عراقچی در پاکستان: بر خلاف اسرائیل به‌دنبال تشدید تنش‌ها نیستیم

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در سفر به پاکستان اعلام کرد بر خلاف اسرائیل، جمهوری اسلامی به دنبال تشدید تنش‌ها نیست اما طبق منشور سازمان ملل متحد، حق دفاع از خود را محفوظ می‌دارد. او در این سفر با رییس ستاد ارتش پاکستان نیز دیدار کرد.

وزیر امور خارجه دولت چهاردهم در نشست مطبوعاتی مشترک با محمد اسحاق دار، وزیر امور خارجه پاکستان، با اشاره به حملات بامداد پنجم آبان اسرائیل به ایران تاکید کرد: «بر خلاف رژیم اسرائیل، جمهوری اسلامی ایران دنبال تنش نیست اما حق خود را برای دفاع طبق منشور سازمان ملل متحد به رسمیت می‌شناسد.»

عراقچی اضافه کرد که تهران مطابق ماده ۵۱ منشور سازمان ملل متحد از حق کامل برای دفاع برخوردار است و طبق زمان و وضعیت تعیین شده، ایران به این «تجاوز رژیم صهیونیستی» پاسخ خواهد داد.

عراقچی از پاکستان بابت محکوم کردن حملات اسرائیل به ایران قدردانی کرد.

وزیر امورخارجه پاکستان نیز ضمن تاکید بر مواضع اسلام‌آباد علیه اسرائیل از تهران بابت حمایت از اسلام‌آباد به منظور عضویت در سازمان بریکس قدردانی کرد.

او با اشاره به نشست روز ۲۱ آبان وزیران امور خارجه کشورهای اسلامی تاکید کرد: «ایران و پاکستان به تلاش‌ها برای کمک به مردم فلسطین و آتش‌بس ادامه خواهند داد.»

عراقچی، دیروز (۱۴ آبان) به پاکستان سفر کرد.

پیش از این سفر اعلام شده بود او با شهباز شریف، نخست‌وزیر و محمد اسحاق دار، وزیر امور خارجه، دیدار خواهد داشت.

امروز اما رسانه‌ها از دیدار عراقچی با ژنرال عاصم مُنیر در مقر فرماندهی کل ارتش پاکستان در شهر راولپندی خبر دادند.

گزارش شده بحث درباره آخرین تحولات مرتبط با روابط دوجانبه ایران و پاکستان، وضعیت منطقه به ویژه همکاری‌های دفاعی-نظامی و امنیت در مرز‌های مشترک، محور این دیدار بوده است.

عراقچی در بدو ورود به اسلام‌آباد درباره اهداف سفرش گفت: «در اسلام‌آباد پیرامون طیف وسیعی از مناسبات دو کشور، نحوه مقابله با تهدیدات رژیم صهیونیستی و کاهش تنش‌ها در منطقه مذاکره خواهیم کرد.»

وزیر امور خارجه پاکستان نیز با حائز اهمیت دانستن سفر عراقچی به پاکستان گفت: «این بازدید در زمانی انجام می شود که جهان اسلام به دلیل شرایط منطقه در وضعیت حساسی قرار دارد و ما از رایزنی با برادران ایرانی خود استقبال می کنیم.»

اهمیت پاکستان برای جمهوری اسلامی

ایران و پاکستان با هم بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارند. دو کشور در مقاطعی یکدیگر را به «پناه دادن و حمایت از گروه‌های تروریستی» متهم کرده‌اند.

دی‌ ماه ۱۴۰۲، تنش بین دو کشور به طرز بی‌سابقه‌ای افزایش یافت و سپاه پاسداران به ایالت بلوچستان پاکستان حمله موشکی کرد. حمله‌ای که سپاه پاسداران مدعی شد طی آن مقر نیروهای «جیش العدل» را هدف قرار داده است.

در مقابل این حمله، ارتش پاکستان نیز روز ۲۸ دی‌ ماه ۱۴۰۲، مناطقی در استان سیستان و بلوچستان ایران را هدف قرار داد.

این اولین بار پس از پایان جنگ هشت ساله ایران و عراق بود که یک کشور به خاک ایران حمله نظامی می‌کرد.

در پی این حملات متقابل، دو کشور دیپلمات‌های خود را فراخواندند و تنش در سطح دیپلماتیک هم افزایش یافت.

پنجم بهمن ۱۴۰۲، ژنرال منیر، رییس ستاد ارتش پاکستان با اشاره به حملات جمهوری اسلامی تاکید کرد: «هیچ‌کس اجازه نخواهد داشت حاکمیت و تمامیت ارضی پاکستان را زیر پا بگذارد.»

او افزود: «شما نمی‌توانید به ما خنجر بزنید و اگر این کار را انجام دهید، پاسخ مناسبی دریافت خواهید کرد.»

چند روز پس از این اظهارات و در نهم بهمن ۱۴۰۲، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه وقت جمهوری اسلامی به پاکستان سفر و با ژنرال منیر دیدار کرد.

این دیدار اگرچه پس از حملات متقابل دی‌ ماه انجام شد اما سومین دیدار مستقیم وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی با رییس ستاد ارتش پاکستان بود.

سوم اردیبهشت ۱۴۰۳ نیز ابراهیم رئیسی، پیش از آن که در سقوط هلی‌کوپتر به همراه امیرعبداللهیان کشته شود، به پاکستان سفر و با نخست‌وزیر این کشور دیدار کرد.

در حاشیه سفر اردیبهشت رئیسی، یکی از مسائل، توسعه روابط اقتصادی بود.

جمهوری اسلامی از سال ۱۳۷۰ در تلاش است خط لوله صادرات گاز خود به پاکستان موسوم به «خط لوله صلح» را راه‌اندازی کند اما با گذشت بیش از ۳۰ سال و تغییر چندین دولت در جمهوری اسلامی و پاکستان، موفق به راه‌اندازی این پروژه نشده است.

رئیسی در سفر اردیبهشت خود وعده افزایش سطح مبادلات تجاری دو کشور به ۱۰ میلیارد دلار را داده بود.