مسکو، آمریکا و بریتانیا را به تحریک حمله به پایگاههای نظامی روسیه در سوریه متهم کرد
سرویس اطلاعات خارجی روسیه، آمریکا و بریتانیا را به تلاش برای تحریک و حمله علیه پایگاههای نظامی روسیه در سوریه با هدف وادار کردن این کشور به تخلیه این پایگاهها متهم کرد. در این مورد شواهد و مدارکی ارائه نشده است.
این سرویس شنبه هشتم دی ماه تاکید کرد آمریکا و بریتانیا به دنبال سوق دادن روسیه به خروج از سوریه هستند و به همین دلیل تلاش میکنند تا با تحریکهایی، زمینه حملات به این پایگاهها را فراهم کنند.
ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، پنجشنبه ۲۹ آذر گفت: «اکثر کشورهای منطقه به ما میگویند علاقهمند هستند پایگاههای نظامی روسیه در سوریه باقی بماند.»
پیشتر و در ۲۳ آذر، میخاییل بوگدانوف، معاون وزیر خارجه روسیه، اعلام کرده بود مسکو در تماس مستقیم با گروه تحریر الشام است و این ارتباطات «به گونهای سازنده» پیش میرود.
با این حال روسیه عملیات خروج بخش قابل توجهی از نیروها و تجهیزات نظامی خود را از سوریه آغاز کرده و قرار است بخشی از این تجهیزات به لیبی منتقل شوند.
روسیه یک پایگاه دریایی در طرطوس و یک پایگاه هوایی در حمیمیم در جنوب شرق لاذقیه دارد.
پایگاه دریایی طرطوس در ساحل مدیترانه از دوران اتحاد جماهیر شوروی سابق باقی مانده و نقش پشتیبانی نیروهای روسیه در آفریقا را نیز دارد.
بر اساس توافق امضا شده بین دو کشور، مسکو اجازه استفاده از این دو پایگاه را تا سال ۲۰۶۶ دارد اما با سقوط حکومت بشار اسد، وضعیت ادامه فعالیت این پایگاهها مبهم است.
سطح و نوع روابط سوریه و روسیه پس از فرار اسد به مسکو نیز هنوز مشخص نیست.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، پنجشنبه ششم دی گفت که احمد الشرع، رهبر هیات تحریر الشام، روابط میان سوریه و روسیه را «طولانیمدت و استراتژیک» توصیف کرده و مسکو هم با این ارزیابی موافق است.
او تاکید کرد که روسیه دیپلماتهای خود را از دمشق فرا نخوانده و سفارتش را تعطیل نکرده است.
پس از شدت گرفتن درگیریهای داخلی در سوریه که بیش از یک دهه پیش آغاز شد، روسیه و جمهوری اسلامی با اعزام نیروهای نظامی و شبهنظامی به این کشور، از حکومت اسد در برابر مخالفان محافظت کردند.
پس از سقوط رژیم اسد، مقامهای جمهوری اسلامی و رسانههای دولتی روسیه تلاش کردند در اشاره به موضوع و پوشش خبرهای خود، شخص بشار اسد را مقصر شرایط به وجود آمده معرفی کنند.
وزارت امور خارجه روسیه، یکشنبه ۱۶ آذر از کنارهگیری اسد از قدرت خبر داد و اعلام کرد که مسکو با «همه گروههای مخالف سوریهای» در تماس است.