تنش در جنوب لبنان و نگرانی‌ها از نقض آتش‌بس از سوی اسرائیل

منابع آگاه خبر دادند پس از ده‌ها عملیات نظامی ارتش اسرائیل در خاک لبنان، مقامات ارشد این کشور از آمریکا و فرانسه خواسته‌اند تا اسرائیل را به رعایت آتش‌بس ترغیب کنند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، مقامات عالی‌رتبه لبنانی از جمله نجیب میقاتی، نخست‌وزیر دولت موقت و نبیه بری، رییس پارلمان لبنان و متحد نزدیک گروه حزب‌الله، از واشینگتن و پاریس خواسته‌اند تا برای رعایت آتش‌بس لبنان رایزنی و تلاش کنند.

هم‌زمان اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، در جریان بازدید از مرزهای شمالی این کشور گفت: «اگر آتش‌بس از بین برود، دیگر برای کشور لبنان معافیتی وجود نخواهد داشت. اگر تا به حال لبنان و حزب‌الله را جدا کرده‌ایم، دیگر این‌گونه نخواهد بود.»

آتش‌بس شکننده

آتش‌بس میان اسرائیل و لبنان که با میانجی‌گری آمریکا از ششم آذر اجرایی شده است، با حملات مرگبار اسرائیل به جنوب لبنان و شلیک موشک‌های حزب‌الله به پایگاه نظامی اسرائیل در وضعیت شکننده‌ای قرار دارد.

ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، دوشنبه با گیدئون سار، همتای اسرائیلی خود گفت وگو کرد و گفت که هر دو طرف باید به آتش‌بس پایبند باشند.

این آتش‌بس، اسرائیل را از انجام عملیات نظامی تهاجمی در لبنان منع و بیروت را موظف می‌کند تا از حملات گروه‌های مسلح، از جمله حزب‌الله، به اسرائیل جلوگیری کند.

در این توافق، به نیروهای اسرائیلی برای عقب‌نشینی از جنوب لبنان ۶۰ روز مهلت داده شده است.

مقامات لبنانی در گفت‌وگو با کاخ سفید و ریاست‌جمهوری فرانسه نگرانی‌های خود را درباره نقض آتش‌بس ابراز کردند.

نبیه بری خواستار اقدام فوری برای توقف نقض‌های اسرائیل شد و اعلام کرد لبنان تاکنون حداقل ۵۴ مورد نقض آتش‌بس از سوی اسرائیل را ثبت کرده است.

مت میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده اعلام کرد آتش‌بس «در حال اجرا» است اما انتظار نقض‌هایی را داشته‌ است.

فرانسه نیز قرار است ژنرال گیوم پونشین، نماینده خود را برای نظارت بر آتش‌بس به لبنان بفرستد.

نخستین نشست کمیته نظارت بر آتش‌بس که به ریاست آمریکا فعالیت خواهد کرد، پنج‌شنبه برگزار خواهد شد.

دولت اسرائیل ادامه فعالیت‌های نظامی‌ در لبنان را با هدف اجرای آتش‌بس توصیف کرده و آن را ناقض تعهدات خود در این آتش‌بس ندانسته است.

طبق گزارش وزارت بهداشت لبنان، در حملات دوشنبه اسرائیل به این کشور ۱۲ نفر کشته شدند.

این مرگبارترین روز از زمان اجرای آتش‌بس بوده است.

حمله به مرکز غزه

ارتش اسرائیل سه‌شنبه اعلام کرد در یک سری از حملات اخیر خود در بخش مرکزی نوار غزه، شماری از اعضای حماس را که در حمله هفتم اکتبر دست داشتند، کشته است.

در تحولی دیگر وب‌سایت العربی الجدید از امضای یک سند میان تشکیلات خودگردان فلسطین و حماس خبر داد و نوشت که بر اساس این سند، کمیته‌ای مشترک برای اداره نوار غزه پس از جنگ تشکیل خواهد شد.

دونالد ترامپ دوشنبه گفته بود اگر تا پیش از مراسم تحلیف ریاست‌جمهوری او در روز اول بهمن‌ گروگان‌ها در غزه آزاد نشوند، خاورمیانه هزینه بسیار هنگفتی خواهد پرداخت و مسئولان این جنایات ضد بشری، «با شدیدترین مجازات‌ها» مواجه خواهند شد.

گمان می‌رود ۱۰۱ گروگان اسرائیلی همچنان نزد حماس باشند و اسرائیل بر اساس برآوردها امیدوار است دست‌کم نیمی از آن‌ها زنده باشند.

اسرائیل در واکنش به حمله سال گذشته حماس به جنوب غزه، به این منطقه حمله هوایی و زمینی کرد که به گفته وزارت بهداشت نوار غزه، این حملات تاکنون بیش از ۴۴ هزار کشته بر جای گذاشته است.