کشف جدید محققان درباره رابطه میان رشد مغزی با پرخوری و بیاشتهایی عصبی
پژوهش تازهای که به مدت یک دهه روی هزار جوان اروپایی انجام شده، نشان میدهد ارتباط معناداری میان تاخیر در رشد مغز و اختلالات خوردن در جوانان وجود دارد. این اختلالات شامل بیاشتهایی عصبی، پرخوری عصبی و اختلال پرخوری میشود.
به گزارش یورونیوز، تیم پژوهشی کینگز کالج لندن به سرپرستی پروفسور سیلوان دسریویرس، موفق به کشف ارتباط میان رشد مغز و اختلالات خوردن در سنین جوانی شدند.
نتایج این مطالعه گسترده که نتایج آن در مجله نیچر منتال هلث منتشر شده، به بررسی حدود هزار جوان از کشورهای بریتانیا، ایرلند، فرانسه و آلمان در طول یک دهه پرداخته است.
هدف این پژوهش، شناخت علل بروز اختلالات خوردن در جوانان بوده و نتایج آن آشکار میکند که تاخیر در رشد مغز چگونه میتواند به چنین مسئلهای منجر شود.
بر اساس آمارهای موجود، حدود ۲۰ میلیون نفر در اروپا دچار اختلالات خوردن هستند. بیشترین شیوع نیز بین زنان جوان و نوجوانان دیده شده است.
پژوهشگران برای دستیابی به نتایج دقیق، از سه روش متفاوت برای جمعآوری اطلاعات استفاده کردند. آنها در گام نخست، دادههای ژنتیکی شرکتکنندگان را گردآوری کردند.
در مرحله بعد، از آنها خواستند تا پرسشنامههای مربوط به عادات غذایی و وضعیت سلامت خود را تکمیل کنند.
در گام سوم نیز از مغز این افراد در دو مقطع زمانی، یعنی در سنین ۱۴ و ۲۳ سالگی، تصویربرداری امآرآی انجام شد.
تیم پژوهشی پس از بررسی دادههای به دست آمده، شرکتکنندگان را در سن ۲۳ سالگی به سه گروه تقسیم کرد.
گروه نخست که ۴۲ درصد افراد را شامل میشد، از عادات غذایی سالم پیروی میکنند.
گروه دوم با ۳۳ درصد جمعیت نمونه، افرادی بودند که برای کنترل وزن و ظاهر خود، مصرف غذا را به شدت محدود میکنند و حتی گاهی دست به خالی کردن عمدی معده میزنند.
گروه سوم نیز با ۲۵ درصد جمعیت، شامل افرادی میشد که یا دچار پرخوری عصبی هستند یا قادر به کنترل میزان غذای مصرفی خود نیستند.
یافتههای پژوهش نشان میدهد نوجوانانی که در ۱۴ سالگی از مشکلاتی مانند اضطراب، افسردگی یا اختلال در تمرکز رنج میبردند، در ۲۳ سالگی بیشتر در معرض داشتن عادات غذایی ناسالم قرار داشتهاند.
پژوهشگران همچنین دریافتهاند که این رفتارهای غذایی ناسالم با چاقی و خطر ژنتیکی بالاتر برای شاخص توده بدنی (BMI) ارتباط مستقیم دارند.
نقش کلیدی رشد مغز در شکلگیری عادات غذایی
مهمترین یافته این پژوهش، کشف ارتباط میان تاخیر در رشد مغز و اختلالات خوردن است.
تصاویر امآرآی نشان داد افرادی که عادات غذایی ناسالم دارند، در دوران نوجوانی از نظر بلوغ مغزی دچار تاخیر بودند.
این تاخیر بهویژه در مخچه بیشتر دیده میشود که مسئول کنترل اشتهاست.
از آنجا که قشر پیشانی جلویی مغز تا حدود ۲۵ سالگی به طور کامل رشد نمیکند، این افراد در برابر رفتارهای پرخطر و استرسهای محیطی آسیبپذیرتر هستند.
پروفسور سیلوان دسریویرس، نویسنده ارشد این مطالعه، معتقد است که این یافتهها میتواند به ایجاد راهکارهای آموزشی بهتر برای مقابله با عادات غذایی ناسالم کمک کند.
به گفته این پژوهشگر، والدین باید با حساسیت بیشتری مراقب عادات غذایی نوجوانان خود در خانه باشند و معلمان نیز باید از تاثیر روابط دانشآموزان در مدرسه بر تشدید مشکلات رفتاری و تغذیهای آنها آگاهی داشته باشند.
محققان کالج کینگز امیدوارند که از این یافتهها برای ایجاد راهکارهای متناسب با هر فرد استفاده و به جوانانی کمک کنند که در معرض خطر اختلالات خوردن قرار دارند.
این تیم تحقیقاتی در نظر دارد به جمعآوری دادهها از همین گروه افراد ادامه دهد تا تاثیر تفاوتهای رشد مغزی و عادات غذایی را در سنین بالاتر از ۲۰ سال نیز بررسی کند.