بریتانیا درباره تامین قطعات و تجهیزات صنایع هوایی، تحریمی تازه علیه تهران وضع کرد
بریتانیا روز دوشنبه ۲۶ شهریور، تحریمهای جدیدی علیه جمهوری اسلامی اعلام کرد که کالاها و فنآوریهای دارای اهمیت استراتژیک را هدف قرار میدهند. این تحریمها قرار است تولید و عرضه هواپیماهای بدون سرنشین و موشکها را مختل کنند و فشار را بر صنایع دفاعی جمهوری اسلامی افزایش دهند.
بر اساس تحریمهای جدید بریتانیا، صادرات، تامین و تحویل برخی اقلام به جمهوری اسلامی یا استفاده از آنها در ایران ممنوع اعلام شده است.
این اقلام در فهرست شماره چهار مقررات بریتانیا مشخص شدهاند و شامل مواردی همچون «موتورهای احتراق داخلی و توربوجتها (مانند موتورهای جت و توربوپراپلر)، دوربینهای دید در شب و دوربینهای حرارتی، بهویژه برای پهپادها، تجهیزات ناوبری راداری و رادیویی، قطعات و تجهیزات الکترونیکی و نیمههادیها (مانند ترانزیستورها، خازنها و مدارهای مجتمع الکترونیکی)، سیستمهای لیزری برای ناوبری هوایی، ماشینآلات و تجهیزات تولید و مونتاژ نیمهرساناها، تجهیزات انتقال داده و ایستگاههای پایه مخابراتی، سیستمهای نرمافزاری و کامپیوتری برای پهپادها» هستند.
این تدابیر، با اقدامات مشابه از سوی شرکای بینالمللی بریتانیا همسو هستند.
جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا و کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، روز شنبه ۲۴ شهریور با تاکید بر حمایت این دو کشور از اوکراین در مقابل تهاجم روسیه، درباره اقدام جمهوری اسلامی و کره شمالی در ارائه سلاحهای مرگبار به مسکو و اقدام چین در حمایت از صنایع نظامی روسیه به شدت ابراز نگرانی کردند.
ایالات متحده، فرانسه، آلمان و بریتانیا روز ۲۰ شهریور از اعمال تحریمهای جدید علیه جمهوری اسلامی بهدلیل ارسال موشکهای بالستیک به روسیه خبر دادند.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم روز ۲۳ شهریور اعلام کرد این اتحادیه در همین زمینه در حال بررسی تحریمهایی علیه بخش هوانوردی ایران است.
در سوی مقابل، مقامهای حکومت ایران تحویل محموله موشکی به روسیه را تکذیب کردهاند.
جدول شماره چهار
جدول شماره چهار بخشی از مقررات تحریمی جمهوری اسلامی است که از سوی دولت بریتانیا وضع شده است.
هدف اصلی این مقررات، محدود کردن دسترسی ایران به فنآوریهای خاصی است که میتوانند در برنامههای هستهای، موشکی یا سایر فعالیتهای نگرانکننده مورد استفاده قرار گیرند.
چه مواردی در جدول شماره چهار آمده است؟
این جدول به طور خاص بر روی کالاها و فنآوریهای مرتبط با هواپیماهای بدون سرنشین (پهپادها) تمرکز دارد و شامل مواردی همچون اجزای اصلی پهپادها (بدنه، موتور، سیستمهای کنترل پرواز و موارد دیگر)، تجهیزات مرتبط (دوربینها، سنسورها، سیستمهای ارتباطی و موارد دیگر) و نرمافزار و فنآوری (نرمافزارهای کنترل پرواز، سیستمهای ناوبری و موارد مشابه) است
چرا پهپادها مهم هستند؟
پهپادها به دلیل کاربردهای متنوع نظامی و غیرنظامی از اهمیت بالایی برخوردارند.
جمهوری اسلامی در سالهای اخیر پیشرفت قابل توجهی در زمینه ساخت و تولید پهپاد داشته و بارها از سوی کشورهای غربی به فروش این تجهیزات به روسیه برای جنگ در اوکراین و تحویل آنها به نیروهای موسوم به «جبهه مقاومت» در خاورمیانه متهم شده است.
این تحریمها با هدف محدود کردن پیشرفتها و جلوگیری از استفاده سوء از پهپادها اعمال میشوند.
در پی حمله پهپادی و موشکی جمهوری اسلامی به اسرائیل، بریتانیا در تاریخ ششم اردیبهشت سال جاری، تحریمهای جدیدی علیه صنعت پهپادهای نظامی جمهوری اسلامی و بیش از ۱۲ نهاد، فرد و کشتی اعلام کرد و گفت آنها متهم به ایفای نقش جدی در تسهیل و تامین مالی فروش مخفیانه هواپیماهای بدون سرنشین ایرانی به وزارت دفاع جمهوری اسلامی هستند.
آمریکا و کانادا هم در اقدامی مشابه تحریمهای جدید مرتبط با جمهوری اسلامی را وضع کردند که بخش تولید پهپادهای وزرات دفاع ایران را هدف قرار میدهد.
وزارت خزانهداری آمریکا در ۲۰ آذر سال گذشته، ۱۰ نهاد و چهار شخص مستقر در ایران، مالزی، هنگکنگ و اندونزی را که از برنامه تولید پهپاد ایران حمایت میکنند، تحریم کرد.
حسین هاتفی اردکانی، رییس هیاتمدیره شرکت «کاوان الکترونیک بهراد» و گروه صنعتی «سامان» وزارت دفاع از افراد و نهادهای تحریمشده بود.
برایان نلسون، معاون وزیر خزانهداری آمریکا، همان زمان گفته بود اقدامهای غیرقانونی ایران در تولید پهپادهای مرگبار و «ارائه آنها به روسیه و گروههای نیابتی تروریست در خاورمیانه»، بر هم زننده ثبات است.