لهستان: کمکهای جمهوری اسلامی به روسیه در دوران پس از «قصاب تهران» هم ادامه دارد
رادوسلاو سیکورسکی، وزیر امور خارجه لهستان، روز پنجشنبه ۲۲ شهریور ابراهیم رئیسی، رییس پیشین دولت در ایران را «قصاب تهران» خواند و اعلام کرد از اقدام اخیر جمهوری اسلامی در ارسال موشکهای بالستیک به روسیه «ناامید» شده است.
سیکورسکی در یک نشست خبری مشترک با آنتونی بلینکن، همتای آمریکایی خود در ورشو گفت کمک موشکی جمهوری اسلامی به روسیه در حالی رخ داده که «ما یک رییسجمهوری جدید در ایران داریم و او ظاهرا به اندازه قصاب پیشین تهران تهاجمی نیست».
وزیر امور خارجه لهستان هشدار داد «سیاست ارسال موشکها و پهپادها برای استفاده علیه اوکراین و همچنین استفاده از تجهیزات مشابه علیه اسرائیل» در دوران مسعود پزشکیان نیز ادامه یافته است.
بالگرد حامل رئیسی و تعدادی دیگر از مقامهای بلندپایه جمهوری اسلامی، روز ۳۰ اردیبهشت در منطقه کوهستانی ورزقان در استان آذربایجان شرقی سقوط کرد و همه سرنشینان آن کشته شدند.
روزنامه وال استریت ژورنال روز ۱۶ شهریور به نقل از مقامهای اروپایی و آمریکایی گزارش داد با وجود هشدارهای غرب، جمهوری اسلامی محمولهای از موشکهای بالستیک کوتاهبرد را در اختیار روسیه قرار داده است.
به گفته مقامهای غربی، این محموله شامل بیش از ۲۰۰ موشک بالستیک کوتاهبرد است.
احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، روز ۱۷ شهریور این گزاش را تایید کرد و گفت: «ما به حزبالله، حماس و حشد شعبی موشک میدهیم، چرا به روسیه ندهیم.»
اقدام اخیر جمهوری اسلامی در حالی صورت میگیرد که پزشکیان در دوران تبلیغات انتخاباتی خود، بارها از ضرورت مذاکره و تنشزدایی با غرب، تعیین تکلیف پرونده هستهای ایران و رفع تحریمها سخن گفته بود.
وزیر امور خارجه لهستان همچنین در پاسخ به پرسشی درباره واکنش ورشو به حمایت تسلیحاتی تهران از مسکو گفت: «مشکل لهستان این است که ایران اکنون تحت تحریمهای شدیدی قرار دارد و ما کار بیشتری نمیتوانیم انجام دهیم.»
ایالات متحده، فرانسه، آلمان و بریتانیا روز ۲۰ شهریور از اعمال تحریمهای جدید علیه جمهوری اسلامی بهدلیل ارسال موشکهای بالستیک به روسیه خبر دادند. در دور تازه تحریمهای غرب هواپیمایی ملی ایران، ایرانایر، نیز هدف قرار گرفته است.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی روز ۲۰ شهریور تحریم ایرانایر را شدیدا محکوم کرد و گفت این اقدام با پاسخ «متناظر و متناسب» تهران روبهرو خواهد شد.
جمهوری اسلامی که از متحدان اصلی مسکو به شمار میرود، پیشتر نیز پهپادهای انتحاری شاهد ۱۳۱ و شاهد ۱۳۶ را به روسیه ارسال کرده بود تا در جریان عملیات نظامی در اوکراین مورد استفاده قرار گیرند.
وزیر امور خارجه لهستان در ادامه نشست خبری با همتای آمریکایی خود، خواستار تحویل سامانههای دفاع هوایی پیشرفته به اوکراین شد و گفت محدودیتهای اعمال شده علیه کییف در زمینه حمله به عمق خاک روسیه با استفاده از تسلیحات غربی باید برداشته شوند.
ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین روز ۱۶ شهریور بار دیگر از کشورهای غربی خواست سیاست خود را مبنی بر منع کییف از بهکارگیری سلاحهای دوربرد برای هدف قرار دادن مواضع روسیه در عمق خاک این کشور مورد بازبینی قرار دهند.
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا در پاسخ به درخواستهای مکرر کییف گفته بود چنین اقدامی نمیتواند «تفاوت بزرگی» در معادلات میدان نبرد ایجاد کند.
آنتونی بلینکن هم در نشست خبری خود در ورشو، از اعلام موضع صریح واشینگتن در قبال درخواست کییف برای حمله به عمق خاک روسیه خودداری کرد و تنها گفت مذاکرات گستردهای با مقامهای اوکراینی در خصوص نیازیهای دفاعی این کشور داشته است.
بلینکن که روز ۲۱ شهریور به کییف رفته بود، اعلام کرد آمریکا یک بسته حمایتی جدید برای اوکراین به ارزش ۷۰۰ میلیون دلار در نظر گرفته است.
روسیه عملیات نظامی خود را علیه اوکراین روز پنجم اسفند ۱۴۰۰ کلید زد و از آن زمان تاکنون، درگیریهای مرگبار میان دو کشور ادامه داشته است.