گفت: «قیمت کالا به موجودی انبارهای گروه مدلل بستگی دارد ... اگر گروه مدلل نباشد، تنظیم بازار به هم می‌ریزد.»