نیویورک‌تایمز: ایلان ماسک با سفیر جمهوری اسلامی در سازمان ملل دیدار کرد

نیویورک‌تایمز روز پنج‌شنبه ۲۴ آبان، به نقل از دو مقام جمهوری اسلامی که نخواستند نامشان فاش شود، گزارش داد ایلان ماسک روز دوشنبه ۲۱ آبان با امیرسعید ایروانی، سفیر جمهوری اسلامی در سازمان ملل، دیدار و با او درباره راه‌های کاهش تنش‌ها بین تهران و واشینگتن گفت‌وگو کرده است.

طبق این گزارش، این دیدار که به تقاضای ایلان ماسک صورت گرفت، بیش از یک ساعت طول کشید و در مکانی محرمانه که ایروانی انتخاب کرده بود، برگزار شد.

این دو مقام جمهوری اسلامی دیدار ماسک و ایروانی را «مثبت» و «خبری خوب» ارزیابی کردند.

در پی انتشار این گزارش، یکی از نمایندگان هیات دائمی جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد در نیویورک، در پاسخ به پرسشی در مورد این دیدار گفت: «در این باره نظری نداریم.»

استیون چونگ، مدیر ارتباطات دونالد ترامپ، در پاسخ به سوال نیویورک‌تایمز درباره صحت خبر برگزاری این جلسه گفت: «ما در مورد گزارش‌های مربوط به جلسات خصوصی که اتفاق افتاده یا نیفتاده است، اظهار نظر نمی‌کنیم.»

ایلان ماسک هم به پرسش‌های این روزنامه در این زمینه پاسخ نداده است.

کارولین لیویت، سخنگوی تیم انتقال دولت آینده ترامپ-‌ونس، در بیانیه‌ای گفت: «مردم آمریکا رییس‌جمهوری ترامپ را دوباره انتخاب کردند زیرا به او اعتماد دارند و بر این باورند که او می‌تواند کشور ما را رهبری کند و صلح را از طریق قدرت به سراسر جهان بازگرداند. او وقتی به کاخ سفید بازگردد، اقدامات لازم را برای انجام این کار انجام خواهد داد.»

ایلان ماسک در کارزار انتخاباتی ترامپ نقشی پررنگ داشت و رییس‌جمهوری منتخب آمریکا پس از پیروزی در انتخابات، او را به همراه ویوک راماسوامی، نامزد پیشین جمهوری‌خواهان در انتخابات ریاست‌جمهوری، به‌عنوان رییس اداره تازه تاسیس بهره‌وری دولت منصوب کرد.

ماسک چند هفته پیش نیز در تماس تلفنی ترامپ و ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین حضور داشت. او نقشی کلیدی در ارائه امکانات ارتباطاتی به اوکراین در جنگ با روسیه ایفا کرده است.

نیویورک‌تایمز در گزارش خود نوشت با وجود پیشینه‌ای که بین ترامپ و حکومت ایران وجود دارد، یک دیدار مستقیم زودهنگام بین یک مقام ارشد جمهوری اسلامی و ایلان ماسک، احتمال تغییر لحن بین تهران و واشینگتن در دولت ترامپ را افزایش می دهد.

این دو مقام جمهوری اسلامی به نیویورک‌تایمز گفتند که ملاقات با آقای ماسک راه‌حلی برای جمهوری اسلامی فراهم کرد و به تهران اجازه داد از دیدار مستقیم با یک مقام آمریکایی خودداری کند؛ هر چند ماسک به‌زودی کار خود را به‌عنوان یک مقام دولتی شروع خواهد کرد.

یکی از مقامات وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی گفت که ایروانی در این دیدار به ماسک گفته است باید از وزارت خزانه‌داری معافیت تحریم‌ها را دریافت کند و برخی از مشاغل خود را به تهران بیاورد.

هیات نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد گفت که به‌طور علنی در مورد این نشست اظهار نظر نخواهد کرد.

دیدار ایلان ماسک و امیرسعید ایروانی در روز دوشنبه ۲۱ آبان در حالی صورت گرفته که ترامپ مجموعه‌ای از سیاستمداران جمهوری‌خواه را به‌عنوان اعضای کلیدی دولت خود برگزیده است که همگی به داشتن رویکردی سختگیرانه در قبال جمهوری اسلامی شهرت دارند.

از سوی دیگر، دولت آمریکا تایید کرده است که جمهوری اسلامی به‌صورت فعالانه در پی ترور ترامپ و شماری از مقامات دولت اول او بوده است.

با این همه، ترامپ روز سه‌شنبه ۱۵ آبان، پس از انداختن رای خود به صندوق گفت: «ما مترصد ضربه زدن به ایران نیستیم ولی آن‌ها نمی‌توانند سلاح هسته‌ای داشته باشند.»

در ایران، به‌رغم سکوت علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، برخی دیگر از مقامات از جمله مسعود پزشکیان، رییس دولت و عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، اظهار امیدواری کرده‌اند که «ترامپ از گذشته درس بگیرد» و در دور دوم ریاست جمهوری خود، سیاست «عقلانیت حداکثری» را به جای سیاست «فشار حداکثری» در پیش گیرد.