رویترز: اسرائیل در جلوگیری از غارت مواد غذایی در غزه شکست خورده است

خبرگزاری رویترز به نقل از سه مقام آگاه سازمان ملل و ایالات متحده گزارش داد اسرائیل در عملی کردن وعده خود برای جلوگیری از غارت‌ کاروان‌های مواد غذایی در نوار غزه به دست باندهای مسلح ناکام مانده است.

این سه مقام ارشد سه‌شنبه به رویترز گفتند این تعهد که اسرائیل پشت درهای بسته پذیرفته بود یک پیشرفت به حساب می‌آمد، زیرا از زمان آغاز جنگ غزه، جامعه بین‌الملل تلاش داشت حمایت اسرائیل را برای بهبود وضعیت وخیم انسانی در نوار غزه به دست آورد.

جنگ غزه موجب ویرانی گسترده در این منطقه محصور شده و برخی از ساکنان نوار غزه مجبور به جابه‌جایی چندین باره شده‌اند.

به گفته این سه مقام که خواستند نامشان فاش نشود، نیروهای دفاعی اسرائیل همچنان بر مبارزه خود با حماس متمرکزند و تنها اقدامات محدودی را علیه گروه‌های معدودی که در بخش‌هایی از غزه تحت کنترل اسرائیل فعالیت می‌کنند، انجام داده است.

دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسراییل، پاسخ به سوالات رویترز در مورد تعهد اسرائیل و عملیات امدادی این کشور در غزه را به ارتش اسرائیل ارجاع داد.

یک سخنگوی ارتش اسرائیل از اظهارنظر در مورد آن‌چه در ماه اکتبر در اسرائیل برای جلوگیری از غارت مواد غذایی توافق شد و همچنین درباره اقداماتی که تاکنون برای مهار غارت انجام شده، خودداری کرد.

یک سخنگوی ارتش اسرائیل گفت: «اسرائیل گام‌های مهمی برداشته است تا حداکثر فضای ممکن را برای کمک بشردوستانه به غزه فراهم کند.»

اکنون مقامات سازمان ملل و ایالات متحده می‌گویند که خشونت باندها از کنترل خارج شده و خطوط تدارکاتی را فلج کرده است، در حالی‌که اغلب جمعیت ۲.۱ میلیونی نوار غزه برای بقا به چنین کمک‌هایی وابسته هستند.

رویترز گزارش داد که حوادث ثبت شده از سوی آژانس‌های امدادی سازمان ملل و سازمان‌های خیریه نشان می‌دهد در ماه اکتبر، ۹.۵ میلیون دلار غذا و سایر کالاها، معادل تقریبا یک چهارم کل کمک‌های بشردوستانه ارسال شده به غزه در آن ماه، به دلیل حملات و غارت از بین رفت.

ارزیابی میزان غارت در ماه نوامبر هنوز در حال انجام است، اما بنا بر گفته دو نفر از منابع، داده‌های اولیه نشان می‌دهد که این غارت به مراتب بدتر بوده است.

بر اساس این گزارش، در اواسط نوامبر، یک کاروان ۱۰۹ کامیونی که توسط آژانس‌های سازمان ملل اجاره شده بود، دقایقی پس از اینکه ارتش اسرائیل به آن دستور داد تا یک گذرگاه مرزی در جنوب غزه را در طول شب، چند ساعت زودتر از برنامه توافق شده ترک کند، مورد حمله قرار گرفت.

رویترز به نقل از پنج نفر که از این غارت مطلع هستند، افزود که ارتش اسرائیل در نزدیکی محل غارت مستقر بود، اما مداخله نکرد.

سخنگوی ارتش اسرائیل از اظهار نظر در مورد این حادثه خودداری کرد.

جورجیوس پتروپولوس، هماهنگ‌کننده دفتر سازمان ملل متحد برای هماهنگی امور بشردوستانه گفت که سازمان‌های امدادی به تنهایی قادر به حل مشکل بی‌قانونی در نوار غزه نیستند.

او روز پنجشنبه پس از بازگشت از غزه به خبرنگاران گفت: «این مشکل خیلی بزرگ شده است و امدادگران نمی‌توانند آن را حل کنند.»

وزارت خارجه ایالات متحده از اظهار نظر در مورد تعهد ماه اکتبر اسرائیل خودداری کرد، اما گفت که مسئله غارت کمک‌ها همچنان مانع اصلی برای ارسال کمک است.

رویترز نوشت که با گذشت چهارده ماه از جنگ میان اسرائیل و حماس، نظام امداد بین‌المللی به هم ریخته است، به گونه‌ای که آژانس‌های سازمان ملل و موسسات خیریه می‌گویند بحران انسانی در غزه به یکی از بدترین مراحل خود رسیده و آن‌ها نمی‌توانند مواد غذایی و تجهیزات پزشکی کافی را به مردم غزه برسانند و توزیع کنند.

دور جدید مذاکرات آتش‌بس در ماه جاری امیدی را به وجود آورد که حماس گروگان‌های اسرائیلی را که از زمان حمله هفتم اکتبر سال گذشته به اسرائیل به اسارت گرفت آزاد کند و راه‌حل‌هایی برای افزایش کمک‌های بشردوستانه یافت شود.

با این حال، عملیات امدادرسانی به دلیل اختلاف‌نظر بین اسرائیل و بخشی از جامعه بین‌الملل بر سر اینکه چه کسی مسئول امور تغذیه غیرنظامیان در غزه و حفظ نظم در این قلمرو کوچک است، متوقف شده است.

سازمان ملل و ایالات متحده بارها از اسرائیل خواسته‌اند که قوانین بشردوستانه بین‌المللی را رعایت کند و به غیرنظامیان غزه کمک و امنیت آنان را تامین کند. اما مقامات اسرائیلی می‌گویند تنها وظیفه آنها تسهیل انتقال مواد غذایی و تجهیزات پزشکی است و آنها مرتبا کارهای بیشتری را از روی حسن نیت انجام می‌دهند.