شکایت مردم از خطرات خاموشیها، اعتراف دولت به ناتوانی در تامین انرژی
قطع برق در مناطق مختلف کشور باعث بروز مشکل برای عموم شهروندان شده و خانوادههای بیماران خاص را با ترس از دست دادن عزیزانشان روبهرو کرده است. مسعود پزشکیان روز چهارشنبه دلیل قطع برق را کمبود ذخایر نیروگاهها برای زمستان اعلام کرد. اعتراض شهروندان به عواقب خاموشیها ادامه دارد.
پزشکیان به عنوان رییس دولت چهاردهم در حاشیه جلسه هیات دولت به خبرنگاران گفت :«در زمستان ممکن است با مشکل مواجه شویم و مجبوریم ذخایر نیروگاهها را طوری تنظیم کنیم که به مشکل برنخوریم.»
کمبود سوخت ۴۵ درصدی نسبت به سال گذشته
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، روز ۲۳ آبان با اشاره به میزان ذخایر سوخت مایع ایران، گفت که این ذخایر در اول شهریور امسال نسبت به اول شهریور سال گذشته حدود ۴۰ تا ۴۵ درصد کمتر شده.
او در ادامه تاکید کرد: «طبیعی است که یک مقدار دچار کمبود منابع سوختی باشیم.»
همزمان، هاشم اورعی، رییس اتحادیه انجمنهای علمی انرژی، گفت که همواره در اوج سرما به جای این که به نیروگاهها گاز تزریق شود، مازوت و گازوئیل تزریق شده و امسال چون کمبود گاز ادامه پیدا کرده، امکان تامین گاز برای نیروگاهها وجود ندارد.
قطع برق برنامهریزی شده و نوبتی از یکشنبه در ایران شروع شد و از ساعت ۹ صبح روز سهشنبه ۲۲ آبان، اجرای آن در تهران هم عملیاتی شد.
گزارشهای شهروندان حاکی از آن است که در برخی مناطق قطع برق خارج از زمانبندی مقرر رخ داده و ارتباطات تلفنی، اینترنتی و حتی تردد خودروها در سطح شهر دچار اختلال شده است.
ویدیوهای منتشر شده در رسانههای مشهد نشان میدهند در پی قطع برق و از کار افتادن چراغهای راهنمایی و رانندگی در نقاطی از این شهر، اختلال و گره ترافیکی ایجاد شده است.
قطع برق در ایران علاوه بر مشکلات روزمره، میتواند خطرات جدی و حتی مرگبار برای افراد، مخصوصا بیماران خاص داشته باشد.
تاثیر قطع برق بر بیماران تنفسی و قلبی
افرادی که با بیماریهای تنفسی، قلبی و برخی بیماریهای نادر دست و پنجه نرم میکنند، برای بقا به تامین مستمر برق نیاز دارند.
برای بیماران تنفسی و قلبی که به دستگاههای اکسیژنساز وابستهاند، هر بار قطع برق میتواند معادل قطع جریان تنفس و به خطر انداختن جانشان باشد.
دستگاههای اکسیژنساز که اکسیژن لازم برای تنفس را تامین میکنند، بدون برق از کار میافتند و بیمارانی که در خانه بستری هستند، در صورت قطع برق برای ساعتهای طولانی، ممکن است جان خود را از دست بدهند.
به گزارش خبرگزاری مهر، برخی بیماران مجبور به تهیه تجهیزات شارژی یا دستگاههای جایگزین میشوند اما این تجهیزات گرانقیمت بوده و هزینه سنگینی به بیماران تحمیل میکنند.
تاثیرات قطع برق بر بیماران پوستی
بر اساس این گزارش، برخی افراد مبتلا به بیماریهای نادر، مرتب باید از دستگاههای متصل به برق اعم از پمپهای اکسیژن استفاده میکنند و برخی به طور دائم باید مراقبت نوری داشته باشند تا پوست آسیبدیده آنها ترمیم شود.
از سوی دیگر گروهی از بیماران احتیاج به لیزر دارند و باید در ساعتی مشخص، تحت درمانهایی در منزل باشند که این درمانها با دستگاه انجام شده و نیاز به برق دارد.
معمولا تمام ساعات درمان بیماران از قبل برنامهریزی شده است و قطع برق این برنامهریزی را کاملا به هم میزند.
تاثیرات قطع برق بر افراد دارای معلولیت
قطع برق برای افراد دارای معلولیت نیز دردسرها و تهدیدهای جدی اجاد میکند.
برخی افراد که از ویلچر استفاده میکنند، به آسانسور وابستهاند و قطع برق معمولا آسانسورها را از کار میاندازد. این موضوع بهویژه در مواقعی که نیاز به مراقبتهای فوری یا مراجعه به پزشک وجود دارد، مشکلات زیادی ایجاد میکند.
بسیاری از افراد دارای معلولیت برای انجام کارهای روزمره خود و حتی درمان در منزل، وابسته به دستگاههای برقی هستند و قطع برق میتواند روند زندگی آنها را بیش از پیش مختل کند.
مراکز درمانی و چالشهای تامین برق اضطراری
هر چند بیمارستانهای بزرگ و برخی مراکز درمانی ژنراتورهای برق اضطراری دارند اما بیمارستانهای کوچکتر و بسیاری از بیماران که در خانه بستری هستند، از این امکان بیبهرهاند.
این بیماران با قطعیهای مکرر برق، دسترسی به درمانهای حیاتی خود را از دست میدهند.
قطع ناگهانی برق باعث اختلال در تجهیزات حیاتی و حتی تهدید جان بیمارانی میشود که به دستگاههای ونتیلاتور و سایر تجهیزات برقی وابسته هستند.
برخی افراد برای تامین اکسیژن مجبور به خرید دستگاههای یک بار مصرف شدهاند که هر دستگاه حدود ۵۰۰ هزار تومان برای آنها هزینه در بر داشته است.
حمیدرضا ادراکی، مدیر عامل انجمن بیماریهای نادر با ابراز نگرانی از این موضوع گفت: «دولت میخواست مازوتسازی انجام ندهد و از مازوت برق گرفته نشود تا به سلامت مردم آسیب وارد نکند ولی این قطع برق نیز کمتر از مازوت، آسیب به بیمار وارد نمیکند.»
شکایت شهروندان از عواقب قطع برق
گزارشهای مردمی نشان میدهند قطع برق نه منظم است و نه برنامهریزی شده. حتی استثنایی برای مراکز درمانی یا آموزشی پیشبینی نشده و در بسیاری از مناطق، قطع برق با قطع آب، اینترنت و خطوط تلفن، همراه است.
برخی افراد در ایران با اعلام خبر قطع برق و خاموشیهای پیوسته پیش رو، مجبور شدهاند به خرید تجهیزات شارژی یا باتری روی بیاورند و هزینههای جدیدی بر زندگی ایشان تحمیل شده است اما بسیاری از شهروندان، به دلیل گرانی این تجهیزات، توانایی خرید آنها را ندارند.