سخنگوی ارتش اسرائیل: به حمله جمهوری اسلامی پاسخ میدهیم
دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، اعلام کرد این کشور به حمله موشکی اخیر جمهوری اسلامی پاسخ خواهد داد.
او شامگاه سهشنبه ۱۰ مهر گفت: «این آتشافروزی عواقبی [برای تهران] خواهد داشت. ما برنامههایی داریم و در زمان و مکانی که خودمان انتخاب میکنیم، اقدام خواهیم کرد.»
هاگاری افزود با توجه به «رفتار مسئولانه مردم، فعالسازی سامانههای دفاعی ما و اقدامات شرکای ما برای دفاع از اسرائیل»، تعداد بسیار کمی از پرتابههای جمهوری اسلامی به خاک اسرائیل اصابت کردند.
به گفته او، عملیات اخیر جمهوری اسلامی در مقایسه با حمله فروردینماه به اسرائیل از نظر تعداد موشک شلیکشده وسیعتر بود.
جمهوری اسلامی شامگاه ۲۵ فروردین با بیش از ۳۰۰ موشک کروز، موشک بالستیک و پهپاد به اسرائیل حمله کرد. این اولین حمله مستقیم جمهوری اسلامی به خاک اسرائیل بود.
سپاه پاسداران عصر سهشنبه ۱۰ مهر در بیانیهای اعلام کرد با دهها موشک بالستیک، «اهداف مهم نظامی امنیتی» را در «قلب» اسرائیل هدف قرار داده است.
سپاه با اشاره به اقدامات اسرائیل در غزه و لبنان، ترور اسماعیل هنیه در تهران، و کشته شدن حسن نصرالله و عباس نیلفروشان در ضاحیه بیروت افزود حمله موشکی به اسرائیل «پس از یک دوره خویشتنداری در برابر نقض حاکمیت جمهوری اسلامی» انجام شده است.
سپاه تهدید کرد در صورتی که اسرائیل به این حمله واکنش نظامی نشان دهد، «با حملات کوبنده و ویرانگر بعدی مواجه خواهد شد».
به گفته ارتش اسرائیل، جمهوری اسلامی عصر سهشنبه ۱۸۰ موشک بالستیک به سوی اسرائیل شلیک کرد که «تعدادی زیادی» از آنها توسط سامانههای دفاعی این کشور رهگیری و ساقط شدند.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ارشد حکومت ایران نوشت علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، پس از حمله موشکی اخیر به اسرائیل همچنان در مکانی امن به سر میبرد.
وبسایت خبری تایمز اسرائیل به نقل از منابع فلسطینی گزارش داد یک مرد فلسطینی در روستایی در کرانه باختری رود اردن بر اثر اصابت ترکشهای موشک جمهوری اسلامی کشته شده است.
منابع فلسطینی نام این فرد را سامح العسلی اعلام کردند و گفتند او کارگر و اهل نوار غزه بود.
کاخ سفید اعلام کرد جو بایدن، رییسجمهوری ایالات متحده، پس از اطلاع از حمله جمهوری اسلامی، به ارتش آمریکا دستور داد برای دفاع از اسرائیل، موشکهای هدفگیری شده به سوی این کشور را سرنگون کند.
نیروی هوایی اردن هم خبر داد سامانههای دفاعی این کشور تعدادی از موشکها و پهپادهایی را که وارد حریم هوایی اردن شده بودند، سرنگون کرده است.
واکنشهای بینالمللی به حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، گفت به نظر میرسد حمله حکومت ایران به اسرائیل «شکست خورده است».
او افزود آمریکا در خصوص «مراحل بعدی» با اسرائیل مشورت خواهد کرد.
سالیوان تاکید کرد واشینگتن همچنان تهدیدات تهران و گروههای نیابتی آن علیه اسرائیل را زیر نظر دارد.
آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان، حمله حکومت ایران به اسرائیل را «به شدیدترین شکل ممکن» محکوم کرد.
او در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ما فورا به ایران در خصوص تشدید خطرناک تنشها هشدار دادیم. ایران باید فورا این حمله را متوقف کند. این اقدام منطقه را بیش از پیش به لبه پرتگاه میکشاند.»
دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواهان در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، پس از حمله موشکی ایران به اسرائیل در در شبکه اجتماعی خود با نام «تروث سوشال» نوشت: «این جنگ کاملا قابل پیشگیری بود.»
او اضافه کرد: «اگر من رییسجمهور بودم، این اتفاق نمیافتاد.»
شبکه خبری اسکاینیوز گزارش داد در پی حمله جمهوری اسلامی، کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، با بنیامین نتانیاهو، همتای اسرائیلی خود گفتوگو کرده است.
اسکاینیوز همچنین از گفتوگوی استارمر و ملک عبدالله، پادشاه اردن، خبر داد.
جرد موسکوویتز، عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا، هم در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ایران اشتباه بزرگی کرده و تاسیسات هستهای خود را بهعنوان هدف مشروع قرار داده است.»
حسین آقایی، پژوهشگر: این حملات منجر به احیای قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی نمیشود
حسین آقایی، پژوهشگر روابط بینالملل و امور استراتژیک، در مصاحبه با ایراناینترنشنال، گفت حمله اخیر جمهوری اسلامی نمیتواند قدرت بازدارندگی تهران را احیا کند.
آقایی افزود بر اساس قاعده بازی، قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی تنها زمانی احیا خواهد شد که تهران بتواند واکنشی «قاطع و خطرناک» از خود نشان دهد و به اسرائیل تلفات تحمیل کند.
این تحلیلگر همچنین گفت نتانیاهو پیشتر هشدار داده بود هرگونه حمله از سوی حکومت ایران با پاسخ نظامی اسرائیل روبهرو میشود.
آقایی اضافه کرد تحولات اخیر این ظرفیت را دارد که «لحظهای سرنوشتساز» برای خاورمیانه رقم بزند.
آرش آرامش، حقوقدان: با تضعیف گروههای نیابتی، تهران بخشی از بازدارندگی خود را از دست داده است
آرش آرامش، حقوقدان و کارشناس امنیت ملی، در مصاحبه با ایراناینترنشنال گفت واشینگتن معتقد است توان موشکی و راکتی، گروههای نیابتی و برنامه هستهای سه نیروی بازدارنده جمهوری اسلامی به شمار میروند.
آرامش افزود با توجه به تضعیف حماس و حزبالله، حکومت ایران عملا اهرم فعال مثلث دفاعی خود را از دست داده است.
این تحلیلگر با اشاره به حمله موشکی حکومت ایران به اسرائیل گفت علی خامنهای و سپاه پاسداران برای راضی نگه داشتن تندروهای داخلی که طی سالها به پروپاگاندای جموری اسلامی باور پیدا کردهاند، مجبور به انتخاب بین بد و بدتر شدند.
آرامش اضافه کرد متحدان آمریکا در منطقه نظیر عربستان سعودی، اردن و مصر از تشدید تنشها در منطقه خرسند نیستند اما از تضعیف جمهوری اسلامی استقبال میکنند.