ماجرای گروگانگیری ۲۹ ماهه؛ دادستان رشت: گروگانها دچار سندرم استکهلم شده بودند
قوه قضاییه گزارشهای منتشر شده درباره این که گروگانگیرهای یک خانواده در رشت با وجود پرونده گروگانگیری قبلی در هشتگرد با وثیقه آزاد شده بودند، تکذیب کرد و دادستان رشت نیز گفت گروگانها بعد از مدتی «دچار سندروم استکهلم» شده بودند.
مهدی فلاحمیری، چهارشنبه ۱۹ دی، گفت که گروگانها بعد از مدتی «دچار سندروم استکهلم شده و نسبت به گروگانگیرها همدلی و رفاقت پیدا کرده بودند.»
او اضافه کرد: «کودک گروگان گرفته شده، گروگانگیرها را دایی صدا می کرد.»
سندروم استکهلم به پدیدهای گفته میشود که در آن گروگان نسبت به گروگانگیر حس همدلی، همدردی و وفاداری پیدا میکند.
در اطلاعیه قوه قضاییه، سخنان دادستان رشت منعکس شده که پیش از این گفته بود: «دو نفر از گروگانگیرها در شهرستان هشتگرد سابقه گروگانگیری داشتند و در دادگستری هشتگرد به هشت سال حبس محکوم شده و متواری بودند. این افراد به علت فرار از اجرای مجازات به شهرستان رشت آمده بودند و مخفیانه زندگی میکردند تا حکم در مورد آنها اجرا نشود.»
در سخنان دادستان رشت و گزارش قوه قضاییه اشاره نشده که این افراد پس از گروگانگیری و تا زمان مشخص شدن حکم چگونه آزاد بودهاند.
گزارشی نیز درباره فرار احتمالی آنان از زندان منتشر نشده است.
رسانهها نوشتهاند زن گروگانگیر حسابدار شرکتی در هشتگرد بوده که صاحب کارخانهای را که در آن کار میکرده، (همراه سایر اعضای باند) به گروگان گرفته، آنها حدود ۱۲ روز بعد نجات پیدا کردهاند و «گروگانگیران نیز دستگیر اما با قرار وثیقه آزاد شدند».
بیاطلاع ماندن نیروهای انتظامی و دیگر نهادها از سرنوشت این خانواده به مدت حدود سه سال، ابهامات زیادی را درباره این پرونده ایجاد کرده است؛ به خصوص این که کودکان این خانواده دو سال به مدرسه نرفتهاند.
درباره جزییات بیشتر این پرونده، دادستان رشت همچنین اعلام کرد: «گروگانگیرها بیش از ۵۰ دوربین در خانه کار گذاشته بودند.»
مرتضی علمخواه، وکیل دادگستری، پیش از این گفته بود همراه هشت تن از اعضای خانوادهاش، از بهمن ۱۴۰۰ به مدت ۲۹ ماه گروگان گرفته شدند و گروگانگیران پس از شکنجههای فراوان، تمام اموال آنها را تصاحب کردند.
فلاحمیری، دادستان رشت نیز گفته بود گروگانگیرها اعضای این خانواده را به دفتر اسناد رسمی برده و اموال آنها را به نام خودشان ثبت کرده بودند.
او یکشنبه ۱۶ دی گفت که علت طولانی شدن این ماجرا، اشکال در انتقال یکی از املاک این خانواده بوده است.
روایت دادستان رشت و گزارش قوه قضاییه از نحوه لو رفتن این موضوع با گزارش رسانهها در این باره تناقض دارد.
دادستان رشت و قوه قضاییه اعلام کردهاند فردی «در جریان ملاقات مردمی دستگاه قضایی استان»، مراجعه و اعلام کرد اعضای یک خانواده چند وقتی است گروگان گرفته شدهاند.
پیش از این برخی رسانهها از قول خانواده علمخواه نوشته بودند درگیری بین گروگانگیران باعث رفتن یکی از آنها به بیمارستان شده و با لو رفتن فیلمهای موبایل او، این جریان آشکار شده است.