قلعه ایزدخواست، نخستین بنای طبقاتی خشت و گلی دنیا دچار شکافهای عمیق شده است
قلعه ساسانی ایزدخواست در استان فارس که از آن بهعنوان نخستین بنای طبقاتی خشت و گلی دنیا نام برده میشود، بهدلیل نفوذ رطوبت از چند قسمت دچار شکافهای عمیقی شده است. این قلعه که قدمت آن به هزار و ۷۰۰ سال پیش میرسد، بهدلیل نداشتن بودجه کافی در معرض تخریب و نابودی قرار گرفته است.
خبرگزاری ایلنا، روز چهارم آذر در گزارشی نوشت که درحالحاضر نفوذ رطوبت به خاک زیر قلعه سبب شکافهای عمیقی از چند جبهه مختلف در قلعه ایزدخواست شده است.
طبق این گزارش، با گذشت چهار ماه از وعده استاندار و مدیرکل اداره میراثفرهنگی فارس برای پرداخت بودجه ۱۰ میلیارد تومانی برای استحکامبخشی و حفاظت از قلعه، همچنان محقق و تصویب نشده است.
اکنون کارشناسان میراثفرهنگی، بهدلیل پیش رو بودن فصل بارندگی، بهشدت نگران ریزش نخستین آپارتمان خشت و گلی جهان در ایزدخواست هستند.
کاروانسرای ایزدخواست در فهرست ۵۴ کاروانسرای جهانی قرار دارد. قلعه ایزدخواست نیز یکی از آثار شاخص کشور است که بعد از ارگ بم دومین بنای خشتی جهان است. این بنا به لحاظ طبقاتی بودن، نخستین بنای طبقاتی خشتی است که نمونهای ندارد.
داوود جعفرنژاد، مدیر پایگاه ملی ایزدخواست، با اشاره به شکافهای جداره این قلعه گفت که درحالحاضر شکافهایی که در جداره قلعه و بخشی به سمت رودخانه است، بیشتر شده است.
جعفرنژاد اضافه کرد که قلعه ایزدخواست در وهله اول نیازمند تثبیت است و هنوز کار اجرایی آن بهدلیل هزینه بسیار بالا و محقق نشدن بودجههای وعده داده شده، صورت نگرفته است.
به گفته جعفرنژاد، اعتباراتی که در سالهای گذشته در خصوص مرمت این قلعه اختصاص یافته بود، صرف جداره سنگی مقابل قلعه شد و مرمتهایی در داخل قلعه و در اتاقهای نسبتا سالمتر انجام شد، در حد تخصیص اعتبارات مورد مرمت قرار میگرفت تا بیش از آن آسیب نبیند.
این اولین بار نیست گزارشی درباره خطر تخریب بافتها آثار تاریخی ارزشمند در ایران منتشر میشود.
طی چهار دهه گذشته، بارها تخریب آثار و بافتهای تاریخی ارزشمند ایران از سوی مقامها و نهادهای جمهوری اسلامی خبرساز شده است.
آثار و محوطههای تاریخی استان فارس نیز در این سالها با چالشهای عمدهای مواجه بودهاند.
بیشتر بخوانید: خطر نابودی نقاشی ۱۷۰۰ ساله با کاهگلکشی شهر باستانی گور در فیروزآباد