اختصاصی

خانواده‌های گروگان‌های اسرائیلی، جمهوری اسلامی را مقصر می‌دانند

نگار مجتهدی

روزنامه‌نگار و مستندساز ایرانی-کانادایی

خانواده‌های گروگان‌های اسرائیلی معتقدند حکومت ایران نقشی کلیدی در حملات هفتم اکتبر و ادامه درگیری‌ها در منطقه داشته‌ و دارد.

با گذشت یک سال از حمله هفتم اکتبر، خانواده‌های گروگان‌های اسرائیلی همچنان در برزخی از امید و ناامیدی به سر می‌برند. برای این خانواده‌ها، زمان گویی در آن روز شوم متوقف شده‌ است.

این خانواده‌ها معتقدند کلید آزادی عزیزانشان در دست جمهوری اسلامی است.

داستان اودِد و یوچود لیفشیتز

اودِد و یوچود لیفشیتز، پدربزرگ و مادربزرگ دنیل لیفشیتز، نمادی از صلح و انسان‌دوستی بودند.

این زوج، به عنوان فعالان دیرینه‌ حقوق بشر، سال‌ها برای نزدیک کردن اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها تلاش کرده بودند، تا جایی که بیماران غزه‌ای را برای درمان به اسرائیل می‌بردند.

به گفته‌ دنیل، در سال ۱۹۷۲، اودِد ارتش اسرائیل و آریل شارون را برای حمایت از اعراب بادیه‌نشین در رفح به چالش کشید.

او روزنامه‌نگار، فعال صلح و مدافع حقوق بشر بود که با پزشکان بدون مرز در رواندا همکاری داشت. آن‌ها بر این باور بودند که تنها راه نجات غزه، آموزش است.

عکس اودد و یوچوید لیفشیتز
عکس اودد و یوچوید لیفشیتز

ربوده شدن این زوج، تناقضی تلخ را آشکار می‌کند، کسانی که عمر خود را صرف تلاش برای نزدیک کردن دو طرف درگیری کرده‌بودند، اکنون به گروگان گرفته شده و در جنگی که با آن مخالف بودند، به عنوان اهرم فشار مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

یوچود، مادربزرگ دنیل، پس از ۱۶ روز اسارت آزاد شد، اما پدربزرگ ۸۳ ساله‌اش، اودد، یک سال پس از آن واقعه همچنان در بند است.

صمیمی‌ترین دوست دنیل، پزشکی که در هفتم اکتبر به قتل رسید و بیش از یک چهارم ساکنان کیبوتس نیر عوز، جایی که دنیل در میان ۴۰۰ عضو آن بزرگ شده بود، از سوی حماس ربوده شده یا کشته شده‌اند.

دنیل در آن زمان در فرانسه بود و خوشبختانه مادرش ریتا و دخترش در روز حمله در تل‌آویو به سر می‌بردند و از مرگ احتمالی یا ربوده شدن در امان ماندند، اما خانه پدربزرگ و مادربزرگش در نیر عوز، در نزدیکی مرز غزه در جنوب اسرائیل، به خاکستر تبدیل شد.

دانیل لیفشیتز عکسی از پدربزرگش اودد لیفشیتز که هنوز در غزه گروگان است در دست دارد.
دانیل لیفشیتز عکسی از پدربزرگش اودد لیفشیتز که هنوز در غزه گروگان است در دست دارد.

در حالی که دنیل این فاجعه و رنج بی‌خبری از سرنوشت پدربزرگ خود و سایر گروگان‌ها را به یاد می‌آورد، بر این باور است که کابوسش با رهبری جمهوری اسلامی آغاز شده‌است.

دنیل در مصاحبه با ایران‌اینترنشنال گفت که تمام این وقایع با چراغ سبز حکومت ایران آغاز شد و آن‌ها محرک اصلی این رویدادها بودند.

به گفته‌ دنیل، جمهوری اسلامی قادر است به رنج همگان پایان دهد و حماس را برای برقراری آتش‌بس و آزادسازی گروگان‌ها تحت فشار قرار دهد. او بر این باور است که حکومت روحانیون بیشتر مایل به تشدید درگیری‌هاست.

دنیل معتقد است چنانچه اسرائیل به جای حمله به غزه، به‌طور مستقیم با جمهوری اسلامی مواجه می‌شد، شاید تا کنون این بحران خاتمه یافته‌بود: «اگر از همان ابتدا، به جای حمله به غزه، به تهران پاسخ می‌دادیم، احتمالا اوضاع مسیر دیگری را طی می‌کرد.»

مادر دانیل، ریتا، خانه های سوخته شده در نیر اوز را نشان می دهد.
مادر دانیل، ریتا، خانه های سوخته شده در نیر اوز را نشان می دهد.

بر اساس آمار وزارت بهداشت غزه که تحت کنترل حماس است، نیروهای اسرائیلی ۴۱ هزار نفر را در غزه کشته‌اند.

از زمان حمله غافلگیرکننده حماس، اسرائیل اعلام کرده که هدف اصلی‌اش نابودی این گروه است و تلاش می‌کند تلفات غیرنظامیان را به حداقل برساند.

بر اساس آمار رسمی اسرائیل، از هفتم اکتبر تاکنون حدود هزار و ۲۰۰ نفر از شهروندان این کشور جان خود را از دست داده‌اند. این آمار شامل ۸۰۰ غیرنظامی، ۳۴۶ سرباز و ۶۶ مامور پلیس می‌شود.

داستان جودی و گادی

داستان جودی واینستین هاگی و گادی هاگی نیز به همان اندازه دردناک است. این زوج عاشق یکدیگر بودند.

عکس جودی واینستین هاگی و گادی هاگی.
عکس جودی واینستین هاگی و گادی هاگی.

به گفته دخترشان، آیریس واینستین هاگی، آن‌ها فعالان صلح‌طلب و بیزار از جنگ بودند.

جودی پدر و مادرش را افرادی آزاداندیش توصیف می‌کند. پدرش در ارکستر نظامی اسرائیل فلوت می‌نواخت، در کیبوتس به عنوان سرآشپز فعالیت می‌کرد و مادرش به تدریس زبان انگلیسی و ذهن‌آگاهی مشغول بود.

جودی در گفتگو با ایران‌اینترنشنال گفت: «پدر و مادرم یک گروه موسیقی به نام جَز الاینس داشتند و در سراسر اسرائیل برنامه اجرا می‌کردند.»

گادی هاگی در حال نواختن فلوت.
گادی هاگی در حال نواختن فلوت.

آن‌ها در هفتم اکتبر پس از پیاده‌روی صبحگاهی‌شان خارج از مزارع کیبوتس نیر عوز، از سوی حماس به قتل رسیدند. این کاری بود که هر روز انجام می‌دادند، اما آن روز مثل همیشه پایان نیافت.

به گفته دخترشان، جودی شاهد کشته شدن همسرش بود. او با اورژانس پزشکی تماس گرفته و جزئیات آنچه را اتفاق افتاده‌بود، از طریق تلفن شرح داده بود.

آیریس، پس از شنیدن نوار گفتگوی مادرش با اورژانس، آن را با رسانه‌ها به اشتراک گذاشت.

به گفته آیریس، آمبولانسی که اورژانس فرستاد در راه مورد اصابت موشک قرار گرفت.

مادرش پس از آن تماس درگذشت، اما آیریس دقیقا نمی‌داند چه اتفاقی افتاد. گادی به گفته همسر ناامیدش در تلفن «به شدت آسیب دیده بود» و جودی زخمی شده‌بود؛ «هر دو آنها از سوی تروریست‌های موتور سوار حماس، مورد اصابت گلوله قرار گرفتند.»

آیریس گفت: «تنها چیزی که می‌دانم این است که مادرم شاهد قتل پدرم بود. نمی‌دانم او پس از آن به قتل رسید یا از جراحاتش درگذشت.»

اجساد آن‌ها به غزه منتقل شده و هنوز به عنوان گروگان نگه داشته‌می‌شوند.

جودی در نیویورک متولد و در تورنتو بزرگ شده‌ بود. او تابعیت کانادایی، آمریکایی و اسرائیلی داشت. همسرش نیز پاسپورت آمریکایی و اسرائیلی داشت.

یک سال از آن فاجعه می‌گذرد و آیریس می‌گوید هنوز قبری برای رفتن بر سر آن ندارد.

جودی و گادی آخرین پیام متنی را حدود ساعت هفت صبح برای فرزندانشان فرستادند و گفتند که تحت حمله راکتی قرار دارند. آیریس از والدینش خواسته‌بود که پس از رسیدن به خانه به او اطلاع دهند. اما این اتفاق هرگز نیفتاد.

آخرین پیام های  بین آیریس واینستین هاگی و والدینش .
آخرین پیام های بین آیریس واینستین هاگی و والدینش .

آیریس گفت: «از آن زمان تا کنون مثل یک روز طولانی بوده‌است. آن‌ها از ما دزدیده شدند. و ما دیگر نمی‌توانیم خاطرات جدیدی بسازیم.»

او در ادامه افزود که بزرگترین پشیمانی‌اش این است که فرزندانش نمی‌توانند در کنار پدربزرگ و مادربزرگشان بزرگ شوند.

آیریس سؤالات زیادی درباره اینکه چرا چندین ساعت طول کشید تا نیروهای اسرائیلی در نیر عوز پاسخ دهند، دارد.

بر اساس نتایج یک تحقیق رسمی، ارتش اسرائیل در برآورد صحیح و واکنش به‌موقع به حمله حماس به کیبوتس نیر عوز در هفتم اکتبر ناکام مانده‌است.

گزارش منتشر شده در ماه جولای حاکی از آن است که فرماندهی جبهه غزه، نیروهای خود را به مناطق مجاور اعزام کرده، اما از فرستادن نیرو به خود کیبوتس نیر عوز غفلت ورزیده است.

این گزارش همچنین آشکار ساخت که نیروهای امنیتی با تاخیری هفت ساعته به محل حادثه رسیده‌اند، امری که بر شدت فاجعه افزوده است.

آیریس، در حالی که خواهان پاسخگویی دولت اسرائیل است، جمهوری اسلامی را مسئول اصلی این فاجعه می‌داند.

او در گفتگو با ایران‌اینترنشنال گفت که شرایط کنونی، فرصتی مناسب برای رویارویی با رهبران مذهبی تهران، که به اعتقاد او طراحان اصلی این حملات هستند، فراهم کرده‌است.

آیریس با تاکید بر ضرورت اقدام علیه جمهوری اسلامی گفت: «به نظرم زمان آن فرا رسیده که در قبال رژیم تهران دست به کار شویم. اکنون وقت آن است.»

او که از تجربه دردناک خود برای همدلی با ایرانیان خارج از کشور بهره می‌گیرد، در تلاش است تا جبهه‌ای متحد در برابر آنچه رهبری مستبد جمهوری اسلامی می‌خواند، شکل دهد.

آیریس همچنین به سخنرانی اخیر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، خطاب به مردم ایران اشاره کرد. این سخنرانی که به زبان انگلیسی و با زیرنویس فارسی پخش شد، حاوی هشداری به حکومت و پیامی اطمینان‌بخش به مردم ایران بود.

او در پایان افزود: «به نظرم این اتحاد واقعا نیرومند است. دلیل خاصی دارد که بی‌بی (بنیامین نتانیاهو) با مردم ایران سخن گفت. معتقدم باید به نحوی متحد شویم و این جبهه را با همکاری یکدیگر ایجاد کنیم.»

عکس آیریس واینستین هاگی و پدر و مادرش.
عکس آیریس واینستین هاگی و پدر و مادرش.