رویترز: روسیه با استفاده از فنآوری چینی، یک پهپاد دوربرد انتحاری تولید میکند
خبرگزاری رویترز روز جمعه، ۲۳ شهریور، گزارش داد روسیه از سال گذشته با استفاده از موتور و قطعات چینی، تولید یک پهپاد تهاجمی دوربُرد جدید با نام «گارپیا-اِی۱» را آغاز کرده است.
این گزارش با استناد به دو منبع در یک آژانس اطلاعاتی در اروپا و همچنین اسنادی که به رویت رویترز رسیده، تهیه شده است.
نام این آژانس به دلیل حساسیت موضوع در گزارش رویترز ذکر نشده است.
بر اساس مدارک و مستندات موجود، روسیه از ژوییه ۲۰۲۳ تا ژوییه ۲۰۲۴، بیش از دو هزار و ۵۰۰ پهپاد گارپیا تولید کرده است.
به گفته رویترز، این نوع پهپاد «کامیکازه» یا انتحاری برای حمله به اهداف نظامی و غیرنظامی در اوکراین مورد استفاده قرار گرفته و به زیرساختهای حیاتی این کشور آسیب رسانده است.
حملات روسیه به اوکراین با استفاده از پهپاد گارپیا همچنین منجر به وارد آمدن تلفات نظامی و غیرنظامی در این کشور شده است.
روسیه عملیات نظامی خود را علیه اوکراین روز پنجم اسفند ۱۴۰۰ کلید زد و از آن زمان تاکنون، درگیریهای مرگبار میان دو کشور ادامه داشته است.
از زمان آغاز مناقشه کنونی، روسیه حدود یک پنجم از خاک اوکراین را به تصرف خود درآورده است.
این برای اولین بار است که گزارشی در خصوص تولید پهپادی در روسیه با استفاده از فنآوری چینی منتشر میشود.
ساموئل بِندِت، عضو اندیشکده «امنیت جدید آمریکا»، در مصاحبه با رویترز گفت تولید گارپیا میتواند نشاندهنده کاهش وابستگی روسیه به جمهوری اسلامی در ارتباط با پهپادهای دوربرد باشد.
او افزود تایید همکاری مسکو و پکن در طراحی گارپیا بدان معناست که روسیه میتواند بر تولید داخلی و همچنین بر متحد خود، چین، برای توسعه برنامه پهپادیاش تکیه کند.
جمهوری اسلامی که از متحدان اصلی مسکو به شمار میرود، پیشتر پهپادهای انتحاری شاهد ۱۳۱ و شاهد ۱۳۶ را به روسیه ارسال کرده بود تا در جریان عملیات نظامی در اوکراین مورد استفاده قرار گیرند.
شبکه اسکاینیوز دیماه ۱۴۰۲ گزارش داد حکومت ایران یک پهپاد تهاجمی جدید به نام شاهد ۱۰۷ طراحی کرده که قرار است در جنگ روسیه علیه اوکراین بهکار گرفته شود.
وزارت امور خارجه اوکراین روز ۲۳ شهریور اعلام کرد روسیه از آغاز مناقشه کنونی، با هشت هزار و ۶۰ پهپاد شاهد، خاک اوکراین را هدف قرار داده است.
رویترز با استناد به بیانیه یک آژانس اطلاعاتی در اروپا نوشت گارپیا «شباهت زیادی به شاهد دارد» اما از چند ویژگی متمایز نیز برخوردار است، از جمله یک باله منحصر بهفرد و موتورهای Limbach L-550 E .
در ابتدا یک شرکت آلمانی طراحی و تولید این نوع موتور را به انجام رساند اما اکنون یک شرکت چینی آن را تولید میکند.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) هفته گذشته چین را به حمایت از روسیه در جنگ اوکراین متهم کرد و افزود کمکهای پکن به مسکو موجب تداوم این مناقشه شده است.
وزارت امور خارجه چین در پاسخ به پرسش رویترز در خصوص تولید پهپاد گارپیا با استفاده از فنآوری چینی اعلام کرد پکن صادرات اقلامی با کاربردهای بالقوه نظامی، نظیر پهپادها را بهطور سختگیرانه کنترل میکند.
این وزارتخانه افزود: «در ارتباط با بحران اوکراین، چین همواره به پیشبرد مذاکرات صلح و حل و فصل سیاسی موضوع متعهد بوده است.»
وزارت امور خارجه چین در عین حال تاکید کرد هیچ محدودیت بینالمللی درباره روابط تجاری پکن و مسکو وجود ندارد.
پیش از این نیز خبر تحویل موشکهای بالستیک ساخت ایران به روسیه، انتقادات گسترده متحدان اوکراین را برانگیخته بود.
روزنامه وال استریت ژورنال روز ۱۶ شهریور گزارش داد با وجود هشدارهای غرب، جمهوری اسلامی محمولهای از موشکهای بالستیک کوتاهبرد را در اختیار روسیه قرار داده است.
وزارت دفاع بریتانیا روز ۲۳ شهریور اعلام کرد موشکهای ارسالی ایران به روسیه از نوع فتح۳۶۰ هستند.