در روز دانشجو، تشکلهای صنفی و دانشجویی سرکوب دانشگاه را محکوم کردند
همزمان با روز دانشجو در ایران، تشکلهای صنفی و دانشجویان دانشگاههای مختلف در بیانیههایی جداگانه ضمن محکوم کردن سرکوب دانشگاه و دانشجو، بر مبارزه با «هر گونه استبداد» تا زمان خارج شدن دانشگاه از «یوغ نهادهای امنیتی و حاکمیتی» تاکید کردند.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران، شورای بازنشستگان ایران و جمعی از دانشجویان، به مناسبت ۱۶ آذر، روز دانشجو، به صورت جداگانه بیانیههایی اعتراضی صادر کردند.
جمعی از دانشجویان نیز در بیانیهای به مناسبت این روز، با برشمردن «نمونههایی از ستمهای حاکم بر دانشگاه»، بر ادامه مقاومت جمعی به منظور محکوم کردن سرکوب دانشگاه و دانشجویان تاکید کردند.
این بیانیه که در کانال تلگرامی «فردای دانشجو» منتشر شده، تاکید کرده که ضمن مقابله با تلاشهای حاکمیت و دولت اصلاحات برای انکار سرکوب، درصدد است جنبههایی از ستم وارد بر دانشگاه را بیان کند.
بیانیه مورد نظر با اشاره به این که دولت مسعود پزشکیان پس از به دست گرفتن قدرت با وعدههای دروغینی مانند «بازگشت دانشجویان به تحصیل» به کار خود ادامه میدهد، اذعان کرده است بسیاری از دانشجویان معترض همچنان از تحصیل محروم ماندهاند.
همزمان وزیر علوم، تحقیقات و فناوری دولت پزشکیان در یک برنامه تلویزیونی به مناسبت روز دانشجو، اعلام کرد پرونده همه ۱۵۰ دانشجوی تعلیقی بررسی شده و آنان به دانشگاه برگشتهاند.
این اظهارات حسین سیمایی صراف در حالی بیان شده است که بنا بر گزارشهای منابع دانشجویی، محرومیت از تحصیل دانشجویان معترض در دولت پزشکیان ادامه دارد.
پیش از این و در تاریخ ۱۰ آذر، محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، از بازگشت ۳۰۰ دانشجوی محروم از تحصیل به دانشگاه خبر داد.
نگاه پادگانی به دانشگاه
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان در بیانیه خود به مناسبت روز دانشجو با بیان این که نگاه صاحبان قدرت به دانشگاه، «نگاهی پادگانی» است، از دانشگاه به عنوان «میدان نبرد برای آزادی و برابری» نام برد.
این تشکل صنفی ضمن اعلام همبستگی با دانشجویان آزادیخواه، بر خواستههای آزادیخواهانه خود تاکید کرد.
آزادی فوری و بیقید و شرط تمامی زندانیان سیاسی، برچیده شدن تمام نهادهای امنیتی و سرکوب از دانشگاهها و مدارس، پایان دادن به استثمار معلمان و دانشجویان و تضمین حق تشکلیابی مستقل، برخی خواستههای مطرح شده از سوی این تشکل صنفی است.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان در بیانیه خود به تبعیض جنسیتی و سرکوب زنان و احکام اعدام، زندان و سرکوبگریهای گسترده، اعتراض و این موارد را محکوم کرد.
مقاومت و مبارزه دانشجویان
شورای بازنشستگان ایران در بیانیهای به مناسبت روز دانشجو نوشت که در شرایط و فضای کنونی جامعه ایران، دانشجویان تاثیرگذاری خود را با گره زدن مطالباتشان به زندگی اجتماعی و خواست عمومی مردم و با شعار «دانشجوی زندانی، فقر، فساد، گرانی» اعلام کردهاند.
این تشکل صنفی با اشاره به استمرار فضای سرکوب و تلاش برای ایجاد جو خفقان در مورد فعالان عرصههای مختلف، تاکید کرد: «مقاومت و مبارزه دانشجویان همپای سایر نیروهای اجتماعی معترض به شرایط موجود به ویژه کارگران، معلمان و بازنشستگان، همچنان ادامه دارد.»
این بیانیه که با عنوان «فرزند کارگرانید، کنارتان میمانیم» منتشر شده است، حضور تعیینکننده و روزهای درخشان جنبش دانشجویی در خیزش «زن، زندگی، آزادی» را یادآوری کرد.
همزمان سعید ماسوری، از قدیمیترین زندانیان سیاسی، در پیامی به مناسب روز دانشجو از زندان قزلحصار کرج از دانشجویان، استادان و معلمان خواست از پیشتازان حمایت از برچیدن حکم اعدام و کارزار «نه به اعدام» باشند.
جمهوری اسلامی از آغاز روی کار آمدن خود همواره دانشجویان و استادان منتقد حکومت را بازداشت، شکنجه یا از دانشگاه اخراج کرده است.
برخوردهای امنیتی و محرومیتهای انضباطی دانشجویان، از زمان خیزش انقلابی ایرانیان در سال ۱۴۰۱ و گسترده شدن دامنه اعتراضات دانشجویی، تشدید شده است.
بر اساس گزارشها، بیش از ۱۲ هزار دانشجو در جریان خیزش «زن، زندگی، آزادی» بازداشت، تعلیق، اخراج، تبعید تحصیلی یا لغو اسکان شدند.
بیشتر بخوانید: هماهنگی وزارت علوم با نیروهای امنیتی برای بررسی پرونده دانشجویان