رهبران غرب با استقبال از آتشبس در لبنان، خواستار برقراری آتشبس در غزه شدند
اعلام آتشبس بین اسرائیل و حزبالله لبنان با واکنش گسترده جهانی روبهرو شده است و بسیاری از رهبران جهان از آن استقبال و همزمان بر ضرورت برقراری آتشبس در غزه تاکید کردهاند.
پیشتر، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در یک سخنرانی تلویزیونی از تصویب آتشبس با لبنان در کابینه خود خبر داده و در عین حال هشدار داده بود که اگر توافق را زیر پا بگذارد مورد حمله قرار میگیرد.
نجیب میقاتی، نخستوزیر لبنان، نیز شامگاه سهشنبه از جامعه بینالمللی خواست تا برای «اجرای فوری آتشبس» میان اسرائیل و حزبالله، «به سرعت عمل کنند».
میقاتی در بیانیهای گفت: «از جامعه بینالمللی خواسته میشود برای پایان دادن به این تجاوز و اجرای فوری آتشبس سریع عمل کند.»
در همین حال، جو بایدن و امانوئل مکرون، روسای جمهوری آمریکا و فرانسه، روز سهشنبه ششم آذر، در بیانیه مشترکی، بهطور رسمی از موافقت اسرائیل و لبنان با آتشبس خبر دادند و گفتند این بیانیه به درگیریها پایان میدهد و اسرائیل را از تهدیدات حزبالله و دیگر سازمانهای تروریستی که در خاک لبنان فعالیت میکنند، ایمن میسازد.
جو بایدن همچنین در یک سخنرانی با اعلام پذیرش آتشبس از سوی اسرائیل و لبنان تاکید کرد: «اسرائیل و لبنان توافق آتشبس را پذیرفتهاند و در صورت نقض توافق، حق دفاع برای اسرائیل محفوظ است.»
رییسجمهوری ایالات متحده همچنین گفت که دولت او همچنان برای دستیابی به آتشبس در غزه تلاش میکند و این امکان وجود دارد که عربستان سعودی و اسرائیل بتوانند روابط خود را عادی کنند.
او گفت که ایالات متحده همراه با ترکیه، مصر، قطر، اسرائیل و دیگر کشورها دور تازهای از تلاشها برای دستیابی به آتشبس در غزه را آغاز خواهند کرد.
بایدن بار دیگر خواهان آزادی گروگانها، پایان دادن به جنگ، و بازسازی غزه بدون حضور حماس در قدرت شد.
کیر استارمر، نخست وزیر بریتانیا، گفت: «آتشبس امروز بین اسرائیل و حزبالله لبنان به جمعیت غیرنظامی لبنان و شمال اسرائیل که در درگیری ویرانگر چند ماه گذشته متحمل عواقب غیرقابل تصوری شدهاند، کمک خواهد کرد.»
او افزود: «ما باید شاهد پیشرفت فوری در جهت توافق آتشبس در غزه، آزادی همه گروگانها و برداشتن محدودیتها برای ارسال کمکهای بشردوستانه باشیم.»
اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا در همین زمینه گفت:«آتشبس اعلامشده بین اسرائیل و حزبالله خبر بسیار دلگرمکنندهای است بهویژه برای مردم لبنان و اسرائیل که تحت تاثیر جنگ قرار گرفتهاند.»
او افزود:«لبنان بهلطف کاهش نفوذ حزبالله، فرصتی برای افزایش امنیت داخلی و ثبات خواهد داشت.»
جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز که آخرین روزهای خود در این سمت را میگذراند، با استقبال از آتشبس آن را «تسکینی برای شرایط فعلی در خاورمیانه دانست.»
او از فرانسه و آمریکا برای میانجیگری قدردانی کرد و گفت: «اکنون بسیار مهم است که آتشبس حفظ شود تا امنیت شهروندان لبنانی و اسرائیلی و بازگشت آوارگان داخلی تضمین شود.»
اولف کریسترسون، نخست وزیر سوئد نیز با حمایت از آتشبس بین اسرائیل و حزبالله گفت:«دولت سوئد از توافق آتشبس اعلامشده بین اسرائیل و حزبالله استقبال میکند. این یک گام مهم به سوی صلح است.»
او افزود: «برای ثبات و صلح پایدار در منطقه، به آتشبس فوری در غزه نیاز است. دولت سوئد از تلاشهای دیپلماتیک در این راستا حمایت میکند.»
دیک شوف، نخست وزیر هلند، هم در واکنش به اعلام خبر پذیرش آتشبس گفت: «برای همه طرفها مهم است که اکنون خود را به آن متعهد کنند تا با کاهش تنش، شهروندان در هر دو طرف مرز بتوانند با خیال راحت به خانههای خود بازگردند.»
نخستوزیر هلند افزود: «آتشبس در غزه نیز بهشدت مورد نیاز است تا امکان آزادی همه گروگانها، دسترسی بیشتر به کمکهای بشردوستانه و کاهش خشونت در منطقه فراهم شود.»
سناتور پنی وانگ، وزیر امور خارجه استرالیا نیز گفت:«ما از آتشبس میان اسرائیل و حزبالله استقبال میکنیم. مردم لبنان و مردم اسرائیل از این آتشبس استقبال خواهند کرد. امیدواریم این اتفاق، محرکی برای آتشبس گستردهتر در منطقه باشد. ما منتظر روزی هستیم که در غزه نیز آتشبسی برقرار شود.»
وزیر امور خارجه استرالیا با اشاره به اینکه استرالیا همراه با اکثریت جامعه بینالمللی مدتهاست که برای آتشبس در غزه تلاش میکند گفت: «ما هر هفته شاهد افزایش تعداد تلفات هستیم که بیشتر کودکان و زنان هستند و بار دیگر همراه با اکثریت قاطع جامعه بینالمللی بر آتشبس در غزه پافشاری میکنیم.»
وینستون پیترز، وزیر امور خارجه نیوزیلند، هم درباره آتشبس حزبالله و اسرائیل گفت:«نیوزیلند از اعلام آتشبس در لبنان استقبال میکند و تلاشهای تمامی طرفهای دخیل در مذاکرات را ارج مینهد.»
او افزود: شرایط این توافق باید به طور کامل اجرا شود. این امر برای شکستن چرخه خشونت، بازگشت غیرنظامیان آواره به خانههایشان و پایان دادن به رنج انسانی در هر دو سوی مرز ضروری است.»
وزیر امور خارجه نیوزیلند گفت: «این پیشرفت در لبنان، نشاندهنده ارزش دیپلماسی و مذاکره است، درسی همیشگی که باید در دیگر مناقشات در خاورمیانه و سراسر جهان به کار گرفته شود.»