اطلاعات محرمانه حمله تلافی‌جویانه اسرائیل به ایران چطور افشا شد؟

با افشای اسناد محرمانه اطلاعاتی آمریکا، طرح اسرائیل برای حمله تلافی‌جویانه به جمهوری اسلامی لو رفته است. مقام‌های آمریکایی در تلاش‌اند تا منبع این نشت را شناسایی و میزان خسارت احتمالی آن را ارزیابی کنند. این اطلاعات شامل جزئیاتی درباره تمرین‌های نظامی و استقرار تسلیحات است.

سی‌ان‌ان و آکسیوس گزارش دادند افشای اسناد محرمانه اطلاعاتی آمریکا درباره طرح اسرائیل برای حمله تلافی‌جویانه به جمهوری اسلامی باعث نگرانی واشینگتن و آغاز تحقیق و تفحص ایالات‌ متحده در این زمینه شده است.

این اسناد تحت عنوان فوق‌ محرمانه طبقه‌بندی شده‌اند و تنها اعضای اتحادیه اطلاعاتی فایو آیز، شامل پنج کشور نیوزیلند، آمریکا، استرالیا، بریتانیا و کانادا می‌توانستند به آن دسترسی داشته باشند.

نشت اطلاعاتی چطور اتفاق افتاد؟

این اسناد از روز جمعه ۲۷ مهر در یک کانال تلگرامی وابسته به جمهوری اسلامی به نام دیده‌بان خاورمیانه (Middle East Spectator) منتشر شده‌ است.

آژانس ملی اطلاعات ژئومکانی که مسئول تحلیل تصاویر و اطلاعات جمع‌آوری‌شده به وسیله ماهواره‌های جاسوسی آمریکاست، دو سند را در این زمینه تهیه کرده بود که بینشی درباره حمله احتمالی اسرائیل به ایران در روزهای آینده فراهم می‌کنند.

جمهوری اسلامی شامگاه ۱۰ مهر با حدود ۲۰۰ موشک بالستیک خاک اسرائیل را هدف قرار داد. این دومین حمله مستقیم جمهوری اسلامی به اسرائیل بود.

یکی از اسناد افشاشده درباره پاسخ به این تهاجم، با عنوان «اسرائیل: نیروی هوایی به آماده‌سازی برای حمله به ایران ادامه می‌دهد»، به تمرین‌های جدیدی اشاره دارد که به نظر می‌رسد بخش‌هایی از چنین حمله‌ای را شبیه‌سازی کرده‌اند.

سند دوم جزئیاتی را درباره تغییر مکان موشک‌ها و تسلیحات اسرائیل ارائه می‌دهد تا در صورت واکنش جمهوری اسلامی به حمله، آماده باشد.

بنا بر گزارش نیویورک‌تایمز، مقام‌های آمریکایی از همان ساعات نخست نشت اطلاعاتی سندها، درباره جدیت آن اختلاف‌نظر داشتند؛ چرا که به نظر نمی‌رسید اطلاعات جدیدی از توانمندی‌های آمریکا را فاش کرده باشد.

این اسناد تصاویر ماهواره‌ای را توصیف کرده‌اند، اما آن‌ها را نشان نمی‌دهند.

برخی مقام‌ها می‌گویند اگر اسناد دیگری منتشر نشود، خسارت محدود خواهد بود.

با این حال، این موضوع بار دیگر سطح جاسوسی آمریکا از یکی از نزدیک‌ترین متحدانش را نمایان می‌کند.

در مقابل، عده‌ای دیگر معتقدند افشای هر گونه برنامه جنگی یکی از متحدان آمریکا، مشکلی جدی محسوب می‌شود.

سی‌ان‌ان از سوی یک منبع آگاه اعتبار این اسناد را تایید کرد و به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت ایالات‌ متحده در حال تحقیق و تفحص است تا متوجه شود چه کسی به این اسناد پنتاگون دسترسی داشته است.

این مقام آمریکایی گفت چنین نشت اطلاعاتی باعث می‌شود تحقیقات اف‌بی‌آی، پنتاگون و نهادهای اطلاعاتی آمریکا به صورت خودکار در این زمینه به جریان بیافتد.

اطلاعات موجود در این گزارش ممکن است تنها بخشی از داده‌هایی باشد که ایالات متحده جمع‌آوری کرده است.

از جمله این داده‌ها، حملات سایبری یا خرابکاری‌های زمینی در ایران است که به‌راحتی از طریق ماهواره‌های جاسوسی آمریکا قابل شناسایی نیستند.

روز جمعه و هم‌زمان با این نشت اطلاعاتی از جو بایدن پرسیده شد که آیا می‌داند اسرائیل چه زمانی قصد حمله به ایران را دارد و چه اهدافی را انتخاب کرده است، که رییس‌ جمهوری آمریکا به هر دو سوال پاسخ مثبت داد اما از ارائه توضیح بیشتر خودداری کرد.

بنا بر گزارش نیویورک‌تایمز، این اظهارنظر بایدن نشان می‌دهد که او و بنیامین نتانیاهو به نوعی تفاهم درباره اهداف حمله به ایران دست یافته‌اند.

پیش‌تر، بایدن از اسرائیل خواسته بود که از حمله به تاسیسات هسته‌ای و انرژی ایران خودداری کند.

او بارها هشدار داده اگر این اهداف که به‌عنوان سرمایه‌های راهبردی ایران شناخته می‌شوند، هدف قرار بگیرند، جمهوری اسلامی به‌سرعت دست به تلافی و تشدید تنش‌ها خواهد زد.

مقام‌های آمریکایی اعلام کردند که هنوز نمی‌دانند این اسناد از کجا به بیرون درز کرده‌ است. با این حال، با استناد به تجربیات پیشین، احتمال داده می‌شود که این افشاگری، کار یک یا چند کارمند رده‌پایین دولت باشد.

اسناد افشاشده شامل چه اطلاعاتی هستند؟

این اسناد به عکس‌های ماهواره‌ای از تمرین نظامی اسرائیل در ۱۵ اکتبر (۲۴ مهر) برای حمله احتمالی تلافی‌جویانه علیه جمهوری اسلامی اشاره دارند.

اسناد می‌گویند هدف از این مانورها، تمرین سوخت‌گیری هوایی و عملیات جست‌وجو و نجات بوده است.

همچنین گفته شده است که نیروی شرکت‌کننده در این تمرین، از نظر اندازه مشابه نیرویی بوده که اسرائیل در حمله به یمن در ۲۹ سپتامبر (هشت مهر) به کار گرفته بود.

این اسناد به جزییاتی مانند نقل ‌و انتقال مهمات، رزمایش نیروی هوایی اسرائیل برای استفاده از موشک‌های بالستیک دوربرد، موشک‌های هوا به زمین، هواپیماهای سوخت‌رسان و دیگر هواپیماهای پشتیبانی اشاره دارند.

در این اسناد آمده که اسرائیل با استفاده از پهپادها، به‌طور مخفیانه ایران را تحت نظارت داشته است.

با این حال، مقام‌ها گفته‌اند که این اسناد، ارزیابی جامعی از آنچه آمریکا درباره اهداف اسرائیل می‌داند ارائه نمی‌دهند.

این اسناد که تاریخ ۲۴ مهر امسال را دارند، تنها منعکس‌کننده آن چیزی هستند که تحلیل‌گران بر اساس تصاویر ماهواره‌ای در آن زمان تشخیص داده‌اند.

بنا بر گزارش نیویورک‌تایمز، مقام‌های نظامی و اطلاعاتی آمریکا هنوز از افشای حجم عظیمی از اسناد محرمانه در زمینه‌های مختلف متاثر هستند.

این اسناد اولین بار، دو سال پیش در یک سرور دیسکورد ظاهر و در آوریل ۲۰۲۳ به‌طور عمومی منتشر شدند.

جک تکسیرا، عضو گارد ملی هوایی آمریکا به شش مورد نقض قانون جاسوسی به خاطر انتشار این اطلاعات اعتراف کرد و به حدود ۱۶ سال زندان محکوم شد.

تکسیرا ابتدا خلاصه‌هایی از گزارش‌های اطلاعاتی را در سرور دیسکورد منتشر کرد، اما بعد تصاویر کامل اسناد چاپ‌شده را به اشتراک گذاشت که مقام‌های آمریکا، آن را تخلفی بسیار خطرناک‌تر ارزیابی کردند.

هر چند دولت آمریکا ارزیابی جامعی از میزان خسارت افشای این اسناد ارائه نکرده، اما انتشار آن‌ها از سوی تکسیرا، نشان داد که آمریکا تا چه حد به فرماندهی‌های نظامی و دستگاه‌های اطلاعاتی روسیه نفوذ کرده است.

این اسناد همچنین اطلاعات حساسی از فعالیت‌های اطلاعاتی آمریکا در اوکراین، چین و چند کشور دیگر را نیز فاش کرد.

هنوز مشخص نیست چه تعداد از منابع اطلاعاتی پس از افشاگری‌های تکسیرا از دست رفته‌اند، اما مقام‌های آمریکایی تایید کردند برخی از عملیات‌های جمع‌آوری اطلاعات، به‌طور جدی مختل شده است.

اگر نشت اطلاعاتی اخیر تنها محدود به دو سند ماهواره‌ای باشد، خسارت آن بسیار کمتر خواهد بود.

با این‌حال به گفته نیویورک‌تایمز، افشاگری‌های دیسکورد هم ابتدا با چند سند شروع و در نهایت، ده‌ها صفحه اطلاعات دیگر نیز منتشر شد.