فراخوان فعالان مدنی برای توقف اجرای حکم اعدام سامان محمدی و محمدامین مهدوی
بیش از هزار فعال مدنی، صنفی و کارگری داخل و خارج ایران، با امضای فراخوانی فوری، خواهان توقف اجرای حکم اعدام سامان محمدیخیاره و محمدامین مهدویشایسته شدهاند.
امضاکنندگان این فراخوان، با اشاره به اینکه بر اساس گزارش رسانهها، این دو زندانی در آستانه اجرای حکم اعدام قرار دارند، گفته شده همسو با زندانیان اعتصابی در کارزار سهشنبههای نه به اعدام، ضمن تاکید بر لزوم لغو مجازات اعدام، خواهان توقف حکم این دو زندانی سیاسی هستند.
این فعالان در ادامه با اشاره به بحرانهای منطقهای نوشتهاند «ناتوانی دستگاه حاکم برای تامین نیازهای حداقلی جامعه، نباید منجر به ایجاد بحرانهای بیشتر از جمله گرفتن جان زندانیان سیاسی و عقیدتی شود.»
امضاکنندگان در پایان این بیانیه با تاکید بر شمار زیادی اعدامها در ایران، یادآوری کردهاند «جمهوری اسلامی در حالی گوی سبقت در اجرای حکم اعدام را از سایر کشورها ربوده است که عمیقا درگیر بحرانهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است و از این طریق نسبت به این بحرانها به غیرانسانی ترین شکل ممکن واکنش نشان میدهد.»
رضا شهابی، فعال کارگری؛ عالیه مطلبزاده، فعال زنان؛ اسماعیل عبدی، فعال صنفی معمان و هاشم خواستار و جواد لعلمحمدی، فعالان سیاسی زندانی از جمله امضاکنندگان این فراخوان هستند.
خطر اعدام پس از ۱۵ سال زندان
«سامان محمدی خیاره»، زندانی سیاسی محبوس در زندان قزلحصار کرج در تماس با خانوادهاش گفته قرار است بامداد چهارشنبه ۲۹ آذر اعدام شود.
سامان محمدی، زندانی سیاسی کُرد ۳۴ ساله اهل سنندج در بهمن ۱۳۸۸ بازداشت شد و چند ماه پس از آن در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست «ابوالقاسم صلواتی»، به اتهام «محاربه» به اعدام محکوم شد.
این حکم در مرحله تجدیدنظر در شعبه ۴۱ دیوان عالی جمهوری اسلامی نقض شد و با رسیدگی مجدد در شعبه همعرض، محمدی این بار به اتهام عضویت در گروههای مخالف نظام به ۱۵ سال حبس تعزیری محکوم شد.
با فشار نهادهای امنیتی به دستگاه قضائی، حکم ۱۵ سال حبس محمدی دوباره نقض شد و پس از یک دادگاهی دیگر با همان اتهامات به اعدام محکوم شد.
اعترافات اجباری برای صدور حکم اعدام
برای محمدامین مهدوی شایسته، زندانی سیاسی محکوم به اعدام، در روزهای گذشته برای اجرای حکم از زندان اوین به یکی از سلولهای انفرادی زندان قزلحصار کرج منتقل شد.
سازمان حقوق بشر ایران، جمعه ۲۳ آذر با اعلام خبر انتقال مهدوی شایسته به انفرادی، نوشت این زندانی سیاسی از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی محاکمه و بابت اتهامات «توهین به مقدسات اسلام» و «همکاری با دشمن» به اعدام محکوم شده است.
این سازمان حقوق بشری تاکید کرد پرونده این زندانی سیاسی آنقدر خالی از ادله است که «یک خشاب خالی اسلحه کمری» و «یک افشانه فلفل» به عنوان نگهداری اسلحه غیرمجاز برای اثبات «همکاری با دشمن» به کار گرفته شده است.
سازمان حقوق بشر ایران در گزارش خود نوشت مهدوی شایسته پس از بازداشت در پاییز ۱۴۰۲ در مراحل بازجویی تحت فشار و شکنجه نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی به همکاری با اسرائیل اعتراف کرده است.
طبق این گزارش، همین اعترافات، مبنای اتهامات زیادی مانند «اهانت به مقدسات اسلام» در کیفرخواست او شده است.
این سازمان حقوق بشری تاکید کرد که بر مبنای اعترافات اخذ شده زیر شکنجه، «اتهام همکاری با اسرائیل برای صدور حکم شتابزده اعدام به کار گرفته شده» است.
سازمان حقوق بشر ایران عزم جمهوری اسلامی برای اعدام مهدوی شایسته را «یک تصمیم سیاسی در راستای تنشهای اخیر با اسرائیل» دانست و از جامعه بینالملل خواست تا با کنش به موقع، مانع از اعدام او شوند.
طی ماههای گذشته روند صدور احکام اعدام برای زندانیان سیاسی در ایران افزایش یافته است.
از زمان آغاز خیزش سراسری ایرانیان علیه جمهوری اسلامی از شهریور ۱۴۰۱ تاکنون، سرکوب فعالان مدنی، سیاسی و معترضان از سوی حکومت شدت گرفته و همچنان ادامه دارد.