بریتانیا: روسیه ثبات، امنیت غذایی و ایمنی دریانوردی جهان را به خطر انداخته است
بریتانیا روز پنجشنبه، سوم آبان، روسیه را تهدیدی فزاینده علیه ثبات، امنیت غذایی و ایمنی دریانوردی در سطح بینالمللی خواند و اقدامات این کشور را، بهویژه در ارتباط با تحولات اخیر در مناقشه اوکراین، محکوم کرد.
نیل هالند، نماینده بریتانیا در سازمان امنیت و همکاری اروپا، موسوم به OSCE، به انتقاد از همکاریهای نظامی مسکو و پیونگیانگ پرداخت و با اشاره به برخی گزارشها در خصوص اعزام نیروهای کره شمالی به روسیه گفت: «ارزیابی ما این است که به احتمال زیاد انتقال این نیروها آغاز شده است.»
او افزود: «روسیه تاکنون مهمات و تسلیحات قابل توجهی از کره شمالی تهیه کرده که بهطور مستقیم نقض چندین قطعنامه سازمان ملل متحد است. کره شمالی بدون شک بهای سنگینی برای حمایت خود [از روسیه] خواهد پرداخت.»
به گفته هالند، چنین اقدامی برای حوزه سازمان امنیت و همکاری اروپا «پیامدهای امنیتی» به همراه خواهد داشت.
آمریکا روز دوم آبان با استناد به شواهد به دست آمده تایید کرد سربازان کره شمالی برای جنگیدن در اوکراین به روسیه اعزام شدهاند.
لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، در همین ارتباط گفت انتقال سربازان کره شمالی به روسیه نشان میدهد مسکو برای تامین نیروی انسانی مورد نیاز خود در مناقشه اوکراین با مشکل مواجه شده است.
کره جنوبی روز دوم آبان شمار سربازان اعزام شده از کره شمالی به روسیه را حدود سه هزار تن اعلام کرد.
نماینده بریتانیا در سازمان امنیت و همکاری اروپا در ادامه اظهارت خود، مسکو را به «بیاعتنایی به امنیت غذایی جهانی و اصول بینالمللی، از جمله آزادی دریانوردی» متهم کرد.
هالند گفت حملات موشکی ارتش روسیه از ۱۴ تا ۲۳ مهرماه، چهار کشتی غیرنظامی را که در زیرساختهای صادراتی منطقه اودسا اوکراین مستقر بودند، بهصورت عامدانه هدف قرار دادند. در این حملات دستکم ۱۰ غیرنظامی جان خود را از دست دادند و تعدادی دیگر مجروح شدند.
او افزود اوکراین یکی از بزرگترین صادرکنندگان غلات جهان به شمار میرود و سیاست روسیه در جلوگیری از صادرات گندم، ذرت و جو از اوکراین، امنیت غذایی را در سطح بینالمللی به خطر انداخته و چنین موضوعی بیش از همه، «آسیبپذیرترین افراد در جهان» را تحت تاثیر قرار داده است.
روسیه عملیات نظامی خود را علیه اوکراین روز پنجم اسفند ۱۴۰۰ کلید زد و از آن زمان تاکنون، درگیریهای مرگبار میان دو کشور ادامه داشته است.
از زمان آغاز مناقشه کنونی، روسیه حدود یک پنجم از خاک اوکراین را به تصرف خود درآورده است.
نماینده بریتانیا در سازمان امنیت و همکاری اروپا همچنین به تلاش روسیه برای دور زدن تحریمهای نفتی و گازی غرب از طریق «ناوگان در سایه» خود اشاره کرد و گفت حدود ۶۰۰ کشتی در این ناوگان حضور دارند.
گزارشهای اخیر حاکی از آن است که روسیه با بهکارگیری کشتیهای کمتر شناخته شده میکوشد تحریمهای غرب را بیاثر کند. رسانهها غالبا از این کشتیها با عنوان «ناوگان در سایه» مسکو یاد میکنند.
هالند هشدار داد: «بسیاری از این کشتیها ناایمن و فاقد بیمه کافی هستند و از شیوههای خطرناک و فریبنده برای حمل و نقل استفاده میکنند.»
او افزود شماری از این کشتیها بر خلاف مقررات بینالمللی، فرستندههای رادیویی خود را در مسیر خاموش میکنند و بدینترتیب امنیت دریانوردی را به خطر میاندازند.
به گفته هالند، بریتانیا تاکنون ۴۳ نفتکش عضو ناوگان در سایه روسیه را تحریم کرده است.
دولت بریتانیا روز ۲۶ مهر اعلام کرد در تازهترین دور از تحریمهای خود علیه مسکو، ۱۸ نفتکش روسی و چهار کشتی حامل گاز طبیعی مایع این کشور را هدف قرار داده است.
روزنامه گاردین ۲۳ مهر با استناد به یافتههای یک پژوهش جدید گزارش داد با وجود تلاشهای اخیر کشورهای غربی، ناوگان در سایه روسیه رو به گسترش است.
به گزارش گاردین، این ناوگان که از کشتیهایی در وضعیت نامطلوب و بدون بیمه تشکیل شده است، تا ۷۰ درصد از نفت دریابُرد روسیه را جابهجا میکند.