عراقچی: مذاکرات تهران و واشینگتن در عمان به دلیل شرایط منطقه متوقف شده است
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، اعلام کرد مذاکرات غیرمستقیم میان تهران و واشینگتن که پیشتر با میانجیگری مسقط در عمان صورت میگرفت، به دلیل «شرایط خاص منطقه» متوقف شده است.
عراقچی دوشنبه ۲۳ مهر در جریان سفر به عمان با اشاره به پیشینه این گفتگوها گفت: «این روند اکنون متوقف شده است، زیرا شرایط منطقه خاص است و زمینهای برای این گفتوگوها وجود ندارد. زمانی که بحرانهای جاری را پشت سر گذاشتیم، در این باره تصمیم میگیریم که آیا مجددا وارد این روند شویم یا خیر.»
رسانهها در سالهای گذشته بارها از برگزاری مذاکرات محرمانه میان جمهوری اسلامی و آمریکا در عمان خبر داده بودند.
پایگاه خبری اکسیوس در اردیبهشتماه گزارش داد برت مکگرک، مشاور ارشد دولت آمریکا در امور خاورمیانه، و آبرام پیلی، معاون نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران، به صورت غیرمستقیم در عمان با مقامهای جمهوری اسلامی مذاکره کردند.
محور این گفتوگوها برنامه هستهای جمهوری اسلامی و تنشها در منطقه در پی اقدامات گروههای نیابتی تهران عنوان شد. این دومین دور مذاکرات دو طرف در سال جاری میلادی بود.
به گزارش روزنامه فایننشال تایمز در اسفندماه ۱۴۰۲، موضوع اصلی دور نخست مذاکرات محرمانه تهران و واشینگتن در عمان، حملات حوثیهای یمن به کشتیهای بینالمللی بود.
در پی شدت گرفتن مناقشه حماس و اسرائیل، حوثیها حملات خود را به کشتیهای بینالمللی در دریای سرخ، تنگه بابالمندب و خلیج عدن آغاز کردند و امنیت دریانوردی را در منطقه در طول ماههای گذشته به خطر انداختند. دامنه این حملات حتی به اقیانوس هند نیز کشیده شده است.
عراقچی در ادامه اظهارات خود وجود گفتوگوهای غیرمستقیم میان جمهوری اسلامی و آمریکا در سالهای گذشته را تایید کرد و گفت: «این موضوع قبلا هم اتفاق افتاده است. در دولت گذشته هم این وضعیت وجود داشت و روندی به نام روند مسقط شناخته شده است.»
او در عین حال افزود در جریان سفر اخیرش به عمان تماسی در چارچوب مذاکرات پیشین تهران و واشینگتن برقرار نشده است.
گفتوگوهای غیرمستقیم میان جمهوری اسلامی و آمریکا بر سر برنامه هستهای تهران در سال ۱۳۹۱ و در دوران ریاستجمهوری محمود احمدینژاد در عمان کلید خورد.
به گفته علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه وقت جمهوری اسلامی، این مذاکرات با موافقت شخص علی خامنهای انجام گرفت.
بر اساس آخرین گزارشهای محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی، حکومت ایران همچنان برنامه تولید اورانیوم با غنای بالای خود را که میتواند برای ساخت سلاح هستهای به کار گرفته شود، ادامه میدهد.
عراقچی در سخنان خود در عمان همچنین به تشدید تنشها میان اسرائیل و جمهوری اسلامی پرداخت و گفت: «موضع ما کاملا روشن است و بارها تکرار کردهایم؛ ما خواهان جنگ و درگیری نیستیم، اگرچه برای آن آمادگی کامل داریم.»
او خواستار استفاده از دیپلماسی برای جلوگیری از وقوع یک «بحران» در منطقه شد.
حکومت ایران شامگاه ۱۰ مهر با حدود ۲۰۰ موشک بالستیک خاک اسرائیل را هدف قرار داد. این دومین حمله مستقیم جمهوری اسلامی به اسرائیل بود.
پایگاه خبری بلومبرگ روز ۲۲ مهر با استناد به دادههای ارائه شده از سوی سازمان مالیاتی اسرائیل نوشت حمله اخیر حکومت ایران بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیارد شِکِل (معادل ۴۰ تا ۵۳ میلیون دلار) به اموال خصوصی شهروندان اسرائیلی خسارت زد.
مقامهای اسرائیلی در دو هفته گذشته بارها تاکید کردهاند این کشور به حمله موشکی جمهوری اسلامی پاسخ خواهد داد.