شریعتمداری: مطرحکنندگان مذاکره با آمریکا یا خوابند یا مستاند یا دیوانه
به دنبال طرح موضوع ضرورت مذاکره با غرب و آمریکا برای حل مشکلات از سوی برخی مقامهای جمهوری اسلامی، حسین شریعتمداری، نماینده علی خامنهای در روزنامه کیهان، در سرمقاله شنبه ۱۵ دی این روزنامه نوشت که مطرح کنندگان موضوع مذاکره با آمریکا یا خواب هستند یا مستاند یا دیوانه.
شریعتمداری با اشاره به شعری از ابوسعید ابوالخیر تاکید کرد مطرح کنندگان این موضوع یا «سادهلوحاند» یا «ناکارآمدند» و ناتوانی خود را در حل مشکلات، زیر پوشش مذاکره با آمریکا پنهان میکنند یا «به فریب یا به طمع، سر و سری با دشمن دارند».
در روزهای گذشته برخی مقامات دولت مسعود پزشکیان و بعضی فعالان سیاسی، خواستار مذاکره با دونالد ترامپ شدهاند که از ۲۰ ژانویه رسما رییسجمهوری آمریکا خواهد شد.
از جمله علی عبدالعلیزاده، نماینده ویژه پزشکیان در اقتصاد دریامحور و رییس ستاد او در دوره انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری ۱۴۰۳، سهشنبه ۱۱ دی ماه گفت که باید با ترامپ مذاکره کرد.
او گفت: «نمیشود مسائل کشور را معلق نگه داشت.»
عبدالعلیزاده تاکید کرد: «مجموع حاکمیت نظام هم به [ضرورت] مذاکره رو در رو رسیده است.»
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی نیز جمعه ۱۴ دی در مصاحبه با شبکه سیسیتیوی چین اعلام کرد که تهران برای مذاکرات «سازنده و بدون تاخیر» بر سر برنامه هستهای خود آمادگی دارد.
شریعتمداری اما با اشاره به سخنان مقامات جمهوری اسلامی درباره مذاکره، در سرمقاله کیهان نوشت: «هر یک از چند احتمال یاد شده درباره پیشنهاددهندگان مذاکره با آمریکا صحت داشته باشد، در این نکته تردیدی نیست که صلاحیت حضور در مسئولیتهای نظام را ندارند.»
او همچنین به مواضع ریچارد نفیو، عضو سابق تیم مذاکرهکننده آمریکا در پرونده هستهای جمهوری اسلامی اشاره کرد که در مقالهای در فارن افرز نوشته است در حالی که ایالات متحده برای حمله نظامی به تاسیسات هستهای ایران آماده میشود، به دلایل مختلف از جمله هزینه بالای این حمله، کاخ سفید باید برای آخرین بار به دیپلماسی نیز شانس و فرصت دهد.
نفیو در مقاله مفصل خود با اشاره به محاسن و معایب حمله نظامی آمریکا به جمهوری اسلامی، در عین حال تاکید کرده است حمله به برنامه هستهای ایران «مزایای استراتژیکی به همراه دارد که فراتر از جلوگیری از هستهای شدن یک دشمن خطرناک» است.
برخی ناظران با در نظر گرفتن چینش احتمالی اعضای کابینه ترامپ معتقدند واشینگتن مجددا سیاست فشار حداکثری را در برابر تهران در پیش خواهد گرفت.
ترامپ ۲۰ ژانویه (اول بهمن) رسما قدرت را در کاخ سفید به دست خواهد گرفت.