برگزاری مراسم دومین سالگرد کشته‌شدگان خیزش «زن، زندگی، آزادی»

مراسم دومین سالگرد کشته‌شدگان خیزش «زن، زندگی، آزادی» که شهریور ۱۴۰۱ به دست ماموران جمهوری اسلامی به قتل رسیدند، روز شنبه در شهرهای مختلف کشور برگزار شد. در این برنامه‌ها خانواده‌های دادخواه با وجود فشارهای شدید امنیتی، با حضور بر مزار عزیزان خود یاد ایشان را گرامی داشتند.

مریم، خواهر روزبه خادمیان، معترض کشته‌شده در کرج، در دومین سالگرد جان‌باختن برادرش بر سر مزارش حاضر شد و به یاد او کبوتری را رها کرد.

این خواهر دادخواه با انتشار ویدیویی نوشت: «دومین سال از نبودنت هم گذشت روزبه جان، بعد از رفتنت دیگر آن آدم‌های سابق نشدیم، سراسر وجودمان رو غم، خشم گرفته و نفرت گرفته است.»

مراسم دومین سالگرد فرزین لطفی و سعید محمدی معترضان کشته‌شده در گیلان و کرمانشاه هم برگزار شد.

لطفی، روز اول مهر ماه ۱۴۰۱ در رضوانشهر و محمدی، روز ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ با شلیک گلوله ماموران حکومتی در اسلام‌آباد غرب کشته شدند.

ویدیوی منتشر شده در رسانه‌های اجتماعی نشان می‌دهد مادر سعید محمدی، معترض کشته‌شده، در دومین سالگرد جان باختن پسرش، بر سر مزار او آوازی حزن‌انگیز می‌خواند.

میلاد موگویی، برادر مهسا موگویی، از جان‌باختگان خیزش انقلابی، ویدیویی از برگزاری دومین سالگرد خواهرش در اینستاگرام منتشر کرد.

این برادر دادخواه همراه با این ویدیو نوشت: «در دومین سالگرد شهریور ۱۴۰۱ که بسیاری از عزیزانمان را از دست دادیم و دومین سالگرد خواهر قهرمانم، بانوی سردار مهسا موگویی، کنار آرامگاهت گرد هم آمدیم که بدانی تا آخرین نفس به یادت هستیم و خون تو روی زمین نمی‌ماند.»

بر اساس ویدیوی منتشر شده در رسانه‌های اجتماعی، گروهی از مردم با همراهی خانواده محسن محمدی کوچک‌سرایی، معترض کشته‌شده، در دومین سالگرد جان‌ باختن او بر سر مزارش حاضر شده و برای او دست زدند.

کوچک‌سرایی روز ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ در جریان خیزش انقلابی در قائم‌شهر هدف گلوله ماموران قرار گرفت و کشته شد.

مادر ابوالفضل مهدی‌‌پور، معترض کشته‌شده در خیزش انقلابی، با انتشار ویدیویی از برگزاری مراسم دومین سالگرد جان باختن پسرش در اینستاگرام نوشت: «ما ادامه داریم.»

مهدی‌پور، جوان ۱۸ ساله‌ای بود که در جریان خیزش با شلیک گلوله ماموران حکومت در قائم‌شهر کشته شد.

ویدیوی منتشر شده در رسانه‌های اجتماعی، حضور خانواده رحیم کلیج، معترض کشته‌شده در خیزش انقلابی را بر مزار او در دومین سالروز کشته شدنش نشان می‌دهد.

کلیج روز ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ با شلیک گلوله ماموران حکومت در اعتراضات قائم‌شهر کشته شد.

فاطمه حیدری، خواهر جواد حیدری، از کشته شدگان خیزش در قزوین نیز خبر داد که در دومین سالروز کشته شدن برادرش، ماموران امنیتی با استقرار در سطح روستا و روستاهای اطراف، مسیرهای منتهی به روستای محل سکونت خانواده‌اش را بستند و داخل روستا پر از لباس‌شخصی است.

روزهای پایانی تابستان برابر با سالگرد قتل بیش از ۱۰۰ تن از کشته‌شدگان خیزش انقلابی ایرانیان علیه جمهوری اسلامی است.

در روز ۳۱ شهریور ۱۴۰۱، بیش از ۴۰ شهروند معترض به دست نیروهای امنیتی، انتظامی و لباس شخصی جمهوری اسلامی در شهرهای شیراز، دهدشت، اصفهان، فولادشهر، تهران، کرج، هشتگرد، قزوین، عباس‌آباد، نشتارود، رشت و بندر انزلی، جان خود را از دست دادند.

سارینا اسماعیل‌زاده، مهسا موگویی، پدرام آذرنوش، مهرداد بهنام‌اصل، عرفان اولادی، محمد ریاحی، سیاوش بهرامی، آروین ململ گلزاری، مازیار سلیمانیان، محمدرسول مومنی‌زاده، امیر نوروزی، جواد حیدری، اسماعیل حیدری، شیرین علیزاده، مهدی لیلازی، احمدرضا قلجی، کنعان آقایی، پارسا رضادوست، میلاد جاویدپور، ستاره تاجیک، محمدجواد فرمانی، محمدامین تکلی و بهار خورشیدی، شماری از جان‌باختگان خیزش در این روز هستند.

محمد قبادلو نیز یکی از معترضانی بود که در این روز به دست نیروهای امینی جمهوری اسلامی بازداشت و روز سوم بهمن ۱۴۰۲ با حکم دستگاه قضایی به دار آویخته شد.

بر اساس ویدیوی رسیده به ایران‌اینترنشنال، روز ۳۱ شهریور ماه روی دیواری در شهرک اکباتان تهران، گرافیتی اعتراضی علیه سرکوب و ماموران پلیس در ایران نقش بسته است.

ایران‌اینترنشنال روز ۳۰ شهریور در گزارشی از برگزاری مراسم دومین سالگرد شماری از کشته‌شدگان خیزش در شهرهای مختلف کشور خبر داد.

در این گزارش آمده است برخی خانواده‌های دادخواه به دنبال ممانعت و تهدیدهای نیروهای امنیتی برای برگزاری مراسم سالگرد، در خانه‌های خود شمعی به یاد فرزند کشته شده‌شان روشن کردند.

هم‌زمان با دومین سالگرد قتل حکومتی مهسا ژینا امینی، ایستادگی زندانیان سیاسی زن از درون زندان و تاکید آن‌ها بر مطالبات جنبش «زن، زندگی، آزادی» ادامه دارد.

تشدید سرکوب شهروندان

جمهوری اسلامی در یک ماه گذشته و با نزدیک شدن به سالگرد کشته‌شدگان خیزش، فشارهای فزاینده‌ای را بر خانواده‌های دادخواه و فعالان مدنی و سیاسی در سراسر ایران وارد کرده است.

طی این مدت ده‌ها شهروند از سوی نیروهای امنیتی بازداشت یا احضار و تحت بازجویی قرار گرفتند.

مینا سلطانی، مادر شهریار محمدی، از جان‌باختگان خیزش انقلابی ۱۴۰۱، یکی از اعضای خانواده‌های دادخواه است که روز ۲۱ شهریور به دست نیروهای امنیتی در بوکان بازداشت شد.

بیشتر بخوانید: تشدید فضای امنیتی و حصر خانگی خانواده امینی در سالگرد قتل حکومتی مهسا

پس از انتشار خبر جان باختن مهسا ژینا امینی و خاکسپاری او در آرامستان آیچی سقز، بزرگ‌ترین خیزش انقلابی ایرانیان علیه جمهوری اسلامی رقم خورد.

طبق آمار سازمان‌های حقوق بشری، جمهوری اسلامی در رابطه با این خیزش مردمی بیش از ۵۵۰ معترض را کشت، بینایی صدها نفر را گرفت و دست‌کم ۱۰ نفر را اعدام کرد.

علاوه بر آن، ده‌ها تن از معترضان نیز در زندان یا پس از آزادی، با مرگ‌هایی مشکوک یا خودکشی، جان خود را از دست دادند.

بیشتر بخوانید: انتقام از «زن، زندگی، آزادی» با افزایش اعدام‌های سیاسی