واکنشها به قانون حجاب و عفاف ادامه دارد: «مبتذلترین قانون» و «شر مطلق»
اعتراضها به قانون «حجاب و عفاف» ادامه دارد. برخی نهادهای صنفی، منتقدان و روزنامهنگاران در یادداشتهایی خواستار مقاومت مدنی و ملی از سوی مردم شدند. همزمان دولت اعلام کرد در اجرای این قانون به دنبال کمترین آسیب است.
خانه سینما، خانه تئاتر و خانه موسیقی در ایران با صدور بیانیه مشترکی از اجرای قانون حجاب اجباری ابراز نگرانی کردند.
این نهادهای صنفی تاکید کردند: «این قانون کودکان را مجرم میداند.»
در این بیانیه آمده است که واضعان این قانون با «بسط و گسترش جرمانگاری» فراتر از نیمی از آحاد جامعه، «بیسابقهترین و بزرگترین زمینه انشقاق ملی» را فراهم کردهاند.
همزمان شهرام دبیری، معاون پارلمانی مسعود پزشکیان، رییس دولت چهاردهم، قانون حجاب اجباری را نیازمند اصلاح و تغییر دانست و گفت دولت به دنبال این است که اجرای آن با تاخیر انجام شود: «ما به دنبال این هستیم که وقتی گرفته شود و اجرای آن به تاخیر بیفتد.»
متن قانون تحمیل حجاب اجباری موسوم به «عفاف و حجاب»، در روزهای گذشته منتشر شد.
محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی، وعده داد این لایحه که اکنون به قانون تبدیل شده، تا ۲۳ آذر ابلاغ خواهد شد.
در واکنش به مواضع مقامهای حکومتی درباره اجرای این قانون، عبدالله ناصری، استاد تاریخ و مدیرعامل اسبق خبرگزاری ایرنا، در یادداشتی آن را «مبتذلترین قوانین» و «شر مطلق» توصیف کرد و نوشت: «فارغ از مفاد این قانون ضد انسانی و هر تلطیفی در آن، اکنون فرصت مناسبی برای زن و مرد انقلابی زن، زندگی، آزادی است که خیابان را دوباره به دست گرفته و بیخشونت، حقوق آزادی پوشش که عطای بیمنت خداوندگار به مخلوقش است را فریاد کند.»
ناصری با اشاره به «شرایط بسیار لغزنده حکومت و ترس و لرز شدیدی» که رییس حکومت را «در آغوش گرفته»، نوشته است: «باید وسعت نافرمانی مدنی را گسترش داد. نافرمانی با تمرکز بر نفی حجاب اجباری.»
عیسی سحرخیز، روزنامهنگار منتقد جمهوری اسلامی نیز در یادداشتی در واکنش به قانون حجاب اجباری نوشت: «این امر محال نیست که اجرای قانون موسوم به عفاف و حجاب، ناخواسته ماشه مقاومت مدنی ملی را در ایران بچکاند و به دومینویی غیرقابل پیشبینی تبدیل شود که هیچکس نخواهد دانست نقطه پایانی آن کجاست.»
سحرخیز با ابراز امیدواری نسبت به «لغو، تعویق، تعلیق محال یا ... این اقدام ضد مردمی»، هشدار داد که در غیر این صورت احتمالا زمان یک «حرکت ملی» فراهم خواهد شد: «مخالفتی مسالمتجویانه، خشونتپرهیز اما اثرگذار و آیندهساز.»
قانون هنوز ابلاغ نشده است
عباس صالح شریعتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت چهاردهم، چهارشنبه پس از جلسه هیات دولت اعلام کرد که اعضای کابینه این قانون را مطالعه کردهاند اما: «هنوز این قانون به صورت رسمی ابلاغ نشده است.»
به گفته او، برای اجرای چنین قانونی باید زمینهها، ظرفیتها و پیامدهای اجرای آن را در نظر گرفته شود.
دولت به دنبال عادیسازی
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت پزشکیان، با تاکید بر این که کسی از این قانون جدید منتفع نخواهد شد، از نگرانیهای وزیر میراث فرهنگی از افت گردشگران خارجی به واسطه قانون حجاب اجباری خبر داد و گفت: «دولت درباره این قانون ملاحظاتی دارد و تلاش میکند با مذاکره و گفتوگو بتواند موضوع را به سمتی هدایت کند تا کمترین آسیب را در جامعه داشته باشیم.»
زهرا بهروزآذر، معاون پزشکیان در امور زنان و خانواده نیز درباره قانون حجاب و عفاف و اجرای آن از سوی دولت گفت که در این زمینه گفتوگو صورت خواهد گرفت تا دولت مطمئن شود «آثاری را که قرار است داشته باشد»، بر جا میگذارد.
جمهوری اسلامی پس از خیزش «زن، زندگی، آزادی» و بهویژه در ماههای اخیر کوشیده است موج نافرمانی زنان در برابر سیاست تحمیل حجاب اجباری را به شیوههای گوناگون سرکوب کند.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، ۱۵ فروردین مساله حجاب را «چالش تحمیلی» خواند و گفت همه باید آن را رعایت کنند.
با وجود انتشار متن نهایی قانون «عفاف و حجاب» و اعلام مجلس درباره ابلاغ آن، مهدی طباطبایی، معاون ارتباطات دفتر پزشکیان، ۱۱ آذر در واکنش به اعتراضها اعلام کرد دولت برای «اصلاح این قانون» اقدام خواهد کرد.
پزشکیان در دوران تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری از برخوردهای خشن برای تحمیل سیاست حجاب اجباری انتقاد کرده بود.