تلاش خامنه‌ای برای بی‌اعتنایی به مولوی عبدالحمید

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۶/۲۶

مراد ویسی در برنامه روزانه‌اش در ایران اینترنشنال، خبرهای مهمی را که در لابه‌لای اخبار دیده، همراه با نکات تحلیلی و سوابقی که هر خبر ممکن است داشته باشد، گردآوری می‌کند تا اگر کسی فرصت پیگیری اخبار را نداشته باشد، بتواند با دیدن این برنامه از مهم‌ترین اخبار روز مطلع شود.

این متن خلاصه مطالب مطرح شده در برنامه سیاست با مراد ویسی است که روزهای شنبه تا چهارشنبه اینجا به اشتراک گذاشته خواهد شد.

غیبت مولوی عبدالحمید در دیدار خامنه‌ای با روحانیون سنی

دوشنبه ۲۶ شهریور، رهبر جمهوری اسلامی دیداری با تعدادی از بزرگان اهل سنت برگزار کرد و غیبت مولوی عبدالحمید، از برجسته‌ترین چهره‌های اهل سنت، نکته مهم این دیدار بود.

به نظر می‌رسد آیت‌الله خامنه‌ای به‌دلیل انتقادات شدید مولوی عبدالحمید از حکومت، عامدانه او را نادیده گرفته است. خامنه‌ای به‌دنبال روحانیونی است که مطیع نظام باشند و انتقادی مطرح نکنند.

بر اساس فایل‌های هک‌شده از خبرگزاری فارس، خامنه‌ای به نهادهای اطلاعاتی دستور داده تا به‌جای بازداشت مولوی عبدالحمید، تلاش کنند اعتبار او را خدشه‌دار کنند. این سیاست به‌ویژه پس از انتقادات مولوی عبدالحمید از کشتار جمعه خونین زاهدان و صحبت‌هایش درباره اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» شدت گرفته است.

در این دیدار، خامنه‌ای بار دیگر به مفهوم «وحدت اسلامی» اشاره کرد، اما به مطالبات اهل سنت، از جمله درخواست برای وزیر سنی، توجهی نکرد.

در ۴۶ سال جمهوری اسلامی، هیچ وزیری از اهل سنت منصوب نشده است. خامنه‌ای همچنین بدون اشاره به نقض حقوق اقلیت‌های مسلمان مانند اویغورها در چین، وحدت اسلامی را به مقابله با کشورهای خارجی، به‌ویژه آمریکا، محدود کرد.

عبور بی‌ضرر پزشکیان از کنار گشت ارشاد

در اولین کنفرانس خبری مسعود پزشکیان در روز دوشنبه، او به برخی از موضوعات کلیدی پاسخ روشنی نداد. در پاسخ به سوالات درباره فیلترینگ و ادامه محدودیت‌های اینترنتی، پزشکیان پاسخی قانع‌کننده ارائه نکرد و فقط به این نکته اشاره کرد که در این باره با نهادهای دیگر صحبت خواهد کرد، بدون این‌که توضیح دهد چطور با وجود حمایت علی خامنه‌ای از کنترل فضای مجازی، می‌خواهد این مشکل را حل کند.

در موضوع گشت ارشاد و مطالبه زنان برای لغو حجاب اجباری، پزشکیان نیز پاسخ روشنی نداد و با خنده از کنار سوال یکی از خبرنگاران زن در این مورد گذشت.

در حوزه مسائل اقتصادی، پزشکیان ناترازی‌های بزرگ اقتصاد ایران را پذیرفت، اما به مشکل اصلی یعنی سیاست خارجی ماجراجویانه کشور و نقش سپاه در این حوزه اشاره‌ای نکرد.

او همچنین رابطه با چین را استراتژیک خواند که این تعریف اشتباه است زیرااگر مبنای او این است که چین شریک تجاری ایران است، چین همزمان شریک تجاری بیش از 150 کشور دنیاست و از سوی دیگر رابطه ایران با چین نابرابر است و به نفع ایران نیست.

پزشکیان همچنین بر ضرورت بهبود روابط با همسایگان تاکید کرد، اما به مشکل همکاری اقتصادی با همسایگان به‌دلیل تحریم‌های آمریکا توجه نکرد.

او به این نکته اشاره نکرد که تحریم‌های بانکی آمریکا حتی روابط اقتصادی با همسایگان را مختل کرده است. به‌عنوان مثال، عراق به‌دلیل تحریم‌ها نتوانسته بدهی‌های ایران بابت واردات برق و گاز را پرداخت کند و ایران مجبور به تهاتر کالا شده است، که این روش به زیان اقتصاد کشور تمام می‌شود.

ضرورت ایستادگی در برابر ترویج خشونت

عبدالرضا داوری، مشاور پیشین محمود احمدی‌نژاد، در توییتی خواستار تکرار اعدام‌های سال ۱۳۶۷ شده و "چپ‌کشی" را بزرگ‌ترین خدمت به ایران دانسته است. او نوشته که "چپ خوب، چپ مرده است" و ایران نیاز به تابستان ۶۷ دیگری دارد.

هرچند ممکن است برخی او را چهره‌ای بی‌اهمیت بدانند و معتقد باشند نباید به این اظهارات توجه کرد، اما واقعیت این است که چنین سخنانی خطرناک هستند و نباید نادیده گرفته شوند. تاریخ نشان داده است که ایده‌هایی از این دست، مانند سخنان هیتلر در کتاب "نبرد من"، می‌توانند به فاجعه‌هایی مانند هولوکاست منجر شوند.

دعوت به کشتن افراد به‌خاطر عقایدشان، خطری جدی است. هرچند که چپ‌ها هم در تاریخ خود اشتباهاتی داشته‌اند، از جمله حمایت برخی از آن‌ها از اقدامات نادرست و حتی جنایات جمهوری اسلامی در اوایل انقلاب، اما دعوت به کشتار مخالفان سیاسی هرگز نباید پذیرفته شود.

سیاست باید عرصه استدلال و رقابت دمکراتیک باشد، نه خشونت. وظیفه ما این است که در برابر چنین اظهاراتی سکوت نکنیم و از سیاست بدون خشونت دفاع کنیم. اگر امروز در برابر این تفکرات نایستیم، فردا ممکن است گروه‌های دیگری قربانی شوند.

مخالفت تلویحی فرستاده بایدن با حمله اسرائیل به حزب‌الله لبنان

حوثی‌ها اخیرا یک موشک بالیستیک به سمت اسرائیل شلیک کردند که اصابت آن به بحث‌ها درباره گشایش جبهه‌های جدید علیه اسرائیل از سوی گروه‌های نیابتی ایران دامن زده است. هم‌زمان، آموس هوخشتاین، فرستاده دولت بایدن، تلویحا با حمله اسرائیل به حزب‌الله لبنان مخالفت کرده و تاکید داشته که چنین حمله‌ای به بازگشت آرامش به شمال اسرائیل منجر نمی‌شود.

اسرائیل در حال حاضر در چهار جبهه فعال با نیروهای نیابتی ایران می‌جنگد: در غزه با حماس و جهاد اسلامی، در مرزهای شمالی با حزب‌الله، در کرانه باختری با گروه‌های مسلح مورد حمایت ایران، و از جنوب با تهدید حوثی‌ها مواجه است.

موشک اخیر حوثی‌ها که ادعا شده هایپرسونیک بوده، به اسرائیل اصابت کرده، هرچند مقامات اسرائیل می‌گویند که به نقطه حساسی برخورد نکرده است.

از سوی دیگر، دولت بایدن در چند مورد با رویکردهای نظامی بنیامین نتانیاهو مخالفت کرده است، از جمله مخالفت با حمله به رفح، پاسخ سنگین به حملات جمهوری اسلامی در فروردین و اکنون حمله به حزب‌الله لبنان.

به نظر می‌رسد مخالفت بایدن از شدت عمل اسرائیل جلوگیری کرده، زیرا واشنگتن نگران است که این حمله به ورود ایران به جنگ و گسترش درگیری در خاورمیانه منجر شود؛ چیزی که بایدن در آستانه انتخابات آمریکا از آن پرهیز دارد.

این رویکرد محتاطانه بایدن، جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتی‌اش را جسورتر کرده و حملات آن‌ها، مانند حمله موشکی اخیر حوثی‌ها، تهاجمی‌تر شده است. جمهوری اسلامی به دنبال درگیر کردن اسرائیل در یک جنگ فرسایشی بدون ورود به یک جنگ کلاسیک است، زیرا می‌داند که در جنگ کلاسیک ضعف دارد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
خبرها
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها