یارانههای ۵۱ میلیون نفر به دلیل تامین نشدن منابع مالی باتاخیر پرداخت شد
بیش از ۵۰ میلیون ایرانی یارانه نقدی مربوط به آبان ماه امسال را با تاخیری یک روزه دریافت کردند. سازمان هدفمندسازی یارانهها، وابسته به سازمان برنامه و بودجه، علت واریز نشدن این یارانه در زمان مقرر را «تامین نشدن منابع» اعلام کرده بود.
یارانه دهکهای چهارم تا نهم در سراسر کشور باید روز چهارشنبه ۳۰ آبان واریز میشد اما روز پنجشنبه اول آذر واریز شد.
سازمان هدفمندسازی یارانهها اعلام کرد این یارانه به حساب سرپرست خانوار واریز شده است.
واریز نشدن یارانههای این شش دهک در موعد مقرر باعث سردرگمی و خشم بسیاری از شهروندان شد.
خبرگزاری تسنیم با انتشار خبر واریز نشدن یارانهها اعلام کرده بود: «ظاهرا هنوز منابع یارانه نقدی از محل نفت و پالایش و پخش به خزانه دولت واریز نشده است.»
بر اساس این گزارش، دلیل اصلی واریز نشدن یارانه آبان، همین «بدهی بزرگ» بوده است.
این خبرگزاری در مطلبی دیگر به نقل از منابع مطلع در سازمان برنامه و بودجه نوشت حدود ۷۰۰ میلیون دلار از مطالبات هدفمندی یارانهها از سوی وزارت نفت پرداخت نشده است.
به دنبال واریز یارانهها، طیبه حسینی، سخنگوی سازمان هدفمندسازی، گفت: «فرایند انجام کار در این مرحله زمانبر بود و موضوع حذف یارانه درست نیست و مشکلی در پرداخت یارانه وجود ندارد.»
جمهوری اسلامی به دنبال تحریمهای همهجانبه و ناتوانی از فروش عادی نفت، اکنون شرایط مالی و درآمدی مناسبی ندارد و با زنجیرهای از کسریها که آن را «ناترازی» میخواند، مواجه است.
یارانه نقدی دهکهای چهارم تا نهم باید طبق روال روز سیام هر ماه واریز شود.
رقم یارانه اعلام شده برای دهکهای چهارم تا نهم با جمعیت ۵۱ میلیون نفری، ۳۰۰ هزار تومان است که تامین آن بنا بر گزارشهای رسمی، هر ماه نیاز به بودجه ۱۶ هزار میلیارد تومانی دارد.
نزدیک به ٢٨ میلیون نفر نیز در دهکهای اول تا سوم و کمدرآمدترین گروههای خانوادهها در ایران قرار دارند که ماهانه برای آنها ۴۰۰ هزار تومان واریز میشود.
کسری بودجه یارانه نقدی یکی از مشکلاتی است که طی سال گذشته و امسال گریبانگیر دولت بوده است.
لایحه بودجه سال ۱۴۰۳، سازمان هدفمندسازی یارانهها را موظف کرد با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، یارانه «خانوارهای غیرمشمول حمایت دولت» را حذف کند.
منظور از خانوارهای غیرمشمول حمایت دولت، خانوارهایی هستند که از آنها با عنوان «پردرآمد» یاد میشود. افراد ساکن خارج از کشور و کسانی که پنج بار در سال سفر خارجی دارند به عنوان برخی از مصادیق این گروه در نظر گرفته شدهاند.
احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، روز چهارشنبه گفت حذف افراد ثروتمند از دریافت یارانه «بر اساس شرایط اجتماعی و خیلی تدریجی» انجام خواهد شد اما در مقابل برنامهای برای افزودن به مبلغ یارانه افراد نیازمند تصویب نشده است.