اردوغان: پایان شبهنظامیان کرد سوریه نزدیک است
رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه اعلام کرد که پایان شبهنظامیان کرد در سوریه در حال نزدیکتر شدن است و پس از سرنگونی حکومت بشار اسد، جایی برای «تروریسم» در آینده سوریه وجود ندارد.
اردوغان دوشنبه ۱۷ دی پس از جلسه کابینه ترکیه در آنکارا همچنین تهدید کرد که در صورت احساس خطر، عملیات فرامرزی جدیدی را علیه شبهنظامیان کرد در سوریه انجام خواهد داد.
ترکیه تاکنون چندین حمله به شمال سوریه انجام داده و پیش از این نیز هشدارهای مشابهی صادر کرده است.
اردوغان گفت: «انشاءالله ما ظرفیت این کار را داریم، همه باید بر این اساس محاسبات خود را انجام دهند.»
او تاکید کرد: «اگر کوچکترین خطری ببینیم سریعا اقدامات لازم را انجام خواهیم داد.»
پیشتر و همزمان با سفر وزیران امور خارجه و دفاع دولت موقت سوریه به امارات متحده عربی، رسانهها از بمباران جنوب شهرک کردنشین سلوک در شمال سوریه خبر دادند.
همچنین هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، بر «قریبالوقوع بودن ریشهکن کردن» حزب کارگران کردستان (پکک) و یگانهای مدافع خلق (یپگ) تاکید کرد.
فیدان دوشنبه گفت: «ریشه کن کردن پکک/یپگ در سوریه قریبالوقوع است و ترکیه اجازه حضور این گروه در سوریه را نخواهد داد.»
آنکارا، نیروهای دموکراتیک سوریه، گروه مسلح کردهای مورد حمایت آمریکا را بخشی از حزب کارگران کردستان میداند و آن را به عنوان «گروهی تروریستی» شناسایی میکند.
نیروهای مورد حمایت ترکیه در سوریه پس از سقوط بشار اسد با نیروهای دموکراتیک سوریه درگیر شدهاند.
پیشتر دیدهبان حقوق بشر سوریه خبر داد در جریان درگیریها در ۱۴ دی در چندین روستا در اطراف شهر منبج، ۸۵ نفر از نیروهای طرفدار ترکیه و ۱۶ تن از نیروهای کرد کشته شدند.
احمد الشرع، رهبر تحریر الشام، تاکید کرده است نیروهای کرد در آینده با ارتش سوریه ادغام خواهند شد.
وزیر دفاع سوریه هم در همین رابطه گفت: «جلساتی را با گروههای مسلح آغاز کردهایم تا گامهایی را برای ادغام آنها در این وزارتخانه برداریم.»
وزیر امور خارجه ترکیه همچنین از برگزاری نشستی در آنکارا با ایمن صفدی، همتای اردنی خود، خبر داد.
به گفته فیدان، این نشست در قالب ۳+۳ برگزار شد و یاسر گولر، وزیر دفاع ترکیه، ابراهیم کالین، رییس سازمان اطلاعات ترکیه، یوسف الحنایتی، رییس ستاد مشترک اردن و احمد حسنی، رییس اطلاعات اردن، در آن حضور داشتند.
همزمان با این تحولات، اسعد حسن الشیبانی، وزیر خارجه، مرهف ابو قصره، وزیر دفاع و اناس خطاب، رییس سازمان اطلاعات حکومت موقت سوریه، ۱۷ دی وارد ابوظبی شدند.
این سه مقام دولت موقت ۱۲ دی به عربستان سعودی و ۱۶ دی نیز به قطر سفر کرده بودند.
قرار است وزیر خارجه سوریه به اردن نیز سفر کند.
تا به حال وزیران خارجه شماری از کشورهای عربی، از جمله قطر و اردن، به سوریه سفر کردهاند.
اکثر کشورهای عربی در آغاز درگیریهای سوریه در بیش از یک دهه پیش، از مخالفان بشار اسد حمایت کردند اما در سالهای اخیر به سمت عادیسازی روابط با دولت اسد پیش رفتند.
سوریه سال گذشته به اتحادیه عرب بازگشت.
در جریان درگیریهای اخیر برای سرنگونی حکومت اسد، ترکیه از مخالفان او حمایت کرد و اولین کشور منطقه بود که وزیر خارجه خود را به دمشق فرستاد.
مقامهای عراقی نیز از احتمال از سرگیری فعالیت گذرگاه القائم در مرز عراق و سوریه طی روزهای آینده خبر دادند.
پس از حرکت مخالفان اسد به سمت دمشق، عراق مرزهای خود را با سوریه بست.
۱۷ دی گزارشهایی نیز درباره احتمال کاهش محدودیتهای مربوط به کمکهای بشردوستانه به سوریه از سوی آمریکا منتشر شد.
در همین حال، میریانا اسپولیاریک، رییس کمیته بینالمللی صلیب سرخ، گفت که قرار بود این کمیته امسال ۱۰۰ میلیون دلار به سوریه کمک کند اما احتمالا آن را به میزان قابل توجهی افزایش خواهد داد.
بر اساس گزارش دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل، سوریه در سال جاری به چهار میلیارد دلار کمک نیاز دارد که تاکنون ۳۰ درصد آن تامین شده است.