اعلام آمادگی روسیه برای مذاکره درباره پایان جنگ اوکراین در چارچوب ابتکار ترامپ
گِنادی گاتیلوف، نماینده دائم روسیه در مقر سازمان ملل متحد در ژنو، اعلام کرد مسکو برای مذاکره درباره پایان دادن به مناقشه اوکراین در چارچوب ابتکار دونالد ترامپ آمادگی دارد اما هر گفتوگویی در این زمینه، باید با در نظر گرفتن پیشرویهای روسیه در میدان نبرد صورت گیرد.
در ماههای اخیر، ترامپ ضمن انتقاد از میزان کمکهای غرب به کییف، بارها تاکید کرده قصد دارد مناقشه اوکراین را بهسرعت به پایان برساند اما تاکنون توضیح مشخصی در خصوص چگونگی تحقق این هدف ارائه نکرده است.
گاتیلوف روز پنجشنبه ۲۴ آبان با اشاره به مواضع اخیر رییسجمهوری منتخب ایالات متحده گفت: «ترامپ قول داده بحران اوکراین را یکشبه حل کند. بیایید واقعبین باشیم؛ ما قطعا میدانیم که چنین چیزی هرگز اتفاق نخواهد افتاد.»
نماینده دائم روسیه در مقر سازمان ملل در ژنو در عین حال افزود اگر ترامپ روند سیاسی را برای خاتمه جنگ اوکراین کلید بزند یا پیشنهادی در این رابطه ارائه کند، این موضوع مورد «استقبال» مسکو قرار خواهد گرفت.
ترامپ با کسب ۳۱۲ رای الکترال در برابر ۲۲۶ رای کامالا هریس، پیروز انتخابات ریاستجمهوری آمریکا شد و ترامپ و جیدی ونس، معاون او، روز اول بهمن رسما کار خود را در کاخ سفید آغاز خواهند کرد.
اوکراین و متحدان اروپایی آن بیم دارند دولت آتی ترامپ در میزان کمکهای واشینگتن به کییف تجدید نظر کند.
جان هیلی، وزیر دفاع بریتانیا، روز ۲۱ آبان اعلام کرد این کشور انتظار دارد ایالات متحده تا هر زمان که لازم باشد، در کنار متحدان غربی خود از اوکراین در برابر روسیه حمایت کند.
نماینده دائم روسیه در مقر سازمان ملل در ژنو در ادامه اظهارات خود تاکید کرد اوکراین در مناقشه کنونی در موضع ضعف قرار داد. به گفته گاتیلوف، مذاکرات احتمالی در خصوص خاتمه جنگ باید بر اساس «واقعیتهای میدانی» انجام گیرد.
روسیه عملیات نظامی خود را علیه اوکراین پنجم اسفند ۱۴۰۰ کلید زد و از آن زمان تاکنون، درگیریهای مرگبار میان دو کشور ادامه داشته است.
از زمان آغاز مناقشه کنونی، روسیه حدود یک پنجم از خاک اوکراین را به تصرف خود درآورده است.
ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین، بارها اعلام کرده برقراری صلح میان کییف و مسکو تنها در صورت خروج تمام سربازان روسی از خاک اوکراین و بازگرداندان همه مناطق اشغالشده، از جمله کریمه، امکانپذیر خواهد بود که از سال ۲۰۱۴ به دست روسیه اشغال شده است.
زلنسکی پیشتر در نشست سران کشورهای اروپایی در بوداپست مجارستان، نسبت به دادن امتیاز به ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، هشدار داد و تاکید کرد این موضوع «برای اوکراین غیرقابل قبول» و «برای تمام اروپا» به مثابه «خودکشی» خواهد بود.
نماینده دائم روسیه در مقر سازمان ملل در ژنو همچنین پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا را فرصتی جدید برای گفتوگو میان مسکو و واشینگتن ارزیابی کرد اما در عین حال گفت به وجود آمدن تغییرات اساسی در روابط دو کشور بعید به نظر میرسد.
گاتیلوف تاکید کرد «صرفنظر از تغییرات سیاسی داخلی، واشینگتن بهطور مداوم به دنبال مهار مسکو است» و روی کار آمدن دولتی جدید در آمریکا تاثیر چندانی در «تغییر» این رویکرد نخواهد داشت.
او افزود: «تنها تغییری که امکان وقوع آن وجود دارد، برقراری گفتوگو میان کشورهای ماست، موضوعی که در سالهای اخیر کمبود آن احساس شده است.»
پوتین، رییسجمهوری روسیه، روز ۱۷ آبان ترامپ را «مردی شجاع» توصیف کرد و پیروزی او را در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا تبریک گفت و اضافه کرد هر طرحی که به پایان مناقشه اوکراین کمک کند، شایسته توجه است.
خبرگزاری رویترز ۲۱ آبان گزارش داد با توجه به پیروزی ترامپ و موضع او در قبال مناقشه اوکراین، کییف میکوشد با تامین تسلیحات بیشتر و پیشروی در میدان نبرد، موقعیت خود را در مذاکرات احتمالی برای برقراری آتشبس در منطقه تقویت کند.