روسیه: واکنش اروپا به حرف ترامپ درباره مسلط شدن بر گرینلند، محتاطانه و با ترس است
روسیه، واکنش اروپا به اظهارات دونالد ترامپ در مورد تسلط آمریکا بر جزیره گرینلند را «محتاطانه و همراه با ترس» توصیف و اعلام کرد که قطب شمال، بخشی از منافع استراتژیک این کشور است. همزمان سفارت آمریکا در دانمارک گفت واشینگتن برنامهای برای افزایش حضور نظامی خود در گرینلند ندارد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، پنجشنبه ۲۰ دی گفت که مسکو «تحولات چشمگیر» مربوط به گرینلند را از نزدیک دنبال میکند و افزود که روسیه خواهان صلح و ثبات در قطب شمال است.
پسکوف درباره اظهارات رییسجمهوری منتخب آمریکا درباره گرینلند و کانادا گفت که منطقه قطب شمال در حوزه منافع استراتژیک ملی روسیه قرار دارد.
ترامپ که قرار است یکم بهمن (۲۰ ژانویه) به شکل رسمی قدرت را در کاخ سفید در دست بگیرد، در روزهای گذشته بار دیگر علاقه خود را به خرید گرینلند ابراز کرد و گفت که کنترل آمریکا بر این جزیره استراتژیک قطبی یک «ضرورت مطلق» است.
سخنگوی کرملین درباره این اظهارات گفت واکنش اروپا به این سخنان «بسیار محتاطانه و همراه با ترس و تقریبا شبیه به یک نجوا» بوده است.
دیوید لمی، وزیر خارجه بریتانیا، پنجشنبه گفت لحن تند ترامپ درباره گرینلند و اظهارنظرهای غیرقابل پیشبینی او میتواند بیثباتکننده باشد.
لمی در عین حال افزود: «فکر میکنم طرح این سخنان، به دلیل نگرانی ترامپ درباره نقش روسیه و چین در قطب شمال و مسائل مربوط به امنیت اقتصاد ملی است اما مطمئنم که او به خوبی میداند در نهایت، گرینلند بخشی از پادشاهی دانمارک است.»
پیش از این و در چهارشنبه ۱۹ دی، فرانسه و آلمان هم بر عدم تغییر مرزهای اروپایی با استفاده از زور تاکید کردند.
اشاره این دو کشور به سخنان اخیر ترامپ است که در جریان نشستی مطبوعاتی در ۱۸ دی، امکان استفاده از فشار نظامی یا اقتصادی برای تسلط دوباره آمریکا بر کانال پاناما یا تصاحب جزیره گرینلند را رد نکرد.
سفارت آمریکا در کپنهاگ، پنجشنبه ۲۰ دی اعلام کرد که ایالات متحده در حال حاضر برنامهای برای افزایش حضور نظامی خود در گرینلند ندارد.
سخنگوی این سفارتخانه به خبرگزاری رویترز گفت: «ما به همکاری نزدیک با دانمارک و گرینلند ادامه خواهیم داد تا اطمینان حاصل کنیم که هر پیشنهادی، نیازهای امنیتی مشترک ما را برآورده میکند.»
گرینلند برای ارتش آمریکا و سیستم هشدار زودهنگام موشکهای بالستیک آن اهمیت حیاتی دارد زیرا کوتاهترین مسیر از اروپا به آمریکای شمالی از این جزیره عبور میکند.
ارتش آمریکا حضور دائمی در پایگاه هوایی پیتوفیک در شمال غرب گرینلند دارد.
لارس لوکه راسموسن، وزیر خارجه دانمارک، ۱۹ دی ماه تشدید نگرانیهای امنیتی واشینگتن در قطب شمال را مشروع خواند و در عین حال گفت گرینلند ممکن است در صورت خواست ساکنانش مستقل شود اما به ایالتی از آمریکا تبدیل نخواهد شد.
گرینلند از سال ۲۰۰۹ حق اعلام استقلال از دانمارک را دارد اما تاکنون از انجام این کار خودداری کرده است.
ترامپ برای اولین بار در سال ۲۰۱۹ علاقه خود را به خرید این جزیره پوشیده از یخ با ۵۷ هزار نفر جمعیت ابراز کرد اما با مخالفت روبهرو شد.
آمریکا از سالها پیش با روسیه و چین بر سر دسترسی به قطب شمال رقابت داشته است.
گرینلند دو میلیون کیلومتر مربع مساحت دارد.
این جزیره بخشی از اتحادیه اروپا نیست اما از طریق پیوندهایش با دانمارک، عضو ناتو است.
گرینلند دارای ثروت معدنی، نفت و گاز طبیعی است اما توسعه آن روندی کند داشته و اقتصاد آن به ماهیگیری و یارانههای سالانه دانمارک متکی است.