معاون وزارت بهداشت: ۲۰ سال دیگر رشد جمعیت در ایران به صفر میرسد
علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت دولت پزشکیان گفت اگر با همین دستفرمان جلو برویم، ۲۰ سال دیگر تولد و مرگ در کشور مساوی میشود و رشد جمعیت به صفر میرسد. او اضافه کرد که ایران تنها کشوری است که ظرف ۱۰ سال از شش فرزندی به کمتر از سه فرزند رسیده است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه در سال ۱۴۸۰ جمعیت ایران به زیر ۵۰ میلیون نفر یعنی حدود ۴۲ میلیون نفر میرسد، گفت که در آن زمان به طور تقریبی از هر چهار نفر دو نفر سالمند خواهند بود.
رئیسی با بیان اینکه این موضوع به معنای سالمند شدن نصف جمعیت ایران خواهد بود، تاکید کرد باید با در نظر گرفتن این وضعیت به عمق فاجعه پی برد.
پیشتر حسامالدین علامه، رییس اسبق شورای ملی سالمندی کشور روز ۱۱ مهر با بیان اینکه جمعیت سالمند کشور نزدیک به ۱۰ میلیون نفر است، نسبت به بروز «چاه جمعیتی» در کشور هشدار داده بود.
علامه همان زمان گفت که استانهای گیلان و مازندران سالمندترین و استانهای سیستان و بلوچستان و هرمزگان، جوانترین استانهای کشور هستند.
اکنون معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه در طول یکسال در کشور، حدود ۴۵۰ هزار مرگ داریم، گفت: «در حال حاضر تعداد تولد در کشور سالانه یک میلیون است و با حساب تعداد مرگ، در حقیقت سالانه ۵۵۰ هزار نفر به جمعیت کشور اضافه میشود.»
رئیسی با اشاره به وضعیت کشورهای همسایه گفت زمانی که جمعیت ایران ۴۲ میلیون نفر میشود، برخی کشورهای همسایه ۵۵۰ میلیون و ۳۵۰ میلیون نفر هستند و با این اعداد، عمق فاجعه را باید درک کرد.
او با تاکید بر اینکه اگر همینگونه پیش برویم، ۱۰۰ سال دیگر کشوری به اسم ایران وجود ندارد، خاطرنشان کرد که مهمترین عامل نجات جمعیت کشور این است که همه مسئولین باید به این موضوع اعتقاد جدی داشته باشند و نسبت به این موضوع تعهد عملی داشته باشند.
مسئولان و مقامهای جمهوری اسلامی طی سالهای اخیر بارها درباره پیری جمعیت ایران و کاهش نرخ زاد و ولد هشدار داده و گفتهاند با روند فعلی رشد جمعیت، دو دهه دیگر به ازای هر پنج سالمند، یک کودک وجود خواهد داشت.
با وجود این هشدارها و تلاش مقامهای جمهوری اسلامی از جمله علی خامنهای برای تشویق ایرانیان به فرزندآوری، آمار اراه شده از سوی سازمان ثبت احوال کشور نشان میدهد در سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۷ هزار فرزند کمتر از سال ۱۴۰۱ در ایران به دنیا آمده و سیاست حکومتی فرزندآوری شکست خورده است.
شهلا کاظمیپور، جمعیتشناس و استاد دانشگاه، روز ۱۰ آبان امسال با بیان اینکه کاهش باروری مربوط به نقاط خاصی در کشور نیست، اعلام کرد که در تمام کشور میتوان تمایل به کاهش فرزندآوری را مشاهده کرد.
او با اشاره به همین موضوع گفت که با روند فعلی سالمند شدن جمعیت ایران، امری حتمی است.
احمد موذنزاده، رییس انجمن فیزیوتراپی ایران در آذرماه ۱۴۰۲ گفته بود که در حال حاضر هفت میلیون نفر از جمعیت ایران، برابر با حدود هشت درصد آن را افراد سالمند تشکیل میدهند.
بیشتر بخوانید: کاهش سرعت بالا رفتن امید به زندگی و افت کیفیت سلامت سالمندی