قاضی پرونده حق‌السکوت: حکم ترامپ ۱۰ ژانویه ابلاغ می‌شود، مایل به صدور حکم حبس نیستم

ترامپ در یکی از جلسات دادگاه منهتن
ترامپ در یکی از جلسات دادگاه منهتن

خوان مرچان، قاضی پرونده جنایی «حق‌السکوت» دونالد ترامپ رییس‌جمهوری منتخب آمریکا، جمعه ۱۴ دی گفت که تمایلی به صدور حکم زندان برای ترامپ ندارد، اما رییس‌جمهوری منتخب باید ۱۰ ژانویه برای دریافت حکم خود به‌صورت حضوری و یا آنلاین حاضر شود.

او گفت که تمایلی به صدور حکم زندان برای ترامپ ندارد، اما رییس‌جمهوری منتخب باید برای دریافت حکم خود به‌صورت حضوری و یا آنلاین حاضر شود.

حکم دونالد ترامپ در پرونده پرداخت پول به استورمی دنیلز، بازیگر فیلم‌های پورن و جعل سوابق تجاری برای سرپوش گذاشتن بر این پرداخت حق‌السکوت، تنها ۱۰ روز قبل از مراسم تحلیف و بازگشت او به کاخ سفید صادر می‌شود.

قاضی خوان مرچان گفت که او درخواست ترامپ برای مختومه اعلام کردن پرونده‌اش را به‌دلیل پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری رد کرده است.

مرچان در حکم روز جمعه خود نوشت که حکم «ترخیص بی قید و شرط»، به معنای عدم بازداشت، جریمه نقدی یا آزادی مشروط، «مناسب‌ترین راه‌حل» خواهد بود.

در دومین درخواست تیم دونالد ترامپ برای بستن پرونده از زمان محکومیت او در ماه مه، وکلای مدافع او استدلال کردند که معلق بودن پرونده در دوران ریاست جمهوری مانعی برای حکومت ترامپ خواهد بود.

در ابتدا قرار بود حکم محکومیت ترامپ در ۲۶ نوامبر صادر و به او ابلاغ شود، اما مرچان پس از پیروزی ترامپ در انتخابات پنجم نوامبر، صدور این حکم را به‌طور نامحدود به تعویق انداخت.

آلوین براگ، دادستان‌ منطقه منهتن نیویورک که علیه ترامپ اقامه دعوا کرده بود، گفت که اقدامات دیگری جز راه‌حل رادیکال لغو حکم هیئت منصفه وجود دارد که می‌تواند نگرانی‎‌های ترامپ در حین خدمت به‌عنوان رییس‌جمهوری را کاهش دهد و باعث شود که حواس او در دوران ریاست جمهوری بر این پرونده متمرکز نباشد.

دادستان‌ها چند گزینه را به قاضی مرچان پیشنهاد کرده‌اند، از جمله به تعویق انداختن حکم تا زمانی که ترامپ ۷۸ ساله کاخ سفید را در سال ۲۰۲۹ ترک کند، یا مجازاتی را تضمین کند که شامل زندان نباشد.

دادستان‌ها همچنین گفتند که قاضی می‌تواند به‌سادگی پرونده را با این نکته خاتمه دهد که ترامپ هرگز محکوم نشده است و محکومیت او در دادگاه تجدید نظر نه تایید شده و نه لغو شده است. آنها گفتند در مواردی که متهم پس از محکومیت اما قبل از اجرای حکم فوت می‌کند، از رویکرد مشابهی استفاده می‌شود.

این پرونده به موضوع پرداخت ۱۳۰ هزار دلار حق‌السکوت به استورمی دنیلز، بازیگر فیلم‌های پورن، از سوی مایکل کوهن، وکیل سابق ترامپ، اختصاص داشت. این پرداخت در جریان رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ صورت گرفت. دنیلز می‌گوید که در سال ۲۰۰۶ با ترامپ رابطه جنسی داشته است. ترامپ این اتهام را رد می‌کند.

هیئت منصفه دادگاه منهتن در ماه مه ترامپ را در تمامی ۳۴ مورد اتهامی برای جعل سوابق تجاری برای سرپوش گذاشتن بر پرداخت حق‌السکوت مجرم شناخت. به این ترتیب، ترامپ به اولین رییس‌جمهوری ایالات متحده بدل شد که به ارتکاب یک جرم جنایی متهم و محکوم شده است.

ترامپ در جریان دفاع در برابر اتهامات خود را بی گناه دانست و این پرونده را تلاشی از سوی آلوین براگ، دادستان دموکرات، برای آسیب رساندن به کمپین انتخاباتی خود در سال ۲۰۲۴ خواند.

ترامپ در ۱۶ دسامبر با ارجاع به تصمیم اول ژوئیه دیوان عالی ایالات متحده کوشید که محکومیت خود را لغو کند، اما موفق به انجام این کار نشد. براساس تصمیم دیوان عالی آمریکا، روسای جمهوری را نمی‌توان به‌دلیل اقدامات رسمی خود تحت پیگرد کیفری قرار داد و شواهدی مبنی بر اقدامات رسمی آنها را نمی‌توان در پرونده‌های جنایی به‌دلیل رفتار شخصی ارائه کرد.

مرچان در حکم خود درباره علت رد درخواست ترامپ برای لغو محکومیت گفت که پیگرد قانونی به‌دلیل «اقدامات کاملا شخصی و جعل سوابق تجاری، به معنای دخالت در اختیارات و عملکرد رییس قوه مجریه ندارد.»

جعل سوابق تجاری تا چهار سال زندان مجازات دارد، اما صدور حکم زندان برای فردی که به این دلیل محکوم شده الزامی نیست. قبل از پیروزی در انتخابات نیز کارشناسان حقوقی می‌گفتند که به‌دلیل نداشتن سابقه کیفری و سن بالا، بعید است که ترامپ زندانی شود.

ترامپ در سال ۲۰۲۳ در سه پرونده جنایی ایالتی و فدرال دیگر متهم شد: یکی شامل اسناد طبقه‌بندی شده‌ای بود که پس از ترک سمت در خانه خود در فلوریدا نگه داشته بود. دو پرونده دیگر هم مربوط به تلاش‌های او برای لغو شکستش در انتخابات ۲۰۲۰ بود.

او در هر سه پرونده خود را بی‌گناه دانست. وزارت دادگستری پس از پیروزی ترامپ در انتخابات، دو پرونده فدرال علیه او را مختومه اعلام کرد.

پرونده جنایی ایالتی ترامپ در جورجیا در بلاتکلیفی قرار دارد.