رویترز: پوتین آماده گفتوگو با ترامپ درباره توافق آتشبس اوکراین است
خبرگزاری رویترز به نقل از پنج منبع آگاه از مواضع کرملین، گزارش داد که ولادیمیر پوتین رییسجمهوری روسیه آماده گفتوگو درباره توافق آتشبس اوکراین با دونالد ترامپ است اما هرگونه امتیاز بزرگ ارضی را رد میکند و اصرار دارد که کییف از خواست خود برای پیوستن به ناتو چشمپوشی کند.
این پنج مقام فعلی و سابق روسیه درباره آنچه پوتین ممکن است در توافق احتمالی با میانجیگری ترامپ بپذیرد، به رویترز گفتند که کرملین به طور کلی میتواند با توقف درگیری در خط مقدم جنگ در اوکراین موافقت کند.
رییسجمهوری منتخب ایالات متحده، که قول داده است به سرعت به درگیریها در اوکراین پایان دهد، در زمان برتری روسیه در جنگ اوکراین، به کاخ سفید باز میگردد.
مسکو بخشهایی از اوکراین را به اندازه ایالت ویرجینیا در آمریکا تحت تصرف خود در آورده و سریعترین پیشرویها را نسبت به روزهای اولیه تهاجم خود علیه اوکراین انجام میدهد.
به گفته سه مقام از منابعی که خواستند نامشان فاش نشود، ممکن است در مورد تقسیم دقیق چهار منطقه شرق در شرق اوکراین، شامل دونتسک، لوهانسک، زاپوریژژیا و خرسون، جایی برای مذاکره وجود داشته باشد.
در حالی که مسکو مدعی است این چهار منطقه کاملا بخشی از روسیه شده که توسط چتر هستهای این کشور دفاع میشود، دادههای منبع باز در خط مقدم جنگ اوکراین نشان میدهد که نیروهای روسیه کنترل ۷۰ تا ۸۰ درصد از این قلمرو را در اختیار دارد و نیروهای اوکراینی هنوز کنترل حدود ۲۶۰۰۰ کیلومتر مربع از این مناطق را در اختیار دارند.
دو تن از مقامات گفتند که روسیه ممکن است آماده عقبنشینی از بخشهای نسبتا کوچکی باشد که در مناطق خارکف و میکولایف در شمال و جنوب اوکراین در اختیار دارد.
پوتین در ماه جاری میلادی گفت که هرگونه توافق آتشبس باید منعکسکننده «واقعیت» در زمین باشد، اما او از آتشبس کوتاهمدت که به گفته او، تنها به غرب اجازه میدهد اوکراین را دوباره مسلح کند میترسد.
پوتین در هفتم نوامبر به گروه گفتگوی والدای گفت: «اگر بیطرفی وجود نداشته باشد، تصور وجود روابط حسن همجواری بین روسیه و اوکراین دشوار است.»
او افزود: «چرا؟ زیرا این بدان معناست که اوکراین دائما به عنوان ابزاری در دستان نادرست و به ضرر منافع فدراسیون روسیه استفاده خواهد شد.»
دو تن از این منابع گفتند که تصمیم جو بایدن، رییسجمهور ایالات متحده برای اجازه دادن به اوکراین برای شلیک موشکهای آمریکایی دوربرد به عمق روسیه، میتواند هرگونه حل و فصل را پیچیده و به تعویق بیندازد و در شرایطی که تندروها برای بخش بزرگی از اوکراین تلاش میکنند، تقاضاهای مسکو را بیشتر کند.
مسکو اعلام کرده که روز سهشنبه، کییف برای اولین بار از این موشکها برای حمله به خاک روسیه استفاده کرد و این حمله را تشدید تنش بزرگی توصیف کرد.
به گفته این دو منبع، اگر در مورد آتشبس توافق نشود، روسیه به حملات خود ادامه خواهد داد.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین ساعاتی قبل از گزارش روسها درباره حملات با موشکهای دوربرد آمریکایی به رویترز گفت: «پوتین قبلا گفته است که توقف درگیری به هیچوجه کارساز نخواهد بود و مجوز استفاده از موشکها یک تشدید تنش بسیار خطرناک از سوی ایالات متحده است.»
استیون چونگ، مدیر ارتباطات ترامپ به رویترز گفت که ترامپ «تنها کسی است که میتواند هر دو طرف را به منظور مذاکره صلح گرد هم آورد و برای پایان دادن به جنگ و توقف کشتار تلاش کند.»
ترامپ که کتاب «ترامپ: هنر معامله» را در سال ۱۹۸۷ منتشر کرده، گفته که در تلاشهایش برای دستیابی به یک توافق صلح مستقیما با پوتین صحبت خواهد کرد، اگرچه جزئیاتی درباره نحوه آشتی طرفهای درگیر ارائه نکرده است.
روسیه و اوکراین تاکنون علاقهای برای عقب نشینی در جبهههای جنگ اوکراین از خود نشان ندادهاند.
ولودیمیر زلنسکی رییسجمهور اوکراین گفته که کشورش تا زمانی که آخرین سرباز روسیه از خاک اوکراین بیرون رانده نشود، آرام نخواهد گرفت.
او مرزهایی را به رسمیت میشناسد که پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ برای اوکراین تعیین شد.
رویترز نوشت که ژنرالهای ارشد آمریکایی علنا گفتهاند که این هدف بسیار جاهطلبانه است.
در خردادماه، رویترز به نقل از چهار منبع در روسیه گزارش داد که پوتین آماده است تا تهاجم علیه اوکراین را با یک توافق آتشبس متوقف کند. بر مبنای این توافق کییف باید خطوط کنونی میدان جنگ را به رسمیت بشناسد.
این چهار منبع گفتهاند اگر کییف و غرب حاضر به گفتوگو درباره چنین توافقی نباشند، پوتین مصمم است که تهاجم علیه اوکراین را ادامه دهد.
سه نفر از این منابع، که از گفتوگوهای اطرافیان پوتین مطلع هستند، گفتند رییسجمهوری روسیه در گفتوگو با گروه کوچکی از مشاوران خود از آنچه تلاشهای مورد حمایت غرب برای متوقف کردن مذاکرات آتشبس و تصمیم زلنسکی برای رد این مذاکرات خوانده، ابراز ناامیدی کرده است.
زلنسکی بارها اعلام کرده که مذاکرات صلح بر اساس شرایط پوتین ممکن نیست.
یکی از منابع پیشبینی کرد تا زمانی که زلنسکی در قدرت باشد، هیچ توافقی ممکن نیست، مگر اینکه روسیه او را دور بزند و با واشنگتن به توافق برسد.
جنگ اوکراین به عنوان بزرگترین درگیری زمینی اروپا از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون جان دهها هزار نفر را از هر دو طرف گرفته و به تحریمهای گسترده غرب علیه اقتصاد روسیه منجر شده است.