دستور پزشکیان در «شورای عالی فضای مجازی»: با فیلترشکنها مقابله شود
مسعود پزشکیان در اولین حضورش در جلسه «شورای عالی فضای مجازی»، بر لزوم اجرایی شدن سیاستهای ابلاغی رهبر جمهوری اسلامی در حوزه فضای مجازی تاکید کرد. او در پایان با اشاره به رواج فروش فیلترشکن در ایران، دستور داد تا این «مساله» حتما به شکل دقیق و جدی مورد رسیدگی قرار گیرد.
رسانههای ایران خبر دادند پزشکیان دهم مهرماه ۱۴۰۳، برای اولین بار از زمان آغاز ریاست جمهوری خود در جلسه «شورای عالی فضای مجازی» شرکت کرد.
در این جلسه رئیس دولت چهاردهم، ضمن محکومیت هدف قرارگرفتن حسن نصرالله و عباس نیلفروشان، خواستار «یک ارزیابی دقیق از اینکه در هر لایهای از عرصه فضای مجازی در چه نقطهای قرار داریم»، شد.
پزشکیان با تاکید بر لزوم اجرایی شدن سیاستهای ابلاغی رهبر جمهوری اسلامی در حوزه فضای مجازی، افزود: «حتما باید بدانیم که در حال حاضر وضعیت موجود ما در حوزه فضای مجازی چیست و سپس سراغ تدوین برنامه و اجرای آن برویم؛ از این رو مرکز ملی فضای مجازی باید گزارشی از وضع موجود و اولویتهای اجرایی را براساس منابع موجود و با همکاری دستگاهها و سازمانها مرتبط تهیه و به صحن شورایعالی فضای مجازی ارائه کند.»
شورای عالی فضای مجازی یکی از اصلیترین مراکز فیلترینگ و اعمال سانسور و محدودسازی دسترسی شهروندان ایرانی به اینترنت است. این شورا اسفند سال ۱۳۹۰ با فرمان رهبر جمهوری اسلامی تشکیل شد.
شورای عالی فضای مجازی ۱۸ عضو حقوقی و ۱۰ عضو حقیقی دارد. اعضای حقیقی مستقیما از طرف خامنهای منصوب شدند. از ۱۸ عضو حقوقی، رییس قوه قضاییه، رییس سازمان تبلیغات اسلامی، رییس سازمان صداوسیما، فرمانده کل سپاه پاسداران و فرمانده کل فراجا کسانی هستند که از طرف خامنهای منصوب شدند. دادستان کل کشور دیگر عضو حقوقی این شورا از سوی رییس قوه قضاییه منصوب شده و وزرای اطلاعات، دفاع، ارشاد، علوم و آموزش و پرورش هم با نظر خامنهای منصوب میشوند.
یکی از مهمترین مصوبههای این شورا، ایجاد شبکه ملی اطلاعات کشور یا همان اینترانت داخلی است که با هدف محدود کردن استفاده شهروندان ایرانی از اینترنت جهانی راهاندازی شده است.
پزشکیان در ادامه با بیان اینکه دولت چهاردهم به دنبال اجرای قانون است و حتما قانون را اجرا خواهد کرد، اظهار داشت: «باید از ظرفیت فضای مجازی به صورت حداکثری استفاده کنیم و در این راستا، استفاده از توان و نیروی انسانی داخلی، بسیار مهم است.»
از وعده رفع فیلتر، تا دستور مقابله با فیلترشکن
از جمله تبلیغات انتخاباتی اصلاحطلبان در حمایت از پزشکیان، رفع فیلتر شبکههای اجتماعی بود. شخص پزشکیان در زمان انتخابات هم شعار برخورد با فیلترشکن فروشی را داده بود، اما تاکید میکرد این کار را همزمان با رفع فیلترینگ خواهد کرد، به طوری که کاربران نیازی به استفاده از فیلترشکن نداشته باشند.
او پیشتر در یکی از مناظرههای انتخاباتی با انتقاد از فروش فیلترشکن در ایران گفته بود: «با رواج فیلترشکن، امکان رصد و تشخیص کاربران اینترنت و به تبع آن کنترل آنها از بین خواهد رفت ... در همه کشورهای دنیا در مواقع خاصی اینترنت بسته یا کنترل میشود اما به اعتقاد او در شرایط عادی، فیلترینگ باید کاهش یابد.»
حالا خبری از رفع فیلترها در دولت ابراهیم رئیسی و دولتهای قبلی نیست، با این وجود پزشکیان در شورایی که مسئول فیلترینگ و تهیه مصوباتی است که دسترسی کاربران را به اینترنت محدود میکند حضور پیدا کرده است و به جای رفع فیلتر، دستور مقابله با فیلترشکنها را صادر میکند.