ایران، کره شمالی و میانمار، ۳ کشور جهان در لیست سیاه افایتیاف
بر اساس اطلاعیه جدید «افایتیاف» (FATF)، نام ایران در فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی باقی ماند. به این ترتیب اکنون فقط کره شمالی، میانمار و ایران در این فهرست هستند. از سال ۱۳۹۷، شخص علی خامنهای و برخی نهادهای زیر نظرش از عوامل اصلی عدم خروج نام ایران از این فهرست بودهاند.
گروه ویژه اقدام مالی (افایتیاف)، نام جمهوری اسلامی را در فهرست سیاه خود حفظ کرد. این نهاد بینالمللی برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم، به طور مرتب دو فهرست سیاه و خاکستری منتشر میکند.
در حال حاضر در گرداگرد جهان به جز جمهوری اسلامی، تنها جمهوری دموکراتیک خلق کره (کره شمالی) و میانمار در فهرست سیاه افایتیاف باقی ماندهاند.
حضور کشورها در لیست سیاه افایتیاف به معنای محدودیت شدید مبادلات مالی خارجی است. به دلیل عدم همکاری جمهوری اسلامی با این سازمان و همچنین تامین مالی گروههای تروریستی، نام ایران از سال ۱۳۸۸ در فهرستهای سیاه افایتیاف قرار گرفته است.
همزمان با تصویب برجام در زمان ریاست جمهوری حسن روحانی، تلاشهایی از سوی جمهوری اسلامی برای خروج از این لیست انجام شد.
سال ۱۳۹۷، دولت وقت برای تصویب لوایح پالرمو در مجلس شورای اسلامی تلاش کرد اما با مخالفت خامنهای، اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام و مجلس خبرگان، این لوایح هرگز در مجلس تصویب نشدند.
حالا افایتیاف در اطلاعیه جدید خود که روز چهارم آبان ۱۴۰۳ منتشر شده است، تاکید کرده با توجه به عدم تصویب کنوانسیونهای پالرمو و تامین مالی تروریسم مطابق با استانداردهای این نهاد، جمهوری اسلامی را در فهرست سیاه خود حفظ میکند.
کنوانسیونهای پالرمو در واقع مصوبات سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرایم سازمانیافته فراملی است که در سال ۲۰۰۱ میلادی در شهر پالرموی ایتالیا به تصویب رسید و به همین نام هم مشهور شد.
این معاهده، اعضا را از قاچاق انسان، به خصوص زنان و کودکان و قاچاق سلاح گرم منع کرده است.
حمایتهای مالی و نظامی جمهوری اسلامی از گروههای فلسطینی، لبنانی، عراقی و یمنی موسوم به «محور مقاومت» از مهمترین دلایلی است که جمهوری اسلامی نه میخواهد و نه میتواند به این کنوانسیون بپیوندد.
حسن روحانی، رییسجمهوری اسبق جهموری اسلامی پیش از این گفته بود با عدم تصویب این لوایح در مجلس و خارج نشدن نام ایران از فهرست سیاه افایتیاف، «کشور به زمان قاجار و استفاده از صرافیها بازگشته» است.
افایتیاف در جلسات روزهای ۳۰ مهر تا چهارم آبان، فهرست خاکستری خود را هم بهروز کرد. این فهرست شامل آفریقای جنوبی، آنگولا، الجزایر، بلغارستان، بورکینافاسو، تانزانیا، جمهوری دموکراتیک کنگو، ساحل عاج، سودان جنوبی، سوریه، فیلیپین، کامرون، کرواسی، کنیا، لبنان، مالی، موزامبیک، موناکو، نامیبیا، نیجریه، ونزوئلا، ویتنام، هائیتی و یمن است.
به این ترتیب این کشورها اکنون نسبت به ایران وضعیت بهتری در مبادلات مالی جهانی دارند.