تجمع اعتراضی معلولان در تهران و ۸ استان کشور
جمعی از معلولان چهارشنبه ۲۵ مهر، همزمان با تجمعاتی در استانهای خراسان رضوی، خوزستان، کرمان، کرمانشاه، سیستان و بلوچستان، اردبیل و آذربایجان غربی، با حضور در مقابل نهاد ریاست جمهوری خواستار اجرای کامل ماده ۲۷ قانون معلولان در لایحه بودجه ۱۴۰۴ شدند.
حساب کاربری این کمپین در شبکه ایکس، پس از آغاز این تجمع، خطاب به مسعود پزشکیان، رییس دولت چهاردهم نوشت: «معلولان با سختیهای فراوان و غیرقابل توصیفی برای پیگیری مطالبات خود را به مقابل نهاد ریاست جمهوری رساندهاند تا شما را ببینند. آیا صدای معلولان را میشنوید؟»
بر اساس ماده ۲۷ این قانون، دولت مکلف است کمک هزینه معیشت افراد دارای معلولیت بسیار شدید و یا معلولیت شدید فاقد شغل و درآمد را به میزان حداقل دستمزد سالانه تعیین و اعتبارات لازم را در قوانین بودجه سنواتی کشور برای آن منظور کند.
در این اعتراضات، شهروندان پلاکاردهایی با شعارهای «وعده وعید کافیه، سفرهما خالیه»، «عزا عزاست امروز، روز عزاست امروز» و «معلول بیحمایت صاحب عزاست امروز» همراه داشتند.
تداوم اعتراض معلولان
این تجمع دومین اعتراض هماهنگ افراد دارای معلولیت در یک ماه گذشته بود.
تجمعات اعتراضی مشابهی یکشنبه اول مهر، در اعتراض به «اجرا نشدن ماده ۲۷ قانون معلولان، قطع مداوم مستمری، اجرا نشدن مصوبه ۴۰ درصدی حق پرستاری و اجرای نادرست قانون معلولان» در شهرهای تهران، چابهار، مشهد، کرمان، قم و کرمانشاه برگزار شد.
بهروز مروتی، مدیر کمپین معلولان، شهریور گذشته در مصاحبه با «روزنامه اینترنتی فراز» به اجرا نشدن ماده ۲۷ قانون حمایت از معلولان اعتراض کرده و گفته بود دولتها باید متناسب با این قانون به افراد دارای معلولیت شدید و خیلی شدید، به میزان حداقل دستمزد سالانه کمکهزینه معیشتی بدهند.
به گفته مروتی آخرین رقمی که سال گذشته به معلولان پرداخت شده ۲۷۳ هزار تومان بوده در حالی که حداقل دستمزد بیش از هفت میلیون تومان است.
او با اشاره به اجرای قانون موسوم به «جوانی جمعیت» و محدودیت شدید غربالگری پیش از تولد در دولت ابراهیم رئیسی گفت در دولت سیزدهم «ضربات مهلکی» به حوزه معلولان وارد شد.
مروتی پیشتر در ۳۱ مرداد از قطع مستمری ۱۳ هزار نفر مستمریبگیر خبر داد و گفت که ۶۰ درصد آنها از افراد دارای معلولیت هستند.
علیرضا آنجلاسی، معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان بهزیستی، سهشنبه ۱۳ شهریور در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا قطع مستمری ۱۳ هزار مددجو، از جمله افراد دارای معلولیت از سوی سازمان هدفمندی یارانهها را تایید کرد.
فعالان حقوق شهروندان دارای معلولیت در ایران میگویند با وجود گذشت نیم دهه از اجرای قانون، حال معلولان هنوز خوب نیست و با وجود اجرای این قانون نتوانستهاند از حقوقشان برخوردار باشند.
افراد دارای معلولیت در ایران طی سالهای گذشته بارها در اعتراض به اجرا نشدن قانون حمایت از معلولان تجمعات اعتراضی برگزار کردهاند.