صادرات فرش ایران در ۷ سال گذشته بیش از ۱۰ برابر کاهش یافته است
مرتضی حاجیآقامیری، رییس کمیسیون فرش اتاق بازرگانی میگوید ارزش صادرات فرش ایران از ۴۲۶ میلیون دلار در سال ۱۳۹۶ به کمتر از ۴۰ میلیون دلار در سال ۱۴۰۲ سقوط کرده است. این موضوع نشان میدهد که صادرات فرش ایران در طی هفت سال گذشته بیش از ۱۰ برابر کاهش یافته است.
رییس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران روز یکشنبه ۲۷ آبان در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا اعلام کرد که امروز بازار جهانی فرش در اختیار هندوستان قرار دارد و هندیها توانستهاند آمریکا را به عنوان بازاری که مقصد ۴۴ درصد صادرات فرش جهان است در اختیار بگیرند.
حاجیآقامیری با ارائه شرحی از چالشهای پیش روی صنعت فرش ایران از تحریمهای بینالمللی و سیاستهای نادرستی که در کشور اتخاذ میشود، به عنوان اصلیترین عوال انزوای فرش ایران در بازارهای جهانی نام برد.
این مقام اتاق بازرگانی با بیان اینکه در سال ۱۳۹۶ ارزش صادرات فرش ایران ۴۲۶ میلیون دلار بود و در سال ۱۴۰۲ به ۳۹.۷ میلیون دلار سقوط کرد، خاطرنشان کرد که فرش در سال ۱۳۷۳ سهمی ۴۴ درصدی از کل صادرات غیرنفتی ایران داشت.
حامد چمنرخ، نایبرییس اتحادیه تولیدکنندگان فرش دستباف، در فروردین امسال اعلام کرد که در شرایط فعلی صادرات فرش دستباف «عملا صفر» است.
او همان زمان گفت: «بلافاصله بعد از تحریمهای نفتی و موشکی سومین تحریم مربوط به فرش دستباف بود.»
اکنون، حاجیآقامیری از وجود آییننامه اجرایی امور گمرکی به عنوان عامل از بین رفتن امکان بازگرداندن فرشهای ایرانی که قیمتهایشان در بازارهای خارجی شکسته شده است، نام برد و گفت که این فرشها را میتوان پس از بازگشت به ایران تعمیر کرد و در بازارهای جدید عرضه کرد.
عضو کمیسیون فرش اتاق بازرگانی در خصوص اجرا نشدن بیمه اجتماعی برای قالیبافان و شاغلین صنایع دستی شناسهدار نیز گفت که این موضع سبب شده حداقل حقوق به این افراد اختصاص پیدا نکند.
او اضافه کرد که این رخدادها باعث از بین رفتن اشتغال دو میلیون نفری در کشور و کاهش تولید و صادرات در صنعت فرش دستباف ایران شده است.
حاجیآقامیری از ترکیه و افغانستان به عنوان برخی رقبای ایران در بازار جهانی فرش یاد کرد و گفت فرشهای افغانستان به صورت قاچاق به ایران وارد و با کیفیت و قیمتی پایینتر در بازار عرضه میشود.
پیش از این در آبان ۱۴۰۲ احد عظیمزاده، عضو اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه صادرات فرش ایران قبل از انقلاب، ۶۷ درصد میزان تولید بود، گفت این روند بعد از انقلاب سیر نزولی داشت و به نیم درصد تولید رسید.
او همان زمان گفت که دولت روند صادرات فرش ایرانی را «فلج» کرده است.
در مرداد ۱۴۰۲ نیز فرحناز رافع، رییس مرکز ملی فرش ایران گفت که بعد از تحریمها، هند جای ایران را در بازار جهانی فرش دستباف گرفت.
رافع، همان زمان از وضع قانون رفع تعهد ارزی از سال ۹۷، تحریم فرش دستباف ایرانی و تعلیق کارت بازرگانی برای بازرگانان، به عنوان دلایل کاهش کاهش رسمی آمار صادرات رسمی فرش دستباف ایران نام برد.