مارکو روبیو، مخالفی که پس از کشتن سلیمانی، با ترامپ همراه شد
بر اساس برخی گزارشها، دونالد ترامپ قصد دارد مارکو روبیو، سناتور جمهورخواه از ایالت فلوریدا را برای تصدی پست وزارت خارجه به سنا معرفی کند. روبیو که زمانی مخالف ترامپ بود پس از کشتن قاسم سلیمانی به دست نیروهای آمریکایی در دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ، از او قدردانی کرد.
این سناتور ایالت فلوریدا به خاطر اینکه در سالهای گذشته بارها علیه سیاستهای جمهوری اسلامی موضعگیری کرده است، برای ایرانیانی که سیاست آمریکا را پیگیری میکنند چهره آشنایی است.
روبیو، کوبایی-آمریکایی، زمانی گفته بود ترامپ از عهده چالش فرماندهی قدرتمندترین ارتش جهان بر نمیآید و تاکید کرده بود که دشمنان خارجی مانند ایران از ناآگاهی ترامپ در امور جهانی سواستفاده خواهند کرد، موضعی که پس از کشتن قاسم سلیمانی به دستور ترامپ تغییر کرد.
مخالف باجدهی به جمهوری اسلامی
روبیو، در فروردین ۱۳۹۴ خواستار رایگیری برای اصلاحیهای در کنگره آمریکا شد که در آن ایران را برای به رسمیت شناختن اسرائیل تحت فشار میگذاشت.
او در پاییز ۱۳۹۵ صدور مجوز پرداخت ۱/۷ میلیارد دلار به جمهوری اسلامی از سوی باراک اوباما رییسجمهوری وقت آمریکا را ایران را باجدهی به تهران توصیف کرد و گفت این اقدام خطر بیشتری برای آمریکاییهای خارج از کشور ایجاد میکند و گروگانگیران را تشویق میکند.
روبیو همچنین طرحی قانونی به کنگره ارائه داد که از جمهوری اسلامی خواست به وعده اعلام شده خود برای کمک به یافتن محل نگهداری رابرت لوینسون، مامور بازنشسته افبیآی که در اسفند ۱۳۸۵ پس از ورود به هتلی در جزیره کیش ایران ناپدید شد، عمل کند.
مخالفت با برجام
روبیو از منتقدان سرسخت برجام از ابتدا تا امروز بوده است و از آن با عباراتی همچون «چند تکه کاغذ» و «یک فاجعه آشکار» نامبرده است.
او خواستار افزایش تحریمها علیه جمهوری اسلامی تا زمان توقف برنامه غنیسازی اورانیوم بوده و در سالهای گذشته از احتمال اقدام نظامی برای جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هستهای هم دفاع کرده است.
ابتکارات قانونگذاری علیه جمهوری اسلامی
در تابستان ۱۴۰۲، روبیو به همراه سناتور مگی حسن و جکی روزن، لایحهای به نام «قانون توقف مخفیکاری در فروش نفت ایران» (SHIP) را تهیه کرد.
این قانون به دنبال تحریم خریدهای غیرقانونی نفت ایران و پاسخگو کردن تسهیلکنندگان این معاملات است.
روبیو هنگام ارائه این قانون به کنگره گفته بود: «در حالی که رژیم تهران همچنان از طریق فروش نفت تحریمی، ثروتاندوزی میکند، باید اطمینان پیدا کنیم که تحریمهای آمریکا علیه تمامی افراد و نهادهای مرتبط با تجارت غیرقانونی نفت ایران به شدت اجرا میشود.»
اجرای تحریمها و مخالفت با سیاستهای بایدن در قبال ایران
در دی ماه ۱۴۰۲، روبیو یک گروه متشکل از سناتورهای جمهوریخواه و دموکرات در کنگره آمریکا را برای ترغیب دولت بایدن به اجرای قوانین موجود علیه فروش غیرقانونی نفت ایران از طریق تحریمها تشکیل داد.
این سناتورها تاکید کردند که اعمال دقیق تحریمهای نفتی ایران در شرایطی که گروههای وابسته به ایران به نیروهای آمریکایی در خاورمیانه حمله میکنند، حیاتی است.
روبیو بارها از سیاستهای دولت جو بایدن در قبال ایران انتقاد کرده و معتقد است که این سیاستها به تقویت مالی جمهوری اسلامی و حمایت آن از تروریسم منجر شده است.
او در تیر ۱۴۰۳ گفت: «در زمان ترامپ، جمهوری اسلامی ورشکسته بود، اما در زمان بایدن برای حمایت از تروریسم پول دارد.»
روبیو در خرداد ۱۴۰۳ هم با اشاره به سفر ابراهیم رئیسی به کشورهای آمریکای لاتین، حضور رو به رشد ایران در نیمکره غربی را زنگ خطری برای صلح و ثبات منطقه دانست و از دولت بایدن خواست تا استراتژی مشخصی برای مقابله با تهدیدات جمهوری اسلامی در این منطقه ارائه دهد.
واکنش به تهدیدهای منطقهای و حمایت از اسرائیل
سناتور روبیو هشتم نوامبر اعلام کرد جمهوری اسلامی به خاطر ترس از ترامپ میخواهد او را بکشد.
او از سناتورهای فعال علیه نفوذ جمهوری اسلامی در خاورمیانه، به ویژه حمایت آن از گروههایی مانند حزبالله، بوده است.
روبیو پس از کشته شدن حسن نصرالله در حمله هوایی اسرائیل، گفت مسئولیت هرگونه عملیات انتقامجویانه از سوی حزبالله با جمهوری اسلامی است، چرا که تصمیم به تلافی را مسئولان جمهوری اسلامی میگیرند.
روبیو، مسئولیت اصلی بیثباتی در منطقه را متوجه جمهوری اسلامی میداند و همواره از حق اسرائیل برای دفاع از خود در برابر «تجاوزات» جمهوری اسلامی حمایت کرده است.
این سناتور جمهوریخواه در فروردین ۱۴۰۳ پس از حمله موشکی جمهوری اسلامی به اسرائیل گفت هدف ایران این است که اسرائیل را به «مکانی غیرقابل زندگی» تبدیل کند و جمهوری اسلامی را تهدیدی برای امنیت اسرائیل خواند.
روبیو ۱۰ مهر سال جاری در شبکه ایکس بر لزوم «تهدید بقای رژیم از طریق فشار حداکثری و اقدامهای مستقیم و نامتناسب» تاکید کرد و نوشت: «رژیم جمهوری اسلامی میخواهد اسرائیل را نابود کند تا به قدرت مسلط در خاورمیانه تبدیل شود. سیاست مماشات رفتار آنها را تغییر نخواهد داد.»
دفاع از حقوق بشر
سناتور روبیو به مسائل حقوق بشری در ایران هم توجه ویژه داشته است. روبیو در مرداد ۹۸ با اشاره به مبارزات زنان در ایران، در فیسبوک خود نوشت: «رژیم در تهران به سرکوب وحشیانه خود ادامه می دهد، با این حال زنان شجاع ایرانی همچنان به صورت مسالمت آمیز اعتراض میکنند و حجاب اجباری را رد میکنند. من در مقابل زنان در ایران در مبارزه برای آزادی ایستادهام و برای روزی دعا می کنم که دولتی داشته باشند که به حقوق خدادادی آنها احترام بگذارد.»
در فروردین ۱۴۰۳ سه لایحه که با ابتکار روبیو تهیه شده بودند در کنگره تصویب و به قانون تبدیل شدند. این قوانین، تحریمهایی علیه جمهوری اسلامی، مقامهای جمهوری اسلامی و «گروههای تروریستی» وابسته به جمهوری اسلامی وضع میکند.
روبیو در مرداد ۱۴۰۳، به همراه سناتور دموکرات الکس پادیلا، طرحی با عنوان «قانون حقوق بشری مهسا امینی» به سنای آمریکا ارائه کرد.
این قانون دولت آمریکا را ملزم میکند تا تحریمهای اقتصادی بیشتری علیه رهبران جمهوری اسلامی به دلیل نقض حقوق بشر اعمال کند.
او پس از ارائه این طرح، نقض سیستماتیک حقوق بشر در ایران به دست آیتاللهها را «وحشیانه» خواند و گفت: «رژیم تهران به عنوان یک حامی تروریسم دولتی، به صورتی فعالانه در حال به خاک و خون کشیدن مردم این کشور و ملتهای متعدد دیگر است.»