رویترز: بر پایه بررسی اطلاعاتی آمریکا حزبالله در پی بازسازی اعضا و زرادخانه خود است
خبرگزاری رویترز، چهارشنبه ۱۴ آذر در گزارشی اختصاصی به نقل از چهار منبع نوشت که حزبالله لبنان به طور قابل توجهی از نظر نظامی از سوی اسرائیل تضعیف شده، اما احتمالا میکوشد تا ذخایر و نیروهای خود را بازسازی کند و تهدیدی بلندمدت برای ایالات متحده و متحدان منطقهای این کشور باشد.
رویترز منابع خود را معرفی نکرد اما نوشت که یکی از آنها یک مقام آمریکایی، دیگری مقامی اسرائیلی است و دو منبع دیگر از قانونگذاران ایالات متحدهاند و همگی آنها از اطلاعات بهروز شده آمریکا در این زمینه آگاه هستند.
به گفته این منابع، سازمانهای اطلاعاتی آمریکا در هفتههای اخیر به این ارزیابی رسیدهاند که حزبالله، حتی در بحبوحه کارزار نظامی اسرائیل، شروع به استخدام «جنگجویان جدید» کرده و در تلاش است تا راههایی برای تسلیح مجدد خود هم از طریق تولید داخلی و هم از راه قاچاق اسلحه از طریق سوریه پیدا کند.
دو منبع به رویترز گفتند که مشخص نیست این تلاشها از هفته گذشته که حزبالله و اسرائیل به آتشبس متزلزل دست یافتند، تا چه حد کند شده است.
این توافق بهطور مشخص خواستار خلع سلاح حزبالله است.
همزمان مرکز مطالعاتی آلما در اسرائیل در گزارشی نوشت جمهوری اسلامی افراد وزارت اطلاعات و سپاه قدس را در قالب نیروهای هلال احمر به لبنان فرستاده است تا وضعیت گروه حزبالله را ارزیابی کنند.
در روزهای اخیر، اسرائیل تلاش کرده است تا توانایی حزبالله برای بازسازی نیروهای نظامی خود را تضعیف کند. اسرائیل چندین راکتانداز حزبالله را در لبنان مورد حمله قرار داد، گذرگاه های مرزی با سوریه را بمباران کرد، و به یک هواپیمای ایرانی عزام سوریه که مظنون به حمل سلاح برای این گروه بود، اخطار داد و آن هواپیما به ایران بازگشت.
به گزارش رویترز ارزیابی کنونی سازمانهای اطلاعاتی آمریکا این است که حزبالله با قدرت آتش محدودی عمل میکند. بر اساس این اطلاعات، حزبالله بیش از نیمی از ذخایر تسلیحاتی و هزاران جنگجوی خود را در جریان درگیری با اسرائیل از دست داده است و ظرفیت کلی نظامی تهران را به پایینترین حد خود در دهههای اخیر کاهش داده است.
با این حال این منابع تاکید کردند که حزب الله نابود نشده است و هنوز هزاران موشک کوتاهبرد را در لبنان نگهداری میکند و تلاش خواهد کرد تا با استفاده از کارخانههای تسلیحاتی در کشورهای همسایه و مسیرهای حمل و نقل موجود، خود و زرادخانهاش را بازسازی کند.
یکی از دو قانونگذار آمریکایی به رویترز گفت: «حزبالله در کوتاهمدت به عقب رانده شده و تواناییاش برای فرماندهی و کنترل کاهش یافته است، اما این سازمان بهگونهای طراحی شده است که انعطافپذیر و تطبیقپذیر باشد.»
مقامات آمریکایی نگران دسترسی حزبالله به سوریه هستند، جایی که شورشیان سوری اخیرا حملهای را برای بازپسگیری مواضع دولت بشار اسد در حلب و حما آغاز کردهاند. حزبالله مدتهاست که از سوریه بهعنوان پناهگاهی امن و مرکزی برای حمل و نقل استفاده میکند و تجهیزات نظامی و سلاحها را از عراق، از طریق سوریه و از طریق گذرگاههای مرزی ناهموار به لبنان میبرد.
یک مقام ارشد آمریکایی به رویترز گفت واشینگتن در تلاش است تا بشار اسد، رییسجمهوری سوریه، را تحت فشار قرار دهد تا عملیات حزبالله را محدود کند و کشورهای دیگر منطقه را نیز برای کمک به این امر به کار گیرد.
رویترز روز دوشنبه، ۱۲ آذر، هم گزارش داده بود که ایالات متحده و امارات متحده عربی در مورد احتمال لغو تحریمها علیه اسد در صورت دور شدن او از جمهوری اسلامی و قطع مسیرهای ارسال تسلیحات به حزبالله گفتگو کردهاند.
مقامات حزبالله گفتهاند که این گروه به عنوان یک عضو «محور مقاومت» علیه اسرائیل به فعالیت خود ادامه خواهد داد، اما نعیم قاسم، دبیرکل جدید حزبالله، در سخنرانیهای اخیر خود از جمله پس از دستیابی به آتشبس، موضوع سلاحهای این گروه را مطرح نکرده است.
منابعی در لبنان می گویند که اولویت حزبالله بازسازی خانهها در منطقه نفوذ خود در جنوب لبنان و حومه جنوبی بیروت است که در حملات اسرائیل ویران شدند.
اطلاعات بهروز شده ایالات متحده، که در هفتههای اخیر در اختیار مقامات ارشد و قانونگذاران قرار گرفته است، پیش از مراسم تحلیف دونالد ترامپ، رییسجمهوری منتخب ایالات متحده در ۲۰ ژانویه منتشر میشود.
شورای امنیت ملی ایالات متحده و دفتر مدیر اطلاعات ملی از اظهار نظر در مورد اطلاعات بهروز شده ایالات متحده خودداری کردند.
چالش های آموزشی
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، هفته گذشته گفت که حزبالله با وجود کشته شدن بسیاری از رهبرانش از اوایل اکتبر به این سو تضعیف نشده است.
او گفت که حزبالله توانسته است خود را مجددا سازماندهی کند و بهطور موثر به مقابله با اسرائیل ادامه دهد.
با این حال، رویترز به نقل از منابع خود گزارش داد که اطلاعات ایالات متحده نشان میدهد که اسرائیل هزاران موشک حزبالله را در لبنان از بین برده و توانسته نیروهای مسلح این گروه را از مرز با اسرائیل عقب براند.
به گفته این منابع، در حالی که ردیابی تعداد دقیق اعضای مسلح حزبالله همچنان یک چالش است، براساس اطلاعات کنونی، این گروه احتمالا برای سالهای آینده با چالشهای قابل توجهی برای آموزش نیروهای جدید خود روبهرو خواهد شد.
مقامات آمریکایی میگویند که فروپاشی حزب الله به معنای کاهش توان و ظرفیت نظامی جمهوری اسلامی است و در مورد توانایی حکومت ایران برای استفاده از نیروهای نیابتی خود برای حمله به اسرائیل و سایر دشمنانش در کوتاه مدت تردیدهایی ایجاد می کند. جمهوری اسلامی همچنین از شبه نظامیان حماس در نوار غزه و حوثیها در یمن حمایت میکند.
یک مقام دیگر آمریکایی گفت که در گذشته، اگر اسرائیل به بمباران ایران فکر میکرد، باید حمله متقابل حزبالله لبنان را نیز در نظر میگرفت اما با تضعیف حزبالله، اسرائیل میتواند بهطور مستقیم به ایران حمله کند بدون آنکه نگران تهدیدی از سوی حزبالله در مناطق شمالی خود باشد.