عراقچی: برای تصمیمگیری درباره سوریه زود است
در حالی که پیشروی مخالفان بشار اسد همچنان ادامه دارد، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی با اشاره به دیدارهای خود در قطر گفت که هنوز برای تصمیمگیری درباره سوریه زود است.
عباس عراقچی شنبه ۱۷ آذر پس از دیدار با وزیران امور خارجه روسیه و ترکیه و همچنین امیر قطر در دوحه، درباره سوریه در روند موسوم به آستانه، گفت: «الان در مرحلهای هستیم که همه در حال تبادل نظر و رایزنی هستند و برای تصمیمگیری زود است.»
نشستهای موسوم به آستانه برای صلح در سوریه حدود هشت سال سابقه دارد و به پیشنهاد رییسجمهوری روسیه و حمایت ترکیه و جمهوری اسلامی آغاز شد.
نخستین دور این مذاکرات در آستانه، پایتخت قزاقستان برگزار شد به همین دلیل این اتفاق سیاسی به «نشست آستانه» معروف شده است.
عراقچی در دوحه گفت: «تحولات در منطقه بسیار سریع در حال رخ دادن است و وضعیت سیالی را شاهد هستیم و طبیعی است که ما کماکان به حمایت خود از مردم و دولت سوریه ادامه میدهیم. این یک کارزار سیاسی است که باید در آن به ایفای نقش بپردازیم.»
عراقچی همچنین گفت که ممکن است شنبه نشست دیگری با دیگر وزیران امور خارجه شرکت کننده در نشست «دوحه فروم» برگزار شود.
با وجود موافقت روسیه و ترکیه، جمهوری اسلامی از پیشنهادها برای حضور آمریکا در نشست آستانه استقبال نکرد. در برخی نشستهای آستانه برخی کشورهای دیگر از جمله اردن، عراق و لبنان به عنوان ناظر شرکت کردند.
همزمان با تحرکات سیاسی در ارتباط با جنگ داخلی سوریه، یک فرمانده مخالفان اسد اعلام کرد که نیروهایش تا ۲۰ کیلومتری دروازه جنوبی دمشق پیشروی کردهاند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه نیز اعلام کرد که نیروهای ارتش این کشور در حال عقبنشینی از شهرهایی در حدود ۱۰ کیلومتری دمشق هستند.
خبرهای متناقض و مشخص نبودن نحوه حمایت جمهوری اسلامی از رژیم اسد در درگیریهای در جریان در سوریه، انتقاد حامیان حکومت ایران را به دنبال داشته است. از جمله حمید رسایی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، در تذکری گفت: «اتفاقاتی در سوریه در حال افتادن است که درباره آن توجیه نیستیم و جلسهای هم درباره آن برگزار نمیشود.»
گزارشهایی نیز درباره خروج نیروهای جمهوری اسلامی از سوریه منتشر شده اما مقامات و رسانههای جمهوری اسلامی این گزارشها را تکذیب کردهاند.
برخی حامیان حکومت از شکل نگرفتن حمایت مورد انتظار آنان از حکومت اسد انتقاد کردهاند.
در همین حال روزنامه فرهیختگان، وابسته به دانشگاه آزاد، با اشاره به تحولات سوریه نوشت: «مشکل جمهوری اسلامی جدیتر شده و غافلگیری بزرگی رخ داده و سرعت تحولات از روند تصمیمگیری ما پیشی گرفته است.»
این روزنامه افزود: «مقامهای جمهوری اسلامی نسبت به سنسورهای اطلاعاتی و تحلیلهای خود دچار تشکیک شدند.»